LUMEA MARE

Podul Oresund

Podul Oresund

Podul ce leagă două țări! Oresund – o realizare extraordinară.

      Singurul lucru pe care îl regreți este că în 25 de minute îl străbati. Glumesc!  De data asta am fost cu trenul dar data viitoare ne-am promis că o să îl traversăm cu mașina, ca să vedem și de sus cum se vede marea și să simțim experienta așa cum ar trebui. De cum am făcut planurile pentru vacanța din acest an și Copenhaga a intrat în planuri, ne-am pus în cap să mergem pe podul Oresund.  Lucru ușor de făcut dealtfel, pentru că aeroportul din Copenhaga, este legat de gară de unde iei trenul pentru Malmo. Deci efortul este minim… Să vă povestesc câte ceva despre pod? Ca să înțelegeți de ce am vrut neapărat să trecem peste el… Așa arată! E ceva, este?

Oresund
podul Oresund

        Leagă Copenhaga de Malmo și la un  moment dat se transformă din pod într-un tunel. E spectaculos la maxim. Distanța dintre cele două orașe este destul de mică și se parcurge în vreo 25-30 de minute. Podul in sine are 8 km, ajunge la insula artificială Peberholm – nepopulată, insula aparține Danemarcei  – și se continuă de acolo cu un tunel de vreo 4 km – Drogden Tunnel . Practic intra in pamant! Imaginea este incredibila în poze…dar din tren habar nu ai cand se întâmplă faza asta. Este cel mai lung pod din Europa care susține și o autostradă și o cale ferată. Au început să îl construiască prin 1995 și pe 1 Iulie 2000  l-au inaugurat regele Suediei Carl Gustaf al…nu știu câtelea și regina Danemarcei Margareta a II a. Partea haioasă mi se pare asta : când s-au unit construcțiile, prin august ’99,  s-au întâlnit la mijloc prințul din Danemrca și prințesa din Suedia. Probabil i-au trimis părinții  la înaintare…”mergeți voi acum, că noi o să-l inaugurăm pe bune la sfârșit”. Înainte de inaugurarea oficială, aia la care au fost părinții prinților,  pe 12 Iunie 2000 a avut loc și un maraton pe pod la care au participat 79,871 ( fix ) de  alergători. Cred că au vrut să testeze rezistența podului! Atâția tropăitori unul lângă altul… 30 de miliarde de coroane daneze a costat minunăția și cică până prin 2035 o să se amortizeze costurile. Cine știe…o fi!

    Nu știu cum se vede de sus de pe autostrada, probabil că e mișto dar de dedesubt – din tren, nu vezi foarte multe.

Ca să îl traversezi cu mașina te costă 36 Euro. În schimb este relativ ieftin să mergi cu trenul – 17 euro dus/intors cu SJ- compania suedeza, care circulă la intervale minunate – din juma în juma de oră sau la o oră noaptea, copii până în 16 ani plătesc 4 Euro deci…  E și comod…

    Din câte am priceput eu, mai există un tren  – Rail Europe – 40 de $ dus/întors sau un autobuz 999 – Graahundbus – ce pleacă din centru din Copenhaga și costă 100 de coroane daneze dus/întors. Data viitoare pe ăsta îl luăm! Oricum, orice vă hotărâți să luați, cumpărați biletele de acasă online pentru că sunt mai ieftine.

     Pentru că v-am spus că din tren nu aveți cine știe ce priveliște asupra podului, am rămas dator să vă zic de unde puteți să-l admirați. Dacă ajungeți în Malmo, mergeti pe plaja publică a orașului. Plaja în sine nu e cine știe ce, chiar dacă pentru ei este maxim, de acolo însă se vede podul cu adevărat! Se întinde cât vezi cu ochii in zare și realizezi cu adevărat cât de mare, frumos și ce realizare excepțională au reușit oamenii de acolo. Partea aia din mijloc, are 57 de metri înălțime! Pe acolo trec vapoarele alea imense…

plaja malmo
…asa se vede…

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *