LUMEA MARE

Protestele din Hong Kong

Unde vor duce protestele din Hong Kong?

Turismul in Hong Kong cred ca astazi este inexistent. Bine...nu cred ca le pasa foarte tare!

De mai bine de doua luni Hong Kong-ul se confrunta cu proteste uriase. Vor trece si in China? Am fost in China si am vazut ce inseamna un sistem ce conduce cu biciul si cu zaharelul. Beijingul este un oras aflat 101% sub controlul fortelor de ordine. Sunt probabil sute de mii de camere de luat vederi pe strada si sute de mii de oameni de ordine. De la politie la armata si bodyguarzi pana la cei care probabil se plimba in civil printre trecatori. Nu am calcat niciodata intr-un oras atat de supravegheat. Am fost si in Hong Kong si mi s-a parut un oras vestic, liber si incredibil de frumos.

Hong Kong insa, parte a Chinei din 1997 cand a fost cedat de Marea Britanie Chinei dupa peste 150 de ani de stapanire, cedare in urma unui acord istoric, are in statutul sau legi ce il lasa sa functioneze ca o democratie occidentala. O tara – doua sisteme. Parte a intelegerii a fost si alegerea conducerii din Hong Kong de catre China, cea care a pus in varful piramidei o doamna cu convingeri prochineze si procomuniste.

La inceputul lui iunie, peste 1 milion de oameni au iesit pe strazile din Hong Kong pentru a protesta impotriva unui proiect de lege. 1 milion din cei peste 7 milioane de locuitori ai orasului. Acesta prevedea ca guvernul din Hong Kong poate să extrădeze suspecţi către țări cu care nu are acorduri în acest sens, inclusiv către China. Oamenii se temeau însă, că autorităţile de la Beijing vor profita şi îi vor vâna pe oponenţii politici ai regimului. Ceea ce probabil s-ar fi intamplat.

10-iunie-hong-kong

De la acel miting urias, situatia nu doar ca nu s-a calmat, desi proiectul de lege a fost anulat in cele din urma, ci dimpotriva a devenit tot mai amplu si mai violent. Pe sistemul “tu ai dat mai tare” din ce in ce mai multi manifesteaza pe strazile orasului impotriva guvernului local si poarta lupte cu fortele de ordine. Chiar daca proiectul de lege a fost anulat, acum se cer legi democratice noi, alegeri libere si evident plecarea actualei puteri.

Fiecare zi a adus noi fapte violente si noi actori in strada.  De la tineri imbracati in negru ce actioneaza in comun, la cei imbracati in alb ce actioneaza impotriva celor in negru. Ambele grupari luptand impotriva politiei. De la blocarea scolilor, bulevardelor sau a aeroportului la atacarea sectiilor de politie sau dispersarea manifestantilor cu gaz lacrimogen si gloante de cauciuc chiar si in spatii inchise cum ar fi la metrou. Violentele clasice de ambele parti. Iar in strada sunt toti. Avocati, gangsteri, huligani, doctori, politicieni, muncitori sau studenti. Participanti de toate felurile si cu toate pregatirile. Nonviolenti sau violenti cu intentie.

Mitingul pare ca devine un razboi civil in Hong Kong.

Ce va face China impotriva protestelor din Hong Kong?

Marea problema este insa reactia Chinei. In tratat se specifica clar faptul ca, China nu poate interveni in afacerile interne ale Hong Kong-ului decat in urma cererii exprese ale celor care conduc orasul. Doar ca orasul este practic parte integranta din China iar armata sau politia chineza poate ajunge in oras in probabil jumatate de ora. Nu stiu cat vor mai accepta liderii din Beijing aceasta situatie care se poate propaga si in alte locuri din China. In acelasi timp, o interventie in forta nu doar ca ar incalca tratatul dar ar da motive de sanctiuni din partea puterilor lumii. Marea Britanie este atenta, Statele Unite sunt atente. UE. Democratiile occidentale indeamna la dialog. Si China face acelasi lucru numai ca manifestantii numai pot fi opriti.

Sincer, cred ca cererile lor daca nu au devenit deja, vor deveni mai mari. Gen independenta. Ceea ce China nu va accepta niciodata!

Focul din oras insa nu doar se propaga ci  a devenit un incendiu urias. Iar populatia din China, chiar daca nu are acces la social media  vestica precum in Hong Kong este totusi informata. Si potentialul de revolta exista si acolo. 

Nu stiu ce va fi. Nu stiu cine este in spatele manifestantilor, ce reactie va avea intr-un final China. E greu de spus chiar si pentru analistii specializati pe politica si situatia din aceea parte a lumii. Este insa extrem de grav si se poate raspandi. Este o situatie complicata de puterea triadelor, a bancilor ce vor sa isi duca banii acum in Singapore, de interesele firmelor vestice ce au aici adevarate huburi, a mentalitatii democrate a locuitorilor din Hong Kong in contradictie totala cu puterea comunista… Complex ca orice lucru asiatic.

Hong Kong nu se poate vizita in aceasta perioada din cauza protestelor. O  doamna sosita in Romania din Hong Kong, povestea cum a stat 2 zile in aeroport ca sa poata pleca si cum bandele de gangsteri ataca nu doar politia ci si cetatenii pasnici. O increngatura de probleme pe care probabil chiar si rabdarea asiatica cu greu o poate rezolva.

Sunt deja  10  saptamani de violente. Cand se vor opri? Si mai ales…cum?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *