Muzeul Philips din Eindhoven
In vizita la muzeul Philips din Eindhoven
Nu am fost vreodata in vreun oras care sa fie mai legat de o companie asa cum este Eindhoven de Philips. De fapt…cum era! Pentru ca de la o relatie in care unul fara alta nu existau s-a trecut la un divort crunt cand Philips pe la inceputul anilor 1990 a parasit orasul si a plecat in Amsterdam. O tradare cumplita si o perioada teribila pentru oras. Oras care insa si-a revenit si acum straluceste.
Philips a influentat Eindhoven intr-un mod cum cu greu ne putem imagina. Compania practic conducea indirect orasul si a fost prezenta nu doar in viata muncitorilor ci in fiecare aspect al vietii de zi cu zi. De la cartierele construite special pentru angajatii companiei pana la barurile care strangeau seara sau in zilele libere pe cei iesiti din serviciu. De la sport prin PSV Eindhoven pana la cultura prin Muzeul Philips. Daca va ganditi ca acum Philips are peste 120.000 de angajati in peste 60 de tari poate intelegeti marimea companiei. Daca aflati ca in anii 1970 peste 60% din populatia orasului lucra in cadrul companiei probabil intelegeti conexiunile intre Eindhoven si Philips.
Cum a inceput Philips?
In 1881, un bancher, Gerard Philips, a fondat o fabrica de lampi. Becuri. Nimic extraordinar. A fondat aceea mica fabricuta exact in cladirea unde se afla muzeul astazi. Nu prea a mers vreo 5 ani pana cand fratele mai mic, Anton Philips s-a alaturat companiei. E greu de inteles cum o fabrica de becuri a ajuns o multicompanie internationala, una dintre cele mai mari din lume, cu activitati in sănătate, stil de viață al consumatorilor și soluții iluminat. Totusi…nu erau singurii din lume. Fara a fi specialist in istoria Philips, din ceea ce ghidul ne-a explicat, cred ca principalul lucru care a dus la o crestere atat de mare a fost inovatia si descoperirea de noi si noi deviceuri. In calatoria prin muzeu o sa descoperiti lucrurile aflate in casele bunicilor sau la care ei tanjeau, lucrurile din casele voastre sau pe care le-ati dorit si lucruri noi, inca netestate care arata a SF. O buna descriere a acestei uriase dorinte de a descoperi lucruri noi este faptul ca Philips detine pe langa cele 111 de fabrici de producție, 59 de centre de cercetare și dezvoltare în 26 de țări! O industrie ce activeaza in toate domeniile posibile.
Muzeul Philips din Eindhoven
Cand a fost deschis, in prezenta Reginei Beatrix a Olandei, in anul 2013, CEO-ul de atunci si de acum al Philips, Philips Frans van Houten, a spus “Muzeul Philips adună laolaltă istoria noastră antreprenorială, dar şi dorinţa şi puterea companiei de a inova. Muzeul descrie povestea unei companii care în ultimii 120 de ani şi-a propus să ofere oamenilor soluţii adaptate pentru un stil de viaţă mai confortabil şi totodată sănătos, atrăgând atenţia şi asupra nevoii de dezvoltare durabilă a societăţii. Muzeul Philips a fost creat ca să inspire şi ca să atragă inspiraţia.”
O calatorie in istoria familiei, a companiei, a orasului Eindhoven si a produselor Philips ce au schimbat lumea in decursul generatiilor. De la primul bec incandescent pana la ultima realizare in domeniul medical ce scaneaza corpul unei persoane intr-un mod mai usor si mai rapid decat clasicele aparate. Trecand prin prima caseta cu banda, vinilul cu formatii legendare, televizoarele cu tub, frigiderul Philips, radiourile ce prindeau Europa libera sau walkman-urile din anii 1990. O multitudine de exponate, aranjate in asa fel incat se vad uneori si locurile pe care le ocupau si le ocupa in casele noastre.
O vizita la Muzeul Philips este in top 3 Eindhoven. Situat in centrul istoric, cu un program intre orele 11.00 si 17.00 si un bilet de 9 euro pentru adulti si 5 pentru copii intre 6 si 18 ani este de neratat pentru a intelege exact orasul dar si pentru a intelege epocile recente in materie de tehnologie. De unde am plecat si cat de departe am ajuns.
Mi-a placut aceste amanunte care conteaza intr-o calatorie. Foarte utile si sfaturile financiare. multumim!