Unde mancam in Split
Ce mâncam în Croatia? Mai exact în Split…
Cred ca multi dintre voi sunteți curioși ce puteți manca în Croatia. Gastronomia croata de la malul marii, este destul de ușoara, cu mult peste, fructe de mare, mediteraneana în general. Sunt foarte multe specii de peste, de exemplu am mâncat peste albastru din Marea Adriatica. Dar varietatea este uriașa.
Înainte sa plecam în Split ne-am documentat putin cam ce rețete sunt locale. Am citit ca este foarte buna Pasticada, un fel de mâncare de vita cu sos care se servește cu paste ori gnocchi, am mai citit și despre mâncarea de miel cu mazăre pentru cei care iubesc mielul -aceasta se gătește cu bacon, usturoi, vin alb și condimente de sezon. Pastele cu calamari l-am gustat la cei de la Villa Spezia. Pentru desert au un fel de lapte de pasare dacă va mai aduceți aminte gustul din copilărie
Am fost și am vizitat și piața de peste, care este fabuloasa. Ne-a plăcut foarte mult cum își expun marfa și cum vând peste în fiecare dimineața. Forfota aceea specifica unei piețe, combinata cu produsele, multe dintre ele de-a dreptul vii pe taraba. Arătând cât de proaspete sunt.
La invitația celor de la Split Tourism Board , la care am apelat sa ne recomande cele mai bune locuri de mâncat în Split, unde sa găsim mâncare locala și un gen de locație mai cu pretenții, am fost ca sa mâncam la unele dintre cele mai cunoscute locații din centru.
Am vizitat în prima seara restaurantul Zoi care are o locație splendida.
Restaurantul este pus exact pe zidul Palatului Diocletian și iți da o panorama la viata de pe faleza și la port excepționala. Nu e doar servitul mesei ci și savoarea unei relaxări în mijlocul mulțimii dar totuși în intimitate. Recomandat de Michelin, cu mâncare fina și eleganta aduce și vinuri de mare calitate la masa. Aici am stat doar cu paharul în fata mult timp după ce am terminat de mâncat pentru a ne bucura de aerul de vacanta al Split-ului. Am foat rasfatati de chef Ivica Katic care are mai mult de 10 ani de experiență bucătar-șef, Ivica este încă în căutare de excelență. Respectul pentru produs și natură îl conduce în fiecare zi. Mâncarea lui este o reflectare a caracterului și a experienței sale. Chiar dacă preferatul său este în continuare bucătăria locală și focalizarea sa asupra Mediteranei, mici întorsături și atingeri sunt prezente peste tot pe farfurie.
La aperitiv, ne-am răsfățat cu Beef tongue excepțional – carnea de vita este marinata timp de 30 de zile și gătita în 26 de ore. Însoțita de brânza fina și pudra de fistic. Nu vi se pare wow? Apoi ne-am delectat cu o supa de crabi și pentru ca răsfățul sa fie întreg am ales o porție de wild fish cu fregola salda – un fileu de peste de Adriatica înfășurat în verdeața și brânza pancetta. La final am încercat un paradizoi – prăjitura tradiționala faimoasa în Split. Un strat fin de biscuite ras cu o crema de vanilie formidabila, lămâie și portocale iar deasupra cu merengue. Vinul recomandat de Andrea – chelnerul italian ce servește în restaurant și este super atent la tot ce iți trebuie – a fost rosu și sec. Krolo. Un rosu, sec, cu caracter dalmațian, dominat de gust de fructe roșii și o nota subtila de anason.
Este unul dintre cele mai frumoase restaurante din Split care satisface și cele mai exigente gusturi și cerințe. Daca ajungeți în Split este obligatoriu sa ajungeți la Zoi atât pentru mâncare cât și pentru poziție.
Apoi am fost invitați la cei de la Villa Spezia
O frumoasa afacere de familie în centrul vechi, a fost ocazia pentru a lua prânzul în a doua noastră zi în Split, un restaurant micuț și cochet care era plin ochi la prânz când am fost sa mâncam. Ne-a făcut o plăcere deosebita sa mâncam acolo, sa ascultam poveștile lor și sa ne amestecam intre localnicii care vin zilnic sa mănânce minunatele bucate. Folosesc doar produse proaspete luate zilnic din piața de legume și peste, calamari , creveți proaspeți din piața de peste. Iar când se termina produsul, preparatul iese din meniul zilei.
Restaurantul are reviewuri foarte bune pe Tripadvisor și nu putem decât sa fim de acord cu clienții care au plecat mulțumiți după ce au mâncat aici. De când ajungi ești întâmpinat de gazda cu un zâmbet cald ca și cum ai fi fost invitat în sufrageria lor sa stai în capul mesei ca invitat de onoare. Ești invitat sa vezi cum se prepara mâncarea ce iți va fi servita, bucătăria fiind chiar în fata ta. Dupa ce am aruncat o privire peste meniu și am întrebat ce ne recomanda au spus sa ne lăsam pe mana lor. Zis și făcut asa ca am așteptat cuminți la masa, în câteva minute am primit un platou cu aperitiv care arata foarte atrăgător. Ne făcea cu ochiul șunca fin tăiata , brânza locala, măslinele și bruschetele atent aranjate lângă o delicioasa pasta de măsline asortata cu un vin rosu perfect. Am continuat cu pastele cu calamari proaspeți aduși din piața de peste și o delicioasa prăjitura cu ciocolata și crema fina de vanilie.
Am gustat și din rețeta lor de Tiramisu care este geniala. Am vorbit cu ei și am înțeles ca schimba meniul în fiecare zi în funcție de ce cumpăra de la piața și ca totul este proaspăt și ales cu foarte mare atenție pentru clienții lor. Multi dintre ei vin zilnic sa mănânce acolo, de turiști nu mai zic. Am avut noroc ca am avut rezervata masa de cei de la Visit Split ca altfel nu cred ca găseam loc. In afara de mâncarea delicioasa ne-am bucurat ca am întâlnit niște oameni frumoși, pasionați de ceea ce fac, care au o afacere frumoasa și sunt extrem de mulțumiți cu ceea ce au. Pana la urma asta contează cel mai mult, nu credeți?
Sau…
Dacă ești fan midii sau pește proaspăt îți recomand să mergi la Konoba Matejuska unde nouă ne-a plăcut foarte mult. Fiind un local micuț, este bine să mergi acolo în timpul zilei, sau să faci o rezervare pentru seară. Restaurantul este pe o străduță mică cu doar câteva măsuțe afară. Serviciul excelent, atenția acordata a fost una speciala tonul este minunat și la fel biftecul de vita. Am gustat și din porqueta lor foarte bine gătita asortata cu cartofi rumeniți la cuptor.
Dacă aveți doar o masă în Croația, degustați vinul la Matejuska!
Există multe motive pentru care se îndrăgostesc vizitatorii de Croatia, iar mâncărurile tradiționale locale sunt unul dintre principalii “instigatori” a acestei romanțe. Experimentați mirosuri și arome, astfel cunoscând Croatia în cel mai bun mod posibil. Gastronomia și geografia Croației sunt strâns legate între ele, iar partea litorală moștenește moduri de pregătire caracteristice pentru bucătăria mediterană, iar cel continental este mult mai apropiat de meniul meselor central europene, așadar o varietate destul de mare pentru orice turist Mâncăruri grele sau ușoare, carne sau pește, garnitură de legume la grătar sau cartofi în o sută de feluri – puteți să le încercați pe toate dacă faceți cunoștința cu “vedetele” bucătăriei mediteraneană și continentală în Croația.