LUMEA MARE

Mostar – ca pasarea Phoenix

In vizita în Mostar

Mostar este un oraș aproape de Split și proiectul pe care l-am avut în Croatia ne-a dat ideea de a vizita și Bosnia și Herțegovina, una dintre puținele tari noi din fosta Iugoslavie, nevizitata încă. Asa ca am cautat cea mai buna soluție de a ajunge repede și comod. Din Split, cea mai avantajoasa alegere dacă nu ești cu mașina personala este oferta celor de la Flixbus. In Romania nu sunt extrem de populare autocarele lor sau poate în partea asta de țara unde trăim noi dar în Europa, Flixbus a devenit o modalitate de transport extrem de eficienta și preferata de multi călători. Au rute ce leagă fel de fel de orașe din Europa indiferent de țara și autobuzele verzi sunt întâlnite la tot pasul. În anul 2015, FlixBus s-a lansat  la nivel internațional, inaugurând rețele de transport cu autocarul pe distanțe lungi în Franța, Italia, Austria, Olanda și Croația, precum și transporturi de linie transfrontaliere până în Peninsula Scandinavă, Spania, Anglia sau Europa de Est. Călătorii beneficiază astăzi de cea mai mare ofertă de curse cu autocarul prin Europa. Faptul ca poți cumpăra online biletele, ca ai wi fi free la bordul autocarului, faptul ca sunt extrem de punctuali și eficienți – doar una din 10 curse înregistrează întârzieri, face din aceasta companie una ce poate fi aleasa drept soluție de transport pe distante mici și nu numai. Intre Split si Mostar, pe sosea, sunt undeva la vreo 200 de km. Nu foarte multi. Dar nici atât de putini, mai ales ca mergi mult prin munți pe serpentine. Autocarul urmează o buna bucata de drum malul Adriaticii asa ca te sfătuiesc sa alegi partea dreapta a lui. Nu o sa ai timp sa stai pe net pentru ca spectacolul este superb. Iar din momentul în care ajungi în munți fa în asa fel încât sa schimbi partea pentru ca peisajele se muta.

Am plecat cu Flixbus din Split de la autogara orașului și ne-am pregătit de un drum de vreo 4 ore. Una dintre destinațiile Flixbus. Una dintre cele 2000 de destinații din 28 de tari.

Vama în Bosnia este un pic diferita de cea cu care ne-am obișnuit și prin care trecem ca prin brânza doar cu buletinul. Nu uita sa iți iei pașaportul! Deocamdată Bosnia si Herțegovina nu a intrat în UE asa ca vei avea nevoie. Dar nu ai nevoie de viza. 

vama bosnia

Una dintre problemele din Bosnia și Hertegovina este cu moneda locala. Marca convertibila. O marca = 2.40 lei sau mai ușor o marca = 0.51 euro.  Am avut chiar o mini aventura cu asta. Sa va povestesc.

Când am ajuns în Mostar, după socotelile noastre, autogara era la 5 minute pe jos de hotel. Doar ca in Mostar sunt doua autogări. Si noi am nimerit în cea de la vreo 5 km de hotel. 11 noaptea și noi fără nicio marca în buzunar. Cum sa luam taxiul? Oras nou nouț, nu îl cunoșteam, net nu pentru Uber,  noapte, bagaje…din trei telefoane doua nu au intrat în rețea și unul era mort… Ce facem? Taxiul nu ia euro. Lei nici atât. Mai aveam ceva bani din Croatia. Dar e ca și cum ai plăti cu leva sau lei moldovenești taxiul din București. Am intrat la recepția unui hotel, am sunat la hotelul nostru, am explicat situația și cel de acolo a vorbit cu recepționera exact unde sa ne ducă taxiul, sa facă o comanda și o sa plătească el când coborâm. Ne-a așteptat la punctul de întâlnire și a plătit. Vreo 3 mărci. Un euro jumate. Taxiul e foarte ieftin în Mostar. A fost prima impresie despre oamenii din acest loc. Foarte buna! Grozava treaba. Mulțumim și pe aceasta cale.

Apropos, atenție ! Dacă o sa schimbi bani în Mostar, sa știi ca este același curs peste tot. Si comisionul obligatoriu la fel este peste tot același!

_________________________________________________________________________

Mostar are o istorie recenta crunta. Am tot citit pe net impresii și cei care au fost pe acolo cu ceva timp în urma nu erau foarte incantați de atmosfera. Destul de întunecata și de grea. Războiul și-a pus amprenta enorm pe acest oraș. Inca se vad clădirile ciuruite de gloanțe. Inca se vorbește despre război. Este pace dar trecutul apasă tare…Daca nu știați, Bosnia a trecut prin cel mai dezastruos război al fostei Iugoslavii. Cea mai buna soluție pentru a descoperi ceea ce s-a întâmplat în acele vremuri, este o vizita la Muzeul razboiului din Mostar. 3 ani ce au făcut 200.000 de victime! Nu exista familie, indiferent ce sunt – catolici/musulmani/ortodoxi sa nu fi suferit o pierdere.

Cu toate astea, Mostar este astăzi aproape vindecat. Centrul vechi este restaurat aproape în totalitate și geme de turiști, podul celebru din Mostar a fost refăcut și este acum atracția numărul 1 iar oamenii sunt zâmbitori. Nu am simțit urme de amenințare sau de lucruri care sa ne sperie. Un București naiv de acum 15-20 de ani, cu elemente moderne dar cu oameni liniștiți și la locul lor ce iți zâmbesc și se bucura ca le-ai călcat pragul, mai ales ca exista o concurenta acerba în ceea ce privește turismul și atragerea turiștilor cu capitala Sarajevo. 

Va spuneam de pod. Ca este atracția numărul 1 a orașului. Podul vechi din Mostar ce trece peste raul Neretva, are o forma ce îl face sa fie recunoscut din alte 100 de poduri. Din piatra, înalt și arcuit și masiv, construit în secolul al-XVI-lea de Imperiul Otoman are nenumărate povesti de spus. Cele mai recente sunt cele în care în 1991 sârbii au distrus clădirile din capătul sau iar în 1993 croații cu 60 de lovituri  l-au distrus în întregime. Povestea trista. Povestea recenta, frumoasa, spune ca podul a fost reconstruit exact cum era în timpurile bune când în mortar inginerii au pus albuș de ou ca sa îl facă mai rezistent. Reconstruit în 2004 cu bani europeni și contribuție financiara croată și sârbă, cu pietrele originale recuperate din apa adânca și repede curgătoare de scafandri unguri (da da, scafandri unguri?!).

Raul Neretva are un debit vijelios și în ani a săpat un canion cu maluri înalte și drepte. Podul vechi se înalță la aproape 30 de metri de apa și este locul de unde localnici și rareori turiști curajoși sar în apa adânca. Am asistat la asa ceva și e ca și cum ai sari de la etajul 10 al unui bloc. Iar sus pe pod rămâne un amic al săritorului care cu o pălărie aduna bani de la privitori. Iar malurile răului sunt împânzite de terase care mai de care mai frumoase și mai îndrăzneț așezate în malul înalt. Sunt terase de unde vezi perfect nu numai salturile ci și pescarii ce pescuiesc la musca pești răpitori.

Pe podul vechi, pietrele tocite aluneca de atâta șlefuire a milioanelor de tălpi ce le-au călcat și este extrem de greu sa ai o poza cu el singur/a. Cele mai frumoase poze ale podului sunt făcute de pe celalalt pod din apropiere, cel modern sau de la una din terasele de care va vorbeam mai sus.

 

old bridge mostar

Podul este in inima centrului vechi. Străduțe înguste cu clădiri de un etaj doua pe un mal și întortocheate pe celalalt mal abrupt. Magazine, restaurante, artizanat, cerșetori, un mic târg cu de toate, înghețata și un furnicar de oameni ce se plimba fără griji. Turiști, tineri de toate națiile și religiile ce stau la cafeaua la ibric, servita în ceașca mica, cu rahat dulce alături și cu un pahar apa rece ca în orient. De la o strada larga la cele înguste. Moscheea mare, cea veche, un mic parc și atmosfera de bazar turcesc. Poate și pentru faptul ca Bosnia a fost vreo 600 de ani parte a Imperiului Otoman, acest lucru aducând nu numai musulmanii cu religia lor ci și obiceiurile acestora. Printre obiceiuri fiind si cele gastronomice. 

Sunt o mulțime de restaurante în Mostar dar noi ne-am oprit la unul care ne-a atras pentru ca au în principal mâncare tradiționala și fructe de mare, având și o oferta speciala - un food tour al orașului. Astfel ca pe lângă masa pe care o poți servi aici ai și posibilitatea unei plimbări prin istoria gastronomica a zonei.

Restaurant Taurus

Nu foarte vechi dar situat într-o clădire extrem de veche, în centrul vechi al Mostarului, pe malul drept, exact lângă fratele mai mic al podului din Mostar la vreo 100 de metri de podul cel mare. Podul mic ce se spune ca a servit drept model și experiment pentru cel mare, fiind construit în 1558 pe marginea micului afluent al Neretvei – Radobolja. Un pârâu practic în mod obișnuit dar care a urcat 10 metri în înălțime cu ceva timp în urma, cauzând inundații uriașe în oraș. Restaurantul Taurus este destul de mare încât sa găzduiască un grup de 50 de persoane și destul de intim încât sa iei masa alături de persoana draga. Piatra din care sunt făcute zidurile sale ii da un farmec enorm și un aer de oraș din Game of Thrones.

Ca peste tot în Balcani – micii – sunt considerați ca fiind invenție proprie și speciali și unici și…și. Sunt mici din carne de oaie, mai mici ca ai noștri dar gustoși la rândul lor. Țuica lor bate spre palinca și este alb transparenta fiind la fel de apreciata cum e și la noi. Am comandat un platou cu preparate tradiționale și unul cu fructe de mare. Asemănarea cu mâncarea noastră, la rândul ei balcanica și influențata de turci și greci este destul de mare, aici fiind însa mai accentuat elementul turcesc din bucătărie. Carnea de porc nu este la mare preț ci cea de oaie și de vita. Probabil și religia are o ”vina” pentru asta. Desertul ales a fost ceva specific lor însa. O prăjitura doar blat, plina de sirop dulce din miere, pentru ca apicultura este dezvoltata în zona. Seamăna oarecum cu o prăjiturică pe care am mâncat-o prin Turcia dar totuși este diferita. Iar dacă prăjitura are semne de independenta cafeaua este exact cea pe care o bei în Istanbul sau prin alte orașe din Turcia. La ibric, mica, cu caimac, o bucățica de rahat pe farfurioara și un pahar de apa rece alături. Restaurant Taurus este recomandat de majoritatea localnicilor atât pentru bucătărie cât și pentru locație și ospitalitate. Iar preturile sunt decente. O masa de doua persoane nu sare de 25 de euro.

Vrem sa va povestim un pic despre turul gastronomic de patru ore prin oras pe care cei de la Taurus il ofera.  O sa aveți 8 opriri diferite, combinând restaurante locale minunate, cu un ghid distractiv și informat alături de voi. Ghidul  este unul dintre cei mai experimentați bucătari patiseri din oraș. Mâncarea este variata, de la mâncarea tradițională bosniacă de pe stradă la platoul de brânză și de carne, de la vinul local la berea locala din Mostar,  de la peștele proaspăt la grătar la mâncarea bosniacă gătită în restaurantul situat lângă podul mai vechi decât cel renumit. În cele din urmă, veți gusta cel mai faimos desert local și cafea bosniacă. Dacă vă place să lucruri inedite, istoria bosniacă, mâncarea unică, restaurantul local și să vă faceți prieteni noi, trebuie să vă alăturați cu siguranță turului gastronomic și istoric. De asemenea,  este posibil  un tur si cu opțiuni vegetariene, fără gluten sau vegan. Pretul este de  65 euro/persoana. 

Pentru rezervări și întrebări, puteți să-i contactați prin e-mail: admostar2014@gmail.com

In Mostar exista un liceu UWC. Avem o domnișoara ce a făcut liceul în cadrul UWC China și una dintre colegele ei a fost chiar în Mostar la acest liceu pentru doi ani. O clădire construita de austro-ungari, ce pe timpul fostei Iugoslavii era unul dintre cele mai bune licee din țară, este astăzi gazda UWC. Superb decorata și aranjata, cu motive orientale dar totuși într-un stil vestic, este din păcate înconjurata de clădiri ce nu știu dacă au trecut prin război dar arata ca și cum ar fi făcut-o.

Un loc pe care nu am reușit sa îl vizitam, Casa Muslibegovic, era închisa când am ajuns noi duminica după amiaza. O veche casa turceasca, păstrata și pusa la dispoziția vizitatorilor. Cu interioarele exact ca pe vremuri, iți descrie aproape în amănunt viata casnica a localnicilor bogați din vremuri apuse. E un mini muzeu practic, combinat cu un hotel exclusivist undeva pe o străduța laterala pe partea stângă a răului. Cred ca merita o vizita după ce am văzut în poze. Găsiți mai multe amanunte despre istorie, bilete și program pe site-ul lor muslibegovichouse.com

Pe strada principala din centrul vechi o sa descoperi si doua moschei interesante. Una mai noua, Karadoz Bey, la intersecția a doua străzi iar una,  Koski Mehmed Pasha, chiar în inima centrului vechi, intrarea fiind pe un gang, într-o curte interioara veche ce da spre rău,  foarte veche și ce contra unui bilet de 2 mărci parca, poate fi vizitata. Faptul ca în timpul războiului de 3 ani despre care va spuneam mai sus, au fost distruse la propriu sute de lăcașuri de cult din toate cele trei religii de aici este o parte trista a acestei tari. Dar astăzi stau liniștite una lângă cealaltă cum au făcut sute de ani. Si clopotul unei biserici suna la fel de frumos ca o chemare la rugăciune a unui muezin.

Koski Mehmed Pasha
Koski Mehmed Pasha – moscheea veche din centru
Karadoz Bey
Moscheea Karadoz Bey

Blagaj este un oraș-sat în regiunea de sud-est a bazinului Mostar, în Cantonul Herțegovina-Neretva. Aproape de Mostar. Cea mai veche așezare din Blagaj se regăsea la poalele fortului, acolo unde se intersectau două drumuri. Această așezare strategică a dus la dezvoltarea comerțului, o ramură care a înflorit tot mai mult câteva secole de-a rândul. Amprentele otomane se mai disting chiar și astăzi, asa ca nu rata Velagicevina, o gospodărie otomană ce datează din secolul al XVIII-lea şi un mini-muzeu cu exponate interesante, multe dintre ele foarte vechi. Puteți face o scurtă plimbare cu barca în peșteră, care este începutul stațiunii Buna. Apa este suficient de curată pentru a bea direct  – apa din această parte a Bosniei are mai mult gust decât cele îmbuteliate. Se ajunge cu autobuzul din centru din Mostar, autobuz ce circula din jumătate în jumătate de ora.

blagaj

Cine s-a plimbat prin Balcani știe ca un cuvânt este extrem de comun peste tot. Probabil turcesc. Fie ca e Romania, Serbia Bulgaria, Bosnia, Turcia sau alta țara…haide este al tuturor și înseamna același lucru. Haide sa descoperi locuri ce nu sunt în topul destinațiilor mondiale sau europene dar care au un șarm pe care marile orașe din vest l-au pierdut. Oameni frumoși și primitori, încă dornici de vizitatori te așteaptă sa iți facă  vacanta frumoasa.

haide