OBIECTIVE TURISTICE

Petra. Una dintre noile minuni ale lumii.

Petra. Pune locul asta pe lista ta.

Marele zid chinezesc. Statuia lui Cristos Mântuitorul de pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro. Machu Picchu din Peru. Piramida de la Chichén Itzá. Colosseum-ul din Roma. Mausoleul Taj Mahal din India si Petra din Iordania. Ce au in comun toate aceste locuri cu Petra? Acestea impreuna cu Petra sunt cele 7 minuni noi ale lumii. Iar Petra isi merita locul pe lista cu prisosinta!

Am avut Petra in bucketlist de multa vreme. Si asa cum se spune”Cand iti doresti ceva cu adevarat universul conspira sa reusesti” ocazia s-a ivit cand Presstige Tour ne-a invitat sa descoperim cea mai noua destinatie din portofoliul lor. Din martie 2018 un charter va duce turistii spre aceste locuri minunate.

De ce Petra?

Orasul de piatra. Orasul vechi de peste 2500 de ani. Cu origini misterioase si doar banuite, nicidecum certificate. Cu doar 20% din suprafata excavata. O minune a naturii. O minune a omului. Beduini. Camile. Natura. Istorie. Frumusete. Mister. Peisaje ireale. Constructii monumentale. Din aceste motive si inca altele!

 Petra este pomenita in “Manuscrisele de la Marea Moarta” si pe vremea aceea deja era un oras extrem de vechi. Are conform atestarilor si descoperirilor arheologice peste 2500 de ani. Se presupune, caci nu exista dovezi scrise ca, nabateeni au fost cei care l-au construit pe ruta comerciala dintre Asia si Europa. Construit pe baza unei asezari pe care au cucerit-o de la edomiti. Cine au fost nabateeni? Greu de spus. Trib de origine araba, pastori si comercianti cu talent in pietruit. Oare? Un asemenea popor a reusit cu unelte simple sa construiasca asemenea temple megalitice sapate direct in stanca? Am incercat cu cheia o piatra de pe jos si nu este deloc atat de moale incat sa o poti ciopli usor. Cum au realizat aceste locuri ce au devenit centrul rutei? Pentru ca asta era. Capitala lor si centrul rutei comerciale. Caravanele plecau in toate sensurile de aici, gasind hrana, odihna si siguranta. Astfel au devenit fabulos de bogati. Se zice. Caci nabateeni nu ne-au lasat nimic scris in urma. Chiar daca exista inscriptii in peretii din Petra, acestea sunt in greaca sau latina sau pur si simplu niste desene. Ocupat de romani, distrus de un cutremur si abandonat in secolul al IV lea, parte din Imperiul otoman sute ani, redescoperit de un elvetian in 1812, a intrat in Patrimoniul UNESCO in anul 1985.

Intrarea in Petra este acum moderna si nu iti ofera ceea ce vezi in pozele de pe internet. Ca orice obiectiv turistic important este scump si in unele parti isi expune si latura comerciala. Pana de curand, vreo 10-15 ani, Petra avea in interiorul sau locuintele beduinilor. La propriu, se locuia in stancile de acolo. Astazi au fost relocati de catre statul Iordanian in afara sitului dar este evident ca locul le apartine in continuare. Tot ceea ce inseamna bani, exceptie facand biletele de intrare sunt facuti de ei. De la plimbarea pe cai/camile/magari/trasura la vanzarea de catre copii de suveniruri sau cersetori.

Intrarea nu iti aduce defileul ci cursele de cai/camile de pe stanga. Pentru 5 euro poti merge calarind pana la intrarea in defileu, pret de vreo 500-600 de metri. Ai de ales intre camile, magari, cai. Ce preferi.

Si nu numai cursele. Suvenirurile, bauturile, cersetorii. Toti ghizii o sa iti recomande sa nu cumperi de la copii din Petra. Copii de beduini, nu merg la scoala dar fac scoala vietii si vorbesc engleza fluent la 7-8 ani. Negustori pur sange, te pacalesc cu o bratarica sau o carte postala de 1 dolar si apoi storc de la tine cel putin inca 9. Nu sunt insa deloc agresivi sau nepoliticosi. Isi fac treaba lor si daca-i refuzi trec la alti turisti. Au atat de multi la care sa incerce… Si ei si parintii lor ( tatii ) traiesc practic in Petra. Este locul unde curge viata lor, cu uneori afaceri mai mari, alteori afaceri mai mici.

Intrarea in defileul de piatra este la aproape 1 km de intrarea propriu zisa. De aici incepe practic cu adevarat Petra. Cea pe care ti-ai imaginat-o si la care te astepti. Un culoar stramt intre stanci inalte de zeci de metri, stramt uneori pana la 2 metri. Lumina se scurge printre anumite locuri si face culorile ireale. Ai senzatia uneori ca efectiv curge de pe stanci…

lumini in defileu
Credit photo by Leyla Kadiroglu – CEO Prestige Tour

Intrarea in defileu este strajuita de soldati si apoi intregul drum te duce catre cel mai important si fotografiat punct din Petra.

garda de astazi

defileu petra

Imediat dupa cei doi soldati incepe defileul

defileu

stancile din defileu

Iar finalul lui este Trezoreria. Un fel de centru al Petrei. Trezoreria este de fapt un mormant. Un mormant al unui rege nabateean. Daca o sa intrebi trei ghizi o sa ai probabil doua raspunsuri. Fa media. Oricum nu este atat de important. Constructia in sine este absolut incredibila. Cum au reusit sa faca asa ceva? Cu bani, munca extenuanta, sclavi, rabdare si ingeniozitate.  Este memorabil. M-am intrebat de multe ori daca locul acesta are ce gasesti la multe obiective din lume. Kitch-ul. Cozile. Comercialul. Le are. Fireste ca le are. O terasa cu wi-fi si cu suveniruri se afla fata in fata cu Trezoreria. Beduini care iti vand nimicuri sau se pozeaza cu tine. Camile, cai… Dar peste toate acestea ramane ca peste tot locul. Este absolut spectaculos si unul dintre cele mai frumoase vazute de mine vreodata.

Aici se sta cel putin 30 de minute. Este cel mai ofertant loc pentru fotografii. Apoi locul se deschide. Si zona devine larga. Si treci spre zona larga cu mormintele din stanci, teatrul nabateean din stanca identic cu amfiteatrele grecesti.

Iar in dreapta, trecand pe langa tarabele cu suveniruri, undeva sus gasesti un alt loc important al Petrei. The urn tomb. Probabil cel mai important loc folosit ca mormant, exceptie facand Trezoreria. Ajungi greu aici, este pe o culme a stancilor dar daca tot ai ajuns nu ezita sa cumperi o cafea cu cardamon. Merita!

The urn tomb

Sunt multe de vazut in Petra. Am stat doar cateva ore si nu am simtit cum a trecut timpul. Ce sa vezi mai repede? La ce sa fii atent? Drumul, beduinii, peisajele, templele, sa asculti explicatiile ghidului, oamenii locului, turistii, regretul ca nu am ajuns la Manastire sau ca nu am vazut Tezaurul noaptea? Motive sa ma intorc… Motive sa mergeti si voi.

De stiut.

Este super safe. Biletele de intrare sunt scumpe. Al nostru valora 29 JD. Se merge pe jos. Luati-va incaltari comode. Nu te abate de la traseu pentru ca o sa te ratacesti. Luati-va apa cu voi. Luati si ceva de pus pe cap. Distanta este de aproximativ 5 km. Un drum ca camila/calul face 5 euro. de la intrare pana la intrarea in defileu. Un drum cu sareta pana la Trezorerie 20-30 de dolari dar intra maxim 3 persoane. O cafea/ceai – 3-4 euro. Toate monedele lumii sunt acceptate la paritatea facuta de ei. Lasa copii in pace si nu cumpara de la ei. Poti negocia. Nu fotografia femeile locale. Nu ca o sa patesti ceva dar nu le place.

Bucura-te de vizita la Petra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *