ROMANIA

Salina Praid

Am vizitat Salina Praid

In inima Romaniei, la doar 5-6 km de mult mai cunoscuta Sovata gasesti salina Praid. Cu un renume mult mai mic decat salina Turda dar nu mai putin frumoasa. Daca cea din Turda este foarte adanca, salina Praid este mult mai spatioasa si mai mare ca suprafata.Zona in sine este bogata in zacaminte de sare, zacaminte ce erau exploatate de sute de ani iar depozitul de la Praid are o forma eliptica, cu diametrul de 1.2 km pe 1.4 km iar radacinile se duc pana pe la 2.7 km. Va dati seama? Salina e la 120 de metri adancime. Practic doar au zgariat uriasul munte!

intrare salina Praid

Va spuneam ca romanii exploatau zacamintele de suprafata si ca fapt divers chiar si bulgarii au stapanit aceste meleaguri si scormoneau dupa pretiosul minereu. Sarea in sine era o bogatie si o marfa extrem de valoroasa si pretioasa. Prima atestare scrisa insa, apare abia prin 1222 in “scrisoarea de privilegii” acordata de regele Andrei al II-lea cavalerilor germani.

Incepand cu secolul al XIII-lea, secuii au fost cei care au stapanit si au avut dreptul de la rege sa exploateze ocnele. Era marea avutie a lor si orice gospodarie secuiasca pana in 1562 primea sare gratis. De ce s-a oprit acest drept? Profitand de o rascoala, regele Sigismund al II-lea a intrerupt acest obicei si a stabilit ca salina din Praid va fi folosita de catre camera regala. Nimic nou, este? Secuii insa si-au recapatat drepturile cateva zeci de ani mai tarziu si unul dintre criteriile de alegere a principilor Transilvaniei era si acesta de a respecta dreptul liber la sare al secuilor.

Citeste si despre Salina din Turda

Mineritul industrial in adancime a inceput insa abia in anul 1762 si a continuat pana in zilele noastre sub diverse forme si stapaniri. Continua si acum in zona dar salina Praid este doar ca obiectiv turistic din anul 1980 cand unul dintre directorii minei de atunci – Telegdy Karoly alaturi de medicul Veres Arpad au facut primele teste de tratament ale afectiunilor respiratorii cronice. De fapt nu au inventat roata ci dupa o vizita in Polonia la salina Wieliczka s-au gandit sa implementeze ce au vazut acolo si acasa. Si le-a reusit!

Astazi, salina Praid, alaturi de statiunea Sovata, lacul Ursu, si cele cateva bai sarate este printre obiectivele turistice ale zonei si atrage nenumarati turisti.

Salina Praid astazi

Va spuneam ca este o distanta mica intre Sovata si Praid si in 15 minute cu masina ajungi lejer. Am inteles ca exista si un mcrobuz ce face legatura intre cele doua deci accesul este usor. Sunt vreo 5-6 km.

Biletul la salina Praid costa 30 lei de adult si 20 lei pentru un  copil. Copii sub 3 ani gratuit.

Program

  •  pe perioada 2018.03.01 – 2018.03.29:     8h-16h    Ultima intrare: 1450
  • pe perioada 2018.03.30 – 2018.05.01:     8h-18h    Ultima intrare: 1650
  • pe perioada 2018.05.02 – 2018.05.16:     8h-16h    Ultima intrare: 1450

Intrarea in salina se face cu autobuzul iar drumul dureaza la dus 2 minute iar la iesire vreo 3. Autobuzul circula de doua ori pe ora. De unde te lasa autobuzul ai 200 de scari pana in interior. Am nimerit in iarna aceasta tarzie, pe o ninsoare dulce si am resimtit imediat temperatura din interior. Cred ca vara intre cele probabile 30 si ceea ce gasesti jos este aceeasi diferenta resimtita imediat. Dar te acomodezi repede…

autobuz praid

intrare praid

200 de scari la praid

 

Beneficiile salinei

Sunt câţiva boli la care are aspect benefic cum sunt bolile ale tractului respirator. Aerul din salină este bun pentru speleo- şi climatoterapie, ce constă în şedere în aerul sărat al salinei. Este benefic în infecţii cronice ale aparatului respiratoric, amigdalite, sinuzite, astm bronşic, bronşite astmatiforme, diverse forme de alregii, surmenaj, oboseală, nevroză.

Contraindicatii

  • tuberculoză
  • bolile acute respiratorii
  • tensiune mare (faza a treia)
  • cardiopatie ischemică
  • boala Basedow
  • boala sistemului nervos manifestată prin leşinări şi ameţeli
  • claustrofobie
  • sarcină avansată

Temperatura in salina este de 16 grade pe tot parcursul anului.

Ce poti cumpara de la salina Praid?

In afara de magnetii atat de cunoscuti, poti cumpara sare, lampi de sare la 25-50 de lei, caramizi de sare ce pot fi puse in camera unde dormiti si in general cam tot ce are legatura cu acest produs. Aveti magazine atat in interior cat si in afara salinei.

Ce poti face in salina Praid?

Salina Praid este mult mai intinsa ca suprafata asa ca posibilitatile de a petrece timpul sunt mai mari si mai diversificate. De la tenis de masa, un mini adventure parc, la Planetarium, restaurant sau cumparaturi pana la a sta pe o banca la masa, a te da in leagan sau a te reculege la biserica din subteran. Exista punct de prim ajutor si am vazut chiar si un loc destinat doamnelor – gen masaj, cosmetica… Nu te plictisesti!

Ideea este ca un tratament dureaza cateva zile si ai nevoie de locuri care sa iti faca timpul placut. Am vazut multi copi adusi probabil pentru tratament si se simteau foarte bine printre atatea distractii.

Spatiile sunt uriase si nu exista deloc acel sentiment de claustrofobie. Este inalta si larga. Cu sali lungi si spatioase. Pe jos sarea luceste ca marmura si din loc in loc vezi urmele utilajelor ce au reusit performanta de a sapa aceste sali.

O vizita la Salina Praid nu dureaza foarte mult. Poti sta o ora sau 5. Dar merita fiecare minut. Am gasit in salina turisti straini in aceeasi masura cu cei romani. Iar iesirea cu zidurile de lemn pline de inscriptii in o multitudine de limbi o sa te faca sa zambesti. Ca si frumoasa adormita in sare de la iesire.

mesaje pe pereti

iesire

frumoasa adormita in sare

Daca esti in zona, nu ocoli salina Praid. O sa iti placa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *