La masa cu un chef la taverna in Rodos
Giannis Efthimiou – cheful care conduce Taverna Paraga
Am fost la nenumărate taverne in Grecia, una mai frumoasa ca alta. Pe insule sau pe continent, mai mari sau mai mici. In general, majoritatea sunt afaceri de familii unde esti primit cu drag cu o sticla de apa pe masa si cu zambete de bun venit. Insa niciodata , din ceea ce stiu eu, nu am fost la o taverna unde sa mancam mancare gatita de un chef care are si o carte de bucate scoasa.
Giannis conduce Taverna Paraga din Apollona, un sat traditional rodesian din mijlocul insulei Rodos. E departe de plaja, deci aici nu vii ca sa mananci ceva frugal in timp ce faci o pauza de baie si plaja. Aici vii pentru o experienta culinara!
Apollona este un sat pitoresc, situat intre dealuri, aproape de cel mai inalt varf al insulei, care se ridica la o inaltime de 1215 m. O zona plina de pinii aceia majestuosi,maslini batrani si chiparosi, cu aerul de Grecie veche unde lucrurile se intampla intr-un ritm mai lent si viteza vietii cotidiene inca nu a ajuns.
Taverna are o istorie veche si astazi, cei care o administreaza, o duc mai departe aducand si un omagiu celor de dinaintea lor. Astfel ca interiorul este ca un mic muzeu unde se pot vedea atat lucruri ce se foloseau in trecut cat si o multime de poze vechi. O calatorie in timp. Pe vremea cand italienii stapaneau insula, taverna era clubul ofiterilor italieni si locul nu doar de mancare ci si de relaxare pentru ei.
Taverna este la dispozitia tuturor turistilor, de oriunde ar fi, indiferent daca sunt soldati, ofiteri sau nu. Si cele trei cuptoare cu lemne din bucatarie sunt aceleasi cu cele ce serveau cu zeci de ani in urma. Iar locatia ei, infrumusetata de vegetatie si de decorurile traditionale te imbie la un timp de placeri. Iar portiile de aici sunt atat de generoase incat putini reusesc sa le dea gata!
Produsele servite aici sunt o reinterpretare a Chefului a unor preparate vechi, de casa. De la painea de casa ce se serveste pe pat de frunze de menta sau aperitivul bunicii si pana la friptura de miel cu condimente din zona. O abordare sincera a gatitului, a preparatelor, respect pentru traditie si curaj de a aduce si lucruri noi. Respect pentru mancare si implicit pentru clienti. Iar filozofia lor este de a comanda ingrediente de la localnici, producatori care nu au recolte mari ci muncesc cu pasiune pentru a avea cele mai bune si mai gustoase produse. A merge incet inseamna a creste mare sanatos!
Am petrecut doua ore aici pline de gust. Pline de gust, tihna si relaxare. Meniul de aici nu este unul care sa aiba 50 de pagini. Este unul construit in asa fel incat sa ofere cele mai bune produse ce se pot realiza din ingredientele proaspete, locale. Oricum atunci cand veti comanda o sa primiti nu doar sfaturi ci si amanunte despre cum se gateste preparatul si ce o sa primiti in farfurie.
Cu ospitalitatea greceasca atat de laudata, cu mancarea traditionala gatita de chef Giannis Efthimiou si cu locatia sa "secreta" linistita si retrasa, Taverna Paraga este un must in Rodos pentru cei care cunosc bucataria greceasca. O experienta deosebita ce nu poate fi ratata!