Ce poti face in Tivoli

Copenhaga-Parcul Tivoli

Ce poti face in Tivoli

      Dacă ești in Copenhaga, parcul de distracții Tivoli este un must absolut. Spune internetul! Parcul este în centrul orașului deci foarte ușor de găsit și de ajuns. Lângă Gara Centrală sau lângă piața Primariei. Nu ai cum să îl ratezi. O scurtă istorie spune că pe vremuri ( 1843…) un sfetnic al unui rege i-a prezentat ideea unui asemenea parc cu gândul “păine si circ”. Adică…”dă-le șefu’ distracție ca să nu mai facă scandal“, ceea ce s-a și întamplat. Nimic nou, este? Asta avem și azi. Asta ar fi legenda. Pe bune ar fi fost altfel, cică un tip întreprinzător a venit cu ideea unui câștig din așa ceva, regele Danemarcei Christian al VIII’lea a văzut posibilitatea unui nou impozit și iaca parcu’!

hotelul din parc
hotelul din parc

      Deschis in 1843 a avut un succes foarte mare încă de la început, azi fiind călcat în picioare de vreo 3-4 milioane de vizitatori pe an. E cel mai mare din zona aia de nord, principala atracție în materie de adrenalina ( mica sirena nu-ți provoacă asta ) deci este explicabil. Nu este foarte mare fiind egal sau poate un pic mai mic decât Orașelul Copiilor din București dar muuuuuult mai aglomerat și muuuuult mai inghesuit. Este deschis intre orele 10.00 si 23.00 sau 24.00 in weekend și ai nevoie de bilete de intrare. Poți cumpăra de pe net sau de la casele de bilete și costa 99koroane/adult   free/copil sub 8 ani. Nu exista nici un fel de reducere pentru nimeni. De fapt…daca e un grup de minimum 15 persoane sau daca ești posesorul unui Copenhagen.pass ai o oarecare reducere. Dar nu te baza pe asta. La intrare primesti o brațară, copii la fel iar sistemul funcțiooneaza astfel. Ai credit 50 de coroane si poti sa te dai in ce costa 50. Sau de doua ori 25. Apoi platesti. Cât costa? Pai distracția pentru copii mici mici 25 – un carusel cu caluți de exemplu, apoi 50 cele care sunt mai măricele iar tot ce te atrage 75. Pregatește banii! Daca iesi din parc poti reintra in aceeasi zi doar daca platesti din nou 25 de koroane.

    Parcul e plin de verdeata, alei umbrite, banci, flori…totul e superingrijit si superaranjat. In mijloc e o poienita ce are o scena in fata unde se tin spectacolele seara, oamenii stau pe jos si se uita iar in weekend dupa spectacol ai focuri de artificii. Am prins o asemenea seara si a fost foarte misto. Chiar mi-a placut mult. Tot in parc e si o salka pentru spectacole doar ca marea majoritate sunt in limba daneza. Ce poti face in parc? In afara de caruselurile pentru copii, de atractiile gen “impusca rata/ursul…chestii de balci unde trebuie sa platesti 10-20 koroane si ai sansa sa castigi un ciubuc sau un maimutoi. Pentru adrenalina adevarata  ai doar trei chestii. Turnul care te invarte si te duce pana sus, un ciocan (stiti cum e….te leagana foarte tare) si un montagne russe destul de mare. Cam asta e pentru cei curajosi. Exista inda mai multe atractii pentru cei mai putin curajosi sau pentru copii. La fiecare platesti!

    Sunt o multime de restaurante si terase, ai de unde alege si ca un exemplu o cafea te costa 25 de koroane. Deci de aici pornesti…ca sa stii, pregateste banii! Poti intra insa cu apa si mancare proprie deci nu e musai sa cumperi de acolo. Am vazut destula lume manancand un sandwich pe o banca. Nu mi-a placut hotelul din parc.Da, e un hotel chiar in parc. O cladire alba foooarteeee….nu stiu, kitch?!Ma rog. Nu am inteles cine naiba ar vrea sa se cazeze intr-un parc de distractii! E o nebunie totala si continua acolo si intr-o zi te poti da in toate de cate doua trei ori. De ce ai sta 5 zile in parc?? In fine, fiecare cum doreste.

     Tivoli, mi s-a parut mic, inghesuit, scump, curat, plin de verdeata, ordonat si colorat. Are avantajul unui brand extrem de puternic, o pozitie in oras ideala si lipsa unei alternative. De aceea este atat de cautat. Dar este un fel de…pom laudat! Poate insa o sa va placa. Are si parti frumoase. Daca ajungeti in Copenhaga mergeti si sa ne povestiti si noua.

Facebook Comments

Tu ce zici despre asta?