OBIECTIVE TURISTICE

Muzeul războiului din Mostar

Muzeul războiului din Mostar

Am ajuns în Mostar cu planuri pentru o zi și întâmplarea ne-a dus la Muzeul războiului din Bosnia.

Prin fosta Iugoslavie ne-am plimbat ceva. Am fost in Serbia, am fost in Croatia, Slovenia si in Macedonia. Fiecare parte isi pastreaza durerea razboaielor ce au fost la destramarea Iugoslaviei in propriul fel. Fiecrae are o varianta. Cea din Bosnia si Hertegovina nu o stiam si mi se pare cea mai înfiorătoare. Trei ani de razboi ingrozitori la doi pasi de țara noastră cu peste 200.000 de victime. Cu mii de violuri, lagăre de concentrare, epurare etnica si religioasa si execuții in masa.

Bosnia si Hertegovina si-a declarat independenta pe 29 februarie 1992. Un teritoriu multietnic si religios cu musulmani, catolici si ortodocși ce trăiau in armonie a devenit imediat după aceasta zi o zona de conflict intre Serbia , Croatia și nou creatul stat. Intre 1992 si 1995 Sarajevo, Mostar si in general toata tara a fost in razboi. Crime incredibile s-au petrecut aici. Iar oamenii au fugit, au fost ucisi sau au fost prinsi si dusi in lagare. Va puteti imagina un oras unde pe strada puteai fi tinta unui lunetist? Tu neavand nimic in comun cu un soldat sau cu razboiul. Asta s-a intamplat in Sarajevo!

8.000 de oameni… 8000!! Toti barbatii de peste 14 ani au fost ucisi la Srebenita in cateva zile!

Acest razboi nu are vinovati si nevinovati in opinia mea. Fiecare parte mai mult sau mai putin a gresit si a exagerat. Razboiul s-a incheiat in 1995 in decembrie la Dayton, o bază militară americană din statul Ohio dupa negocieri intre toate partile. Bosnia are trei presedinti. Unul care reprezinta bosniacii, unul care reprezinta sarbii si unul care reprezinta bosniacii. Localnicii denumesc acest lucru ”Dragonul cu trei capete” si nu sunt foarte multumiti de situatie. Este ca un conflict inghetat. Inca principal subiect de discutie pentru multi – turisti sau localnici. Dupa aproape 25 de ani de la razboi, Mostar este insa plin de turisti, podul este renovat si restaurantele sunt neincapatoare. Dar vezi urme ale conflictului peste tot.

Podul vechi a fost distrus in timpul razboiului, fara un motiv anume ci doar pentru a distruge un simbol apoi a fost renovat printr-un efort international la care a contribuit si Croatia. Ca un fapt interesant, bucati din pod au fost scoase din rau de catre scafandrii unguri.

Muzeul iti prezinta istoria razboiului si aduce sentimente contradictorii. Sunt expuse diverse obiecte si fotografii din timpul acestui conflict. O sala intreaga are peretii plini cu mesaje ale celor care au vizitat muzeul si si-au spus părerea. Pacea si iertarea sunt lucrurile cele mai intalnite in mesajele lor. Dar sentimentele pe care le traiesti sunt contradictorii. De la mila la furie.

Doua povesti scurte vreau sa va spun.

Un tanar din Croatia a vizitat muzeul si la plecare plangand si-a cerut scuze in numele tarii sale.

Fata de la intrare este una dintre victimele razboiului. Tatal sau a fost intr-un lagar si s-a intors acasa dupa 9 luni avand doar 40 de kg greutate, unchiul sau este disparut de atunci si nimeni nu stie ce s-a intamplat cu el iar cel mai cumplit lucru – mama sa a fost violata de fata cu ea si sora ei in acele zile. 

Mostar astazi

Am auzit chemarea musulmana la slujba, am auzit clopotele bisericilor, oamenii pe strada sunt calmi si merg in treburile lor, afacerile infloresc in Mostar dar…asa a fost si inainte. Sper insa ca astazi, tinerii de astazi sa schimbe lucrurile. Sa fie mai intelepti ca parintii si bunicii lor.

Nu suntem in masura sa judecam o situatie atat de complicata. Nu suntem in masura sa spunem cine e vinovat. Uita-te însa la ceea ce scrie la intrare ca sa înțelegi ceea ce vrea sa reprezinte acest muzeu!

”Daca vrei sa te razbuni, apuca-te si sapa doua morminte!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *