LUMEA MARE

Un Tur Botanic în Tenerife: Grădina Botanică de la Orotava

Istoria Grădinii Botanice de la Orotava

Grădina Botanică de la Orotava, cunoscută oficial ca Jardín de Aclimatación de La Orotava, este o bijuterie naturală situată în nordul insulei Tenerife, in orasul Puerto de la Cruz. Atrage anual mii de vizitatori datorită diversității sale botanice și frumuseții sale naturale. Si este o calatorie intr-un spatiu de poveste.

Fondată în 1788 sub patronajul regelui Carol al III-lea al Spaniei, Grădina Botanică de la Orotava a fost inițial creată pentru a aclimatiza plantele tropicale și subtropicale aduse din coloniile spaniole. Regele Carol al III-lea dorea să aducă aceste specii exotice în climatul mai răcoros al Europei, iar insula Tenerife, cu climatul său subtropical blând, s-a dovedit a fi locația ideală pentru acest proiect ambițios. Iar gradina a devenit a doua ca importanta din Spania dupa cea din Madrid.

Grădina a fost concepută de botaniști renumiți ai vremii, inclusiv José de Viera y Clavijo, un preot și naturalist canarian, care a jucat un rol crucial în dezvoltarea inițială a grădinii. De-a lungul anilor, grădina a fost extinsă și îmbunătățită, devenind un important centru de cercetare botanică și conservare a speciilor rare.

Specii de Plante din Grădină

Grădina Botanică de la Orotava găzduiește o colecție impresionantă de peste 3.000 de specii de plante, oferind vizitatorilor o privire captivantă asupra diversității regnului vegetal.

  • Plante Tropicale și Subtropicale  – Grădina este renumită pentru varietatea sa de plante tropicale și subtropicale, multe dintre ele fiind aclimatizate cu succes în acest mediu. Printre aceste specii se numără palmierii de diverse tipuri, cum ar fi Palmierul Regal (Roystonea regia) și Palmierul de Betel (Areca catechu). Ferigile uriașe și bambusul gigant (Bambusa vulgaris) creează un peisaj luxuriant și exotic.
  • Colecții de Cactuși  – Un alt punct de atracție al grădinii este colecția sa extinsă de cactuși și plante suculente. Aceste specii sunt adaptate să supraviețuiască în condiții de ariditate extremă, iar formele lor bizare și frumoase sunt o adevărată încântare pentru ochi. Printre acestea se numără Echinocactus grusonii, cunoscut și sub numele de “Scaunul Soacrei”, și diferite specii de Agave.
  • Plante Medicinale și Aromatice – Grădina Botanică de la Orotava include și o secțiune dedicată plantelor medicinale și aromatice, unde vizitatorii pot învăța despre utilizările tradiționale ale acestor plante în medicină și gătit. Lavanda, rozmarinul, menta și alte plante aromatice sunt cultivate aici, oferind un adevărat festin olfactiv.

Atractia gradinii botanice este ficusul gigant!

Fiecare colt sau loc al aleilor stramte si umbroase, micul lac de sus, florile omniprezente, copacul dragon venerabil, toate sunt minunate dar nimic nu se compara cu maretia acestui ficus. Un copac plantat acum 175 de ani care a devenit o padure! Cum? Sa va explicam: icus macrophylla este originar din estul Australiei și din insula Lord Howe, dar și-a găsit o a doua casă în climatul blând al Insulelor Canare. Acest arbore poate atinge înălțimi impresionante de peste 20 de metri și poate dezvolta o coroană extrem de largă, cu un diametru ce poate depăși 30 de metri. Rădăcinile sale aeriene, care se întind și se răspândesc, creează o structură complexă și spectaculoasă, oferind adăpost și habitat pentru numeroase specii de plante și animale. Radacinile sale aeriene au creat o retea atat de complexa incat trunchiul principal incepe sa fie ascuns oarecum privirii. Un copac aerian, legat prin pamant dar mai ales prin aer. Am vazut multi asemenea ficusi dar niciunul ca acesta!

Grădina Botanică din Puerto de la Cruz  reprezintă o oază de verdeață și cunoaștere botanică, un loc unde vizitatorii pot descoperi frumusețea și diversitatea lumii vegetale. Cu o istorie de peste două secole și o colecție vastă de specii exotice și rare, această grădină este un loc deosebit pentru educație și recreere. De la plantele tropicale și suculentele bizare până la impresionantul Drago Milenario, fiecare colț al grădinii oferă o nouă descoperire. Dacă vă aflați în Tenerife, o vizită la Grădina Botanică este o experiență de neratat, oferindu-vă ocazia de a vă conecta cu natura într-un mod profund și memorabil.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.