LUMEA MARE

Cu bicicleta prin Copenhaga.

Bicicleta e castigatoare in Copenhaga!

     Cine a fost prin orasele din vest mai ales prin Olanda sau Belgia stie ca bicicletele sunt un mijloc de transport preferat de cei de acolo. In Copenhaga nu numai ca este un mijloc de transport dar este cel mai popular mijloc de transport! Poate prin Asia sa mai vezi atat de multe biciclete la un loc… Am probat si noi si vreau sa va povestesc cum se vede orasul intr-un asemenea mod si cum putetui sa inchiriati si voi bicicletele ca sa va distrati.

     Sunt doua metode pe care le stiu si o sa va expun fiecare varianta. Prima dintre ele este sa inchiriezi o bicicleta de aici. Copenhagen Free Bike Rental este o…organizatie, cred, nu stiu cum sa o numesc care inchiriaza biciclete in Copenhaga fara sa ceara bani. E ca la free tour-urile pe care vi le-am spus..donezi la sfarsit daca vrei ceva banuti. Pe site iti faci o rezervare, programezi ziua cand vrei sa le inchiriezi, mergi la punctul de intalnire – Piata Primariei – si vine cineva cu un manunchi de chei. Au ca punct de intalnire un restaurant sau un cinema dar cei de acolo nu stiu de ei. Este doar un punct de intalnire. Asteapta in fata si la ora exacta vine cineva. O sa il recunosti! Bicicletele pe care ti le inchiriaza nu sunt noi, foarte moderne sau foarte scumpe dar sunt functionale si iti poti alege din parcarea lor una pe marimea ta. Nu ai nevoie decat de un act de identitate pe care o sa il fotografieze cel care iti da bicicleta, primesti si un lant cu care sa o legi cand o pui undeva, stabilesti cand le aduci inapoi – noi le-am tinut 2 zile – si…la pedale!

biciclete in copenhaga
am luat trei
cel mai misto bagaj
cel mai misto bagaj

Este comod, este foarte ieftin si functioneaza.

A doua varianta ar fi bicicletele moderne puse la dispozitie de primarie. Aici insa ai nevoie de un card bancar pentru ca o sa trebuiasca sa iti faci un cont.

parcare cu biciclete ale primariei
parcare cu biciclete ale primariei
display la bicicleta
display la bicicleta

Pe acestea le inchiriezi doar din anumite puncte  din oras si tot acolo le si inapoiezi. Nu o sa fie nimeni care sa te ajute, tu o sa iti faci cont pe acel display , tu le scoti, tu le aduci si le parchezi inapoi.

biciclete copenhaga

   Sunt destul de multe si toate sunt exact la fel. Conectate la wirless, au un display care functioneaza si ca GPS si poti sa iti alegi traseul, iti arata in timp real unde esti, in ce directie mergi si cum poti ajunge la o parcare unde sa le lasi inapoi. Au harta orasului cu principalele puncte de atractie si traseul pe care sa il urmezi pana acolo. Nu sunt biciclete de inchiriat pe zile. Nu. Le iei – te duci intr-un loc, o lasi acolo si pleci. Apoi iei alta si tot asa… Ca pret pleaca de la 25 de koroane si presupun ca e ca la taxi in functie de cat le pastrezi.Moderne, comode si elegante. Turistii le folosesc pentru ca-i duc intr-un punct unde o pot lasa la loc fara sa mai aiba grija ei…

 Acum…daca v-am spus cum puteti inchiria trebuie sa va spun cateva cuvinte despre cum se merge cu bicicleta in Copenhaga. Orasul asta este cel mai bun loc din lume pentru biciclisti. Nu va spun despre parcarile de sute de biciclete ci despre pistele de acolo. Sunt uneori doua/trei iar automobilele au o singura banda. Exista un pod doar pentru biciclisti, pistele sunt foarte bine delimitate, asfaltul este perfect si parcari gasesti  peste tot. Oamenii sunt politicosi si calmi, nu te cearta nimeni daca mai gresesti directia ba dimpotriva, iti zambesc si te ajuta. Fiind un oras destul de mic in doar o zi poti face un mini tur al orasului – ca un exemplu…intre statuia cu mica sirena  de dincolo de  port si Tivoli faci maxim 30-40 de minute cu bicicleta. Sa mergi prin Copenhaga cu bicicleta este o experienta senzationala. Lucrurile sunt facute in asa fel incat sa te ajute…de la semafoare pentru tine pana la scarile care au pe margine un fel de culoar din metal pe care poti urca bicicleta. Daca ajungi vreodata in Copenhaga ia si tu o bicicleta si traieste ca localnicii pentru o zi. O sa iti placa tare mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *