Pare sau chiar suntem bine?

Trecem printr-un timp bun sau e doar o iluzie?

    S-au cam terminat vacantele si revenim la ale noastre. Cu bune si rele.

   Am cateva lucruri pe care le privesc in ansamblu de mult timp. Si daca in trecut lucrurile nu doar pareau dar si se simteau ca merg rau, acum parca stelele se aliniaza pentru noi toti. Nu sunt vreun analist politic sau economic dar din perspectiva omului cu simt de observatie si cu simturile indeajuns de realiste cred ca pot percepe o situatie generala macar apropiata de realitate. Nu e o analiza pretentioasa ci doar ceea ce vad si simt eu in lumea in care traiesc. Poate pentru voi e altfel si chiar as vrea sa va stiu opinia… Eu, vorba melodiei, sunt un optimist convins!

E ireal de liniste.

    E liniste pe plan politic/economic si social. Nu mai avem scandalurile celebre si uriase din politic, guvernul bun/rau lucreaza, economia pare ca merge de la sine si grevele sau miscarile sociale sunt putine spre deloc. Evident ca nu e perfect, evident ca sunt si lucruri care scartaie si oameni nemultumiti. Este clar ca inca se fura ( incredibil cat curaj/inconstienta au ), ca multi oameni sunt nemultumiti de salarii sau conditii de munca dar per ansamblu pare ca s-a creat un echilibru. Chiar daca senatorilor si deputatilor nu le convine de guvern il accepta, taxele  au scazut, salariile nu sunt mari dar sunt suficient de mari cat sa poti trai relativ decent.

Nu avem teroristi sau atentate.

In comparatie cu multe dintre tarile apropiate de noi am scapat de furia aceasta nebuna a teroristilor. Din motive independente de noi poate, sau datorita serviciilor secrete, al vechilor relatii cu lumea araba, al neatractivitatii Romaniei ca tara sau poate toate la un loc plus altele pe care nu le stim suntem safe! Putina lumea intelege cat de important este acest lucru!

Devenim puternici in turism.

Chiar daca din pacate devine clara diferenta intre Ardeal si restul tarii cu avantaj clar pentru partea de vest, Romania a avut anul acesta varful sosirilor turistilor straini. Litoralul, profitand de teama de atentate, anul acesta a pleznit la propriu si a fost mega aglomerat. Hoteluri, pensiuni, idei noi peste tot in tara si afaceri care se dezvolta sau pornesc. Oamenii vor, oamenii stiu ce sa ceara si piata a reactionat aducand ceea ce se cere. Mai e mult pana departe dar anul acesta este anul in care parca lucrurile chiar au pornit!

Nu am avut catastrofe naturale.

Suntem norocosi ca de atata timp am fost ocrotiti de mama natura. O furtuna sau seceta sau un viscol iarna sunt incomparabile cu nenorocirile prin care am  trecut odata. Suntem bine de multi ani si sper din inima sa ramanem asa.

Viata devine previzibila si e bine ca e asa.

Nu cu mult timp in urma era aproape imposibil sa iti faci un plan pe mai mult de un an. Acum un plan pe trei ani este decent si realist. Nu iti mai faci griji pentru cine castiga alegerile ci pentru eventualele crize mondiale. Nu te mai gandesti ca o sa scada salariile ci cum sa iti esalonezi plata impozitelor decent. Si spre ciuda televiziunilor de scandal viata asta previzibila pare ca o sa continue.

Pare ca plecarile afara s-au oprit.

A trecut timpul cand toata lumea pleca. Fireste ca inca se pleaca dar sunt putini si este un lucru natural in lume. Se pleaca sau se intra in orice tara din lume. Cei care au plecat si-au aranjat vietile si putini cred ca o sa se mai intoarca in schimb cei care au ramas nu se mai gandesc sa plece ci sa isi faca viitorul in Romania. Si o proportie covarsitoare vrea sa munceasca si sa schimbe lucrurile.

Au aparut oamenii noi.

In politica, in economie, in viata sociala sau in viata oraselor au aparut oameni noi. Mai tineri, mai deschisi la nou. Internetul a facut ca un tanar din Germania sau Italia sa fie pe picior de egalitate cu unul din Romania si sunt uimit de lipsa oricarui complex de inferioritate a tinerilor de azi. Este un viitor bun!

Si cel mai important!

Oamenii sunt mai destepti. Mai putin naivi. Mai dispusi sa munceasca si mai putin dispusi sa arunce cu banii ca in 2007-2008. Munca nu mai este o rusine. Ideile, entuziasmul, dorinta de mai bine au revenit si de data asta par infipte bine. Am invatat ca putem avea daca ne dorim dar trebuie sa muncim pentru asta. Si majoritatea o facem!

Probabil ca mai sunt si altele care merg bine dar le astept spuse de voi.

Sa nu uitam insa de unde am plecat si cat de greu am ajuns aici… Ca toti am contribuit intr-un fel sau altul la starea de acum. Binele asta mic si firav pe care il traim dar cel mai mare bine de pana acum! Binele asta mic poate sa ne fuga de sub picioare instant. Trebuie sa stim sa il pastram! Sa invatam sa ne bucuram de viata, sa traim frumos,sa realizam lucruri acasa sau la munca. Sa ne bucuram de viata de acum pentru ca suntem mai bine cu mult ca parintii nostri si nu stim daca mai rau decat copii nostri.O sa avem intotdeauna probleme mai mari sau mai mici dar este in firea lucrurilor si in cursul vietii si oriunde am fi fost nascuti sau cat de bogati am fi fost le-am fi avut.

 Cine ma stie mai bine, stie si vorba asta… Viata e frumos dar scurt!

E o imagine care arata doar lucrurile bune. DAR TREBUIE SA LE VEDEM SI PE ACESTEA! Pentru ca sunt multe. In opinia mea, Romania trece prin cea mai buna perioada din istorie. Suntem in NATO, suntem in UE, suntem liberi sa ne decidem singuri soarta si ne indreptam greselile incet incet.

Depinde doar de noi unde o sa ajungem.

viata e frumos

 

Facebook Comments

Tu ce zici despre asta?