O lume fragila

Traim intr-o lume fragila si globalizata.

Ieri am trait un sentiment ciudat. Pentru prima data in viata m-am speriat de un atentat terorist. Cand am vazut din intamplare stirea cu asasinarea ambasadorului rus din Ankara, stirea era atat de proaspata incat nimeni nu stia cine l-a asasinat si de ce. Se stia doar ca la un vernisaj de pictura, ambasadorul a fost ucis de un tanar turc. Stim de cat de aproape au fost de un conflict Rusia si Turcia atunci cand a fost incidentul cu avionul militar rus doborat de aviatia turca “in spatiul aerian turc”. Cat de greu au revenit relatiile la un “normal”. Stim ce putere are Putin si cum Erdogan a curatat Turcia dupa tentativa de lovitura de stat. Cu Putin si Erdogan la conducerea celor doua state mari ce credeti ca ar fi urmat?

Se vorbea practic doar de un “tanar turc”. Asasinarea unui diplomat intr-o tara este cel mai grav lucru ce ti se poate intampla tie ca tara. Instant gandul m-a dus la reactia Rusiei. La nervii lui Putin si la orgoliile ce se vor dezlantui. Turcia e parte din NATO. Rusia e la un stranut distanta de Romania. Un posibil si eventual conflict ne-ar fi adus in linia intai. Deveselu cu scutul acela si Kogalniceanu cu baza aeriana sunt doua punct forte dar si vulnerabile. Cam cat credeti ca stateam departe? Cat am fi putut sta deoparte? Putin…foarte putin vorba lui Dem. “Din fericire” tanarul a fost clar. Allep, teororist, Allah Akhbar. Semnele caracteristice ale unui terorist.

Putin si Erdogan au acum si mai multa putere in Siria. Poate e mana CIA, Mossad…habar nu am. Poate a fost intentionat. Nu stim noi d-astea. Nu ne prea intereseaza. Din pacate…

Putin are o declaratie incredibila azi:

“ISIS WILL REGRET WHAT THEY HAVE DONE, THIS IS NOT BENGHAZI AND I AM NOT OBAMA”

Am putea sa ne inchipuim ce urmeaza. Nu e greu.

Una peste alta am realizat ceva grav. Traim intr-o lume aflata intr-un echilibru extrem de sensibil. Orice lucru poate destabiliza situatia de acum si orice lucru poate duce la un conflict prima data local apoi global. In clipa asta este lumea civilizata contra musulmanilor extremisti. In locuri de care nu ne pasa. Dar daca prin absurd doua tari “civilizate” ar intra in razboi ce s-ar intampla cu restul? Daca am ajunge in postura de a fi obligati sa ne respectam angajamentele ce am face?

Apoi la doar putin timp am aflat de atentatul din Berlin. Din pacate nici macar nu m-a mai impresionat. Pur si simplu te obisnuiesti cu socurile, cu moartea, cu durerea…

Facebook Comments

Tu ce zici despre asta?