OBIECTIVE TURISTICE

Turnul TV din Berlin – Fernsehturm

Turnul TV din Berlin – Fernsehturm

Cel mai inalt loc din Berlin – Fernsehturm

      In Alexanderplatz, locul unde poti spune ca esti in centrul Berlinului, chiar daca geografic nu esti, poti sa mergi sa vezi orasul de sus. De foarte de sus… 365 de metri inaltime are turnul televiziunii dar tu nu o sa ajungi tocmai acolo pentru ca asta este inaltimea totala. O sa ajungi insa la 207 metri si Berlinul o sa se astearna la picioarele tale. Cum ajungi?tramvai: M2, M4, M5, M6 metrou: U2, U5, U8 – Alexanderplatz autobuz: 248 – Alexanderplatz

Turnul TV din Berlin - Fernsehturm

        Poreclit de berlinezi, turnul Alex – pentru ca e in piata aia evident, a fost construit intre 1965 si 1969 de catre RDG. Va amintiti cum peste tot in lumea comunista se construiau diverse cladiri care trebuia sa devina simboluri. Asta au vrut cei de atunci pentru Fernsehturm – sa devina un simbol al Berlinului de est. A depasit un pic astepatrile lor pentru ca acum este un simbol al Berlinului si de est si de vest. Arhitecti germani, ingineri suedezi si turnul a devenit realitate incepand sa apara in filmele de propaganda.

 Fernsehturm

 Fernsehturm

 Fernsehturm

     Turnul se poate vizita in fiecare zi intre orele 9.00-24.00 sau iarna intre 10.00-24.00, un bilet costa 13 Euro/adult, 8.5 Euro copil 4-16 ani, copii sub 4 ani având intrarea gratuita. Exista doua platforme de observatie in turn, una doar pentru priveliste la 203 metri inaltime si una cu restaurantul Sphera la 4 metri mai sus. Intrarea se face in genul intrarilor de la aeroport, prin porti detectoare de metal dar nu se leaga de sticla ta de apa sau sandvisul din rucsac.

 Fernsehturm

 Fernsehturm

        Este aglomerat fireste, ca orice obiectiv important, doar ca se intra destul de repede. Liftul te duce in 40 de secunde in varf si daca ati mai fost in asemenea cladiri stiti ca o sa vi se infunde urechile la inceput. De fapt sfera aceea mare din varf cuprinde platformele de panorama si in zilele senine cica poti vedea pana la 40 de km distanta. O fi…dar eu ar trebui sa-mi iau ochelari, inca nu-i am deci nu pot sa certific.

berlin

berlin

Cert este ca se vede foarte frumos de jur imprejur si ai si nelipsitele ocheane, benoacle sau cum se numesc ele pt 50/centi privirea.

berlin

berlin

E si un bar aici si poti bea o bere. Va spun si preturile imediat…

berlin

Ca sa mergi la restaurantul Sphera, trebuie sa iti faci rezervare. Musai. Neaparat. E o scara ce duce acolo si o doamna care te verifica la intrare…

berlin

Restaurantul se roteste si in 30 de minute face un  cerc in jurul turnului. Doua randuri de mese, unele chiar langa geam, altele in randul doi, ospatari destul de prompti si preturi un pic mai umflate decat jos la o terasa. Dar e firesc…zic.

berlin

berlin

berlin

O bere 3-5 Euro, mancare de la 5 Euro in sus orice vrei sa comanzi. Am stat mai mult de jumatate de ora in restaurant ca sa vedem cum se invarte si imaginea cea mai tare a fost asta. Apoi am aflat ca acolo e Teatrul si este un spectacol cu acel nume. Chiar si asa…tare.

berlin

Coborarea se face la fel de repede, urechile nu se mai infunda si ramai cu experienta de a fi vazut Berlinul de sus si a te fi rotit cu masa cu tot. Merita. Jos in sala ai expuse imagini cu turnuri din toata lumea si te intrebi unde e cel din Bucuresti. Cum care din Bucuresti? Ahh…da. Nu avem. Asta e, poate facem unul si noi!

20140722_224609

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *