LUMEA MARE

Descopera Iordania

Iordania – cea mai noua destinatie de vacanta

Prestige Tours deschide în martie o destinație noua. Un charter spre Aqaba – Iordania. Am mers sa vedem dacă Iordania are ce oferi turiștilor. Are!

Plecati de acasa de la viscol, Iordania ne-a primit in Amman dupa doar 2 ore si jumatate de zbor cu iarna proprie de +5/+10 grade Celsius. Sezonul aici este martie-iunie si septembrie-noiembrie. In rest este probabil mult prea cald sau nu destul de cald pentru plaja. Din fericire in Petra si Aqaba “iarna” este la nivelul 15-20 de grade Celsius.

 

Am tot auzit despre “triunghiul de aur” din Iordania. Petra/Wadi Rum/ Aqaba. Pot sa spun ca nu sunt de acord. Iordania mai are lucruri de oferit în afara de acestea. O sa vi le enumăr imediat. Insa…

Primul și cel mai important lucru de știut.  Iordania este safe! Pentru o țara aflata în mijlocul unei zone pline de probleme, Iordania este extrem de sigura. Cu sistemul sau politic stabil, cu Regele Abdullah II bin al-Hussein, acceptat, stimat și respectat, cu o populație majoritara sunnita si o toleranta religioasa nespecifica acestei zone, nu a avut problemele vecinilor și sunt șanse extrem de mici ca acest lucru sa se întâmple. Fiecare autocar are un polițist de la Politia turistica însoțitor și măsurile de siguranța sunt mari începând de la intrarea în hoteluri pana la punctele turistice. Se spune ca “paza buna, trece primejdia rea” și ei asta fac. Nu am simțit tensiunea din Israel, Tunisia sau Maroc. Lucrurile sunt calme. Fiecare își vede de viata lui.

Triunghiul de aur al Iordaniei

Pe tot drumul prin Iordania am tot auzit de acest “triunghi”. Format din Petra – una dintre minunățiile lumii, desertul Wadi Rum – locul marțian de pe Pământ si Aqaba – stațiunea de la Marea Rosie. Nu sunt de acord. Iordania e mai mult de atât.

Iordania mai are Marea Moarta, Amman – capitala cu cei 4 milioane de locuitori, Râul Iordan cu site-ul unde s-a botezat Isus, cetatea Q’useir Amra, situl arheologic de la Um er-Rasas, mâncarea tradiționala, cafeaua cu cardamon, ospitalitatea extraordinara a locuitorilor, istoria uriașa a locurilor, toleranta religioasa și are pace! Poate cel mai important. Pace. Asa ca “triunghiul” este prea putin spus.

Vacanta in Iordania

Cele trei lucruri oferite de Iordania. Odihna. Aventura. Istorie.

Odihna

O vacanta în Iordania ar avea ca punct de plecare Aqaba. O stațiune aflata la Marea Rosie, cocheta, curata, cu resorturi ce se ridica la nivelul Antaliei. Plaje cu nisip fin, intrare lina în apa clara plina de pești mici albaștri ce merg în bancuri și uneori sar prin apa. Cu posibilități de  a face snorkeling sau scuba. Cu mâncare orientala adevărata. Aqaba este locul cautat de cei care își doresc odihna și leneveala. Piscinele și plajele cu șezlonguri și hamace. Ceaiurile și sucurile naturale. Apa. Palmierii. In Aqaba găsești toate aceste lucruri alături de ospitalitatea celor care te găzduiesc.

Daca vrei un sejur la Marea Moarta, aceleași condiții le regăsești și aici, doar ca schimbi o apa minunat de cristalina cu una închisa la culoare și mult mai acida. Apa care te tine la suprafața fără sa faci vreun efort. Si în plus o sa te afli la -400 de metri fata de nivelul marii. Cel mai jos punct din lume. Aici beneficiezi și de turismul de sănătate, Marea Moarta fiind cel mai mare SPA din lume. Asa ca turismul de sănătate poate fi un al patrulea lucru oferit.

Aventura

Wadi Rum. Desertul Wadi Rum. Casa beduinilor. Locul unde Lawrence al Arabiei a colindat. Locul unde s-a filmat “Marțianul” lui Matt Damon, pentru ca locul arata exact ca în imaginile transmise de Curiosity.

Imagine de pe Marte
Imagine de pe Marte
Imagine din Wadi Rum
Imagine din Wadi Rum

De ce aventura? Pentru jeep safari, pentru excursiile cu cămila, pentru asfințitul din desert, pentru climbing, pentru ceaiul sau cinele servite în stilul tradițional beduin.

Wadi Rum este un loc din alta lume aflat pe Pământ. In Wadi Rum singurul zgomot este al turiștilor.

Istorie

Petra! Motivul principal pentru care am mers în Iordania. Unul dintre puținele locuri aflate în “must see’ ce nu m-a dezamăgit. Fabulos. Incredibil. Superb. Ireal. Nu știu…găsiți voi un epitet. Petra, declarat una dintre cele 7 minuni noi ale lumii, are 6000 de ani și doar 20% excavat și arătat lumii. Un oraș săpat în stânca într-un defileu natural de către o civilizație pierduta despre care nu știm mare lucru. Nabateeni. Negustori, soldați, fabulos de bogați.  Cei care au făcut din Petra centrul rutei Asia-Europa.

[SLGF id=20821]

Petra merita o vizita fără graba. Pentru a descoperi în defileul de piatra creat de natura, puterea spiritului uman. Cat de mult putem influenta spațiul în care trăim. Urmele orașului vechi sunt răspândite pe kilometri si la fiecare pas descoperi nu doar o construcție monumentala, un templu, un loc de venerat ci și inscripții săpate în stânca ce descriu viata de zi cu zi din acele timpuri saumorminte cocotate sapate in stanca. Petra este un muzeu în aer liber. O vizita în Iordania fără o vizita la Petra este de neînchipuit. Nu ai cum! Daca ești în Iordania trebuie sa mergi la Petra!

Raul Iordan. Istoria religioasa. Un loc sfânt ce aparține creștinilor, situat intre doua alte mari religii. Raul Iordan este astăzi granița dintre Israel și Iordania și mijlocul râului face diferența intre aceste tari. Daca pe malul Israelului, facilitățile pentru turiști sunt realizate și funcționale, pe malul iordanian se afla doar un ponton de lemn.

O sa va explic din ce motiv. Ca aproape orice loc din aceasta zona, istoria este ambigua si putin diferita. In Iordania se afla la câteva sute de metri de locul unde curge acum raul Iordan, un site uscat, fosta albie a răului. Conform unor descoperiri arheologice atestate de către Sfântul scaun de la Roma, acesta este locul adevarat unde Isus a fost botezat. Acum este loc de pelerinaj, împânzit de biserici rusești și grecești si vizitat de pelerini. Este amenajat pentru turiști dar într-un mod care nu atinge zona. Te lasă doar sa explorezi și eventual sa găsești credința din inima ta.

Locul botezului
Asa arata pe vremea lui Isus
heritage
Este in patrimoniul umanitatii
locul uscat astazi
Si nu este amenajat cu facilitati moderne

La aceste trei lucruri oferite de Iordania as adăuga ospitalitatea localnicilor. Rar mi-a fost  dat sa vad o asemenea bunăvoința a unui popor. M-am simțit în mijlocul lor binevenit și acceptat. Dorit ca turist și ca prieten.

Cu promisiunea ca vor urma articole speciale despre Petra sau Wadi Rum nu pot sa nu va adresez #visitjordan cu #presstige2018 .

Merita!

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *