Atelier Brancusi – Paris

Atelier Brancusi – Parisatelier brancusi

   Poate cel mai cunoscut roman in Franta, dupa Ilie Nastase sau Hagi, este Brancusi. Bine…ei nici macar nu il considera roman ci francez de origine romana. Brancusi s-a nascut in Hobita – judetul Gorj in 1876, a absolvit in Bucuresti scoala de belle arte in anul 1902  iar din 1904 s-a mutat si a  creat in Paris celebrele sculpturi, atat de valoroase azi.

   Singura lucrare expusa public in Bucuresti, bustul lui Carol Davila – realizata in 1903 si expusa din 1912 în curtea Spitalului Militar din București, ironic, a fost si motivul pentru care Brancusi a plecat in Franta. Un scandal de la inaugurare, l-a facut sa ia decizia sa plece in Paris. A plecat singur si dupa ce a stat pentru putin timp  in Viena sau in Munchen ajunge intr-un final  in capitala Frantei, locul unde a devine celebrul “Brancusi”. 

   Cine a fost in Paris sau chiar si cei care nu au ajuns inca, au vazut, vizitat, auzit de Centrul Pompidou din Paris. Cladirea aceea deosebita care adaposteste o biblioteca publica, muzee cum ar fi cel de arta moderna, acolo unde au loc evenimente, concerte si alte lucruri care tin de viata nu mondena ci de minte si spirit. In stanga centrului Pompidou, facand parte din complex dar fiind separat gasiti atelierul Brancusi. Intrarea este libera iar programul este destul de mic. Este deschis doar intre orele 14.00 -18.00.

    Intr-o cladire separata, cumva la demisol gasesti un lucru ce te face sa fii mandru ca esti roman. In Paris faptul ca esti din Romania, rareori te face sa te simti bine dar aici mi-am regasit mandria. Lucrari de-ale marelui sculptor, poze cu acele timpuri, o scena care recreaza atelierul unde lucra Brancusi…o calatorie in lumea unui artist unic in Romania. Mergi! …dureaza putin, e free si merita fiecare clipa petrecuta acolo.

Facebook Comments

Tu ce zici despre asta?