Turistul roman

NU. TURISTUL ROMAN NU E UN SALBATIC!

Am scris cu caps lock intentionat. Si am pus si subtitlu 1 ca sa accentuez ideea…

De vreo trei zile ma lovesc de un articol pe facebook. Si vreau sa contrazic ceea ce sustin cei de acolo. Sau mai bine zis sa prezint si un alt punct de vedere. Probabil ca fara succesul dat de negativismul atragator dar necesar in orice subiect.  destinatii.eu, spun ca “avem o incultură a turismului” si se refera la turistii romani aflati in vacante in strainatate.

Trec peste faptul ca este o campanie in care se dezvolta doar partea rea a ceea ce facem in vacante.  Fiecare vede ce doreste!

Spun ei ca vorbim tare si deodata, ca mancam mult si prost si bem o gramada. Ca suntem pretentiosi si avem pretentii de multe ori absurde.

Poate ca toate aceste lucruri erau caracteristice turistului din Romania plecat in vacanta in Bulgaria, Turcia, Grecia acum 10 ani! Astazi lucrurile sunt cu totul si cu totul altfel! Romanii sunt in ritmul si in masa mare de turisti de oriunde din lume. Mai mult de 95% dintre ei.

Sunt absolut convins ca noi, romanii, ca neam, popor sau turisti nu suntem nici mai buni nici mai rai fata de altii. Suntem poate mai zgomotosi dar si spaniolii si italienii sunt, suntem poate mancai dar si nemtii sunt. Poate ca bem dar si englezii beau. Sa nu pomenesc de rusi… A arata doar partile proaste este o exagerare. Asa cum spune si administratorul de acolo scopul articolului nu este de a ne compara cu ceilalti insa este inevitabil si nu ai cum pune plusuri sau minusuri fara a compara ceea ce facem noi cu ce fac altii.

Nu o sa vorbesc de rau pe nimeni de nicaieri din lume dar doar experientele mele cu turisti straini in tari straine sunt uneori de domeniul filmelor de groaza. Cu siguranta toti ne-am lovit si de tampeniile facute de alti turisti din alte tari pe unde am fost. Da, avem si noi turisti care se comporta poate needucat dar ca sa ajungi sa generalizezi este exagerat. Avem needucati sau needucate, avem pitipoance sau pitiponci dar nu sunt asa pentru ca sunt romani. Ar putea fi de oriunde din lume! Nu faptul ca sunt romani este problema. Ci comportamenul lor. Lipsa lor de educatie. E adevarat ca intram pe Transalpina cand nu avem voie, este adevarat ca strigam pe strada prin Paris sau ca bagam mana dupa un banut in Fontana di Trevi. Dar tot noi suntem cei care deschidem hoteluri in Thailanda, care facem voluntariat prin Vietnam sau restauram castele vechi in Ardeal. Oameni si oameni. Iar oamenii frumosi sunt majoritari!

Din experientele mele aiurea-n lume am cateva lucruri pe care le urasc

  • Urasc etichetele. “Romanii sunt…” Romanii sunt de multe feluri. Buni/rai. Frumosi/urati. Zgomotosi/tacuti. Tupeisti/rusinosi. Suntem multi si diferiti. Ca orice popor din lume.
  • Urasc faptul ca romanii fug de romani in strainatate! Fiecare in parte se considera civilizat si il crede pe celalalt roman un semisalbatic. Si nu e asa!
  • Urasc faptul ca romanii vorbesc urat de romani! Fiecare in parte acasa este o persoana grozava si atunci cand trece granita are senzatia ca a lasat in urma o jungla si a ajuns in civilizatie unde “romanii lui” nu stiu sa se comporte. Si nu e asa!
  • Urasc faptul ca romanii se uita in farfuria altor romani! Eu sunt slab si rar poftesc. Si totusi in primele doua zile din rarele all inclusive umplu farfuria. Pentru ca sunt bune si le vreau. Si da. Beau si bauturi alcoolice. CSF? NCSF!
  • Urasc faptul ca nu ne luam apararea unii celorlalti in situatii delicate cand suntem afara si preferam sa intoarcem capul sau sa plecam chiar daca se vede din avion ca romanii au dreptate.
  • Urasc sa vad ca suntem tratati prin Italia, Germania, Anglia sau Spania ca fiind veniti la cersit sau furat si suntem de multe ori mult mai eleganti, calmi, frumosi si civilizati ca cei care stau cu noi la hotel/masa de restaurant.
  • Urasc sa mi se spuna ca “sunt roman” cu toate ca vorbesc fluent doua limbi straine si am scoala de doua ori cat cel de la receptie care stie doar italiana pentru ca el e in Italia si nu are nevoie. Sau in Franta ca e cam la fel…
  • Urasc sa se uite ciudat la mine, “ca la un roman”,  o chelnerita din Anglia, daca-i cer ca trei sferturi din masa sa-mi fie pusa la pachet pentru ca nu pot/nu am timp sa mai mananc. Nu este nimic iesit din comun si daca nu ne auzea vorbind in romana nu avea nicio problema. Cum nu avusese cu 5 minute inainte la o cerere asemanatoare a unor clienti vecini dar englezi.
  • Urasc sa fiu considerat “roman” cu conotatie negativa. Sunt roman si ma mandresc cu asta. Oriunde in lume spun fara pic de jena “Sunt din Romania”.

Nu ma reprezinta niciunul dintre cei descrisi in articol, nu simt ca datorita lor sunt vazut altfel. Cred ca singuri ne discreditam si vrem sa aratam ca suntem mai rai/prosti/murdari/inculti decat suntem de fapt. Cred ca ar trebui sa aratam si cat de frumosi suntem. Si nu in comparatie cu cineva. Ci pur si simplu noi. Romanii sunt printre cei mai frumosi turisti din lume si atunci cand banii o sa ne permita tuturor sa calatorim o sa demonstram lumii intregi cat de speciali suntem. Si stiti de ce? Pentru ca avem o capacitate uluitoare de a invata si a ne autoeduca. Pentru ca avem nevoie doar de o iesire ca sa stim exact cum stau lucrurile si sa ne addaptam. Nu avem nevoie decat de sansa de a face asta.

Asta cred eu!

Si gata.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?