Muzeul Nicolae Grigorescu din Campina
Muzeul Grigorescu – cel mai frumos obiectiv de vizitat din Campina
De curand am ajuns in Campina pentru a face niste proceduri la clinica SanConfind si evident ca ne-am interesat cam ce putem vedea prin zona. Din pacate castelul Iulia Hasdeu este in renovare pentru o perioada lunga si nu se poate vizita dar am fost nerabdatori sa ajungem la Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu pentru a vedea unde a locuit pictorul in ultimii ani din viata. Am fost si am vizitat muzeul si am avut parte si de un tur facut de cei de acolo in care ne-au povestit cateva lucruri inedite.
Programul de vizitare este zilnic, între orele 9-17, luni este închis.
Nicolae Grigorescu este primul pictor dintre fondatorii picturii române moderne, dar și primul artist plastic ales membru al Academiei Române. Fiind apreciat și susținut de Mihail Kogălniceanu, primește o bursă pentru a studia la Paris la Școala de Belle-Arte, unde este coleg cu Auguste Renoir. În 1877, este chemat să însoțească armata română în calitate de ”pictor de front”, realizând schițe și desene la fața locului, în luptele de la Grivița și Rahova.
Grigorescu este unul dintre cei mai cunoscuti pictori romani ale carui tablouri se vand cu sume de sute de mii de euro.
Stiati ca celebrul "Car cu boi" a fost pictat in peste 200 de versiuni? Cea mai mica dintre ele, cat o carte postala, se afla aici!
Muzeul este amenajat in casa unde pictorul a locuit in ultimii ani din viata. S-a retras aici deoarece suferea de TBC iar zona este cunoscuta pentru aerul sau curat. In partea stângă a intrării este atelierul artistului, o camera inalta, imbracata in lemn, unde sunt expuse o parte din lucrările originale: ”Autoportret”, ”Car cu boi” , ”Păstorița stând”, ”Ciobănaș cu turma”, ”Țărancă torcând”, ”Portetul soției”, ”Fata cu batic alb” și multe altele. Un tablou interesant este numit ”Ghiocel”, dar reprezintă un cap de vițel…
Inedit este tabloul din holul de la intrare. Aici aveti in fata o expozitie de arme si obiecte aduse de pictor din Turcia. Tabloul aflat pe perete este o imagine perfect clara, ca o poza, a acestor obiecte in partea sa dreapta iar in stanga este neclar si cetos. Acest tablou a fost o demonstratie a lui Grigorescu pentru cei care spuneau ca nu poate icta exact ceea ce vede. Iar faptul ca este impartit in jumatate este ca un strigat de protest. “Puteam sa il fac pe tot ca in dreapta dar nu am vrut!”.
Am aflat si faptul ca singurul fiu al lui Grigorescu s-a casatorit cu fata celui mai bun preieten al sau, Vlahuta, Au avut patru copii dar acestia la randul lor nu au avut copii. Astfel numele Grigorescu s-a stins.
Muzeul are doua etaje, este plin cu obiecte apartinand marelui pictor iar peretii cu tablouri originale, schite si alte lucruri demne de vazut. Merita o vizita care dureaza undeva la jumatate de ora.
Taxa de vizitare este de 8 lei / adult, pentru elevi, studenți și pensionari este de 2 lei și pentru grupuri este de 4 lei / persoană, iar taxa foto este de 50 lei.
In aceasta perioada, muzeul adaposteste si o expozitie temporara a unei pictorite tinere, Expoziția „Magia Copilăriei” – artist expozant fiind Daniela Rîndașu
.