LUMEA MARE

In excursie la Marea Moarta cu Tourist Israel

La plimbare prin Israeltourist israel

Israelul nu este o țara mare, are 20.770 km² deci este sa zicem chiar mai mica decât Dobrogea. De aceea o excursie de o zi în Israel de o zi poate ajunge câteva dintre punctele importante din țara. Si orice poți spune despre Israel dar ca nu ai ce vedea…nu ai cum sa spui. Sunt multe excursii care ating punctele de interes din Tara Sfânta și am ales unul care a combinat istoria cu religia dar și cu relaxarea.

Tourist Israel, sunt cei cu care am ales sa colind o zi prin Israel. O excursie ce începe dimineața devreme în Tel Aviv si se termina tot în Tel Aviv undeva după ora 17.30. O zi în care ajungi în Bethleem la biserica nașterii lui Isus, Jericho – orașul cu 11.000 de ani de istorie și de unde se vede locul unde Isus a fost supus la tentații de Diavol, apoi Qumran – locul unde s-au descoperit Manuscrisele de la Marea Moarta și în sfârșit o baie în Marea Moarta, urmând întoarcerea în Tel Aviv prin Ierusalim.

De doua ori pe săptămâna acest tur pleacă din Tel Aviv și duce turiști din toată lumea la plimbare. Am fost și eu pentru o zi turista în acest tur.

Se pleacă devreme din Tel Aviv. La 6.30. Devreme dar motivat pentru ca trebuie sa ajungi la fiecare obiectiv și sa ai și timp sa le vizitezi. O ora asa matinala m-a făcut sa ajung la autocar dar sa ațipesc pe drum pentru o perioada. Dar 60 de km se fac repede, pentru ca atât e distanta intre punctul de unde am plecat și Bethleem.

Si somnul a trecut când am ajuns la biserica Nașterii Domnului.

Situata în Bethleem, în Palestina, biserica Nașterii Domnului este construita pe locul peșterii în care S-a născut Mântuitorul Hristos, fiind una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume păstrate pana astăzi.

bethleem

La fel ca și la Biserica Sfântului Mormânt, și aici, parți din Biserica Nașterea Domnului se afla sub controlul diferitelor confesiuni creștine. Grija Bisericii Nașterii este încredințata mai multor centre creștine. Astfel, biserica se afla în grija romano-catolicilor, a armenilor și a grecilor ortodocși fiecare având rolul sau bine determinat.

Un lucru extrem de interesant a fost ușa pocăinței – o ușa de mici dimensiuni incrustata în zidul gros de piatra al Bisericii Nașterii – a fost făcuta și amplasata în zid în perioada otomana, cu scopul de a împiedica pe necredincioși sa intre înauntru calare.

 

De asemenea, aceasta ușa, pe lângă faptul ca obliga pe oricine sa descalece de pe cal, obliga pe vizitator și la o plecare a capului în semn de cinstire a locului.

Știu ca de obicei aici este aglomerație dar noi am fost norocoși și am reușit sa vedem repede ceea ce era de văzut. Este unul dintre locurile sacre ale creștinătății. Loc pentru care au izbucnit războaie chiar dacă propovăduiește pacea. Impresionant. De văzut măcar odată în viata!

De aici am apucat drumul spre cel mai jos punct al lumii – Marea Moarta. Drum cu încă doua opriri și care a trecut prima data prin Jericho. Sau Ierihon cum il știm noi. Considerat cel mai vechi oraș din lume. Populat acum 11.000 de ani după cum arheologii au descoperit, este o lecție de istorie în aer liber. Religios sau pur și simplu istoria umanității. Intrarea în orașul vechi nu este inclusa în prețul excursiei și costa 10 shekeli iar o plimbare cu telecabina costa 50. Nu este obligatorie asa ca e pur și simplu la alegerea ta ce faci. Ca fapt divers, din anul 2000, aici exista un așezământ religios romanesc.

Excursia te poarta prin desert în drum spre Marea Moarta la Qumran. E imposibil sa nu fi auzit de Manuscrisele de la Marea Moarta. Aici au fost descoperite. Într-o peștera din munții ăștia uscați. Din acest motiv s-au și păstrat atât de bine. Clima uscata a contribuit la păstrarea lor. Este încă o mare disputa în lumea științifica cu privire la autorii si mesajele din sulurile de pânza. Ce este cert este ca au 2000 de ani, sunt pline de informații ce cuprind perioada aceea și au fost ascunse pentru a fi protejate. Poate mai sunt și altele ce așteaptă sa fie găsite…cine știe când și de către cine? Qumran, dincolo de manuscrise, arata însa absolut spectaculos. Si aici ai de plata 30 de shekeli pentru a putea vizita site-ul arheologic.

Iar de aici ajungi la locul de relaxare. La Marea Moarta. 427 m sub nivelul mării! De fapt un lac ce este alimentat doar de raul Ierihon, lac în care nu creste și nu trăiește nimic și de aceea a primit numele Marea Moarta. Este de 10 ori mai sărata ca apa oceanului și conține și nenumărate minerale. Nimic nu poate supraviețui în apele sale dar pe de alta parte nimic nu se poate scufunda, totul plutind datorita salinității.

Aici este cald mereu. Se afla în desert, cum ar putea fi altfel și astfel baia în apa sărata este posibila indiferent de ce anotimpul în care te afli.

Am ajuns la o plaja amenajata, cu vestiare cu tot ce este necesar și gândul tuturor a fost sa intre în apa sau sa se ungă cu nămolul celebru în toată lumea. Neplăcut este faptul că apa sărată cauzează usturime și dureri dacă pătrunde în ochi sau dacă pielea este rănită, din acest motiv înotul, stropirea altora și scufundatul capului în apă fiind interzise dar senzația pe care o ai când plutești este ireala. Este mai mult ca la Sovata sau Slănic Prahova…ca sa înțelegeți exact.

Am intrat în apa și chiar dacă nu am stat mult am reușit sa plutesc. Plăcuta senzație…

Pe mal, oameni din toată lumea stăteau la soare îmbălsămați aproape în nămolul care are proprietăți medicale deosebite și apoi intrau sa se bălăcească. Exista dușuri pe plaja, pentru ca pielea devine unsuroasa datorita apei și este obligatoriu sa te speli altfel pielea începe sa te usture. Ai grija sa nu inghiți apa, sa nu te bagi cu capul la fund sau sa iți intre apa în ochi. In rest… bucura-te de experiența!

Eu asta am făcut!

Cum este la Marea Moarta. Trebuie sa te dai cu namol inainte si sa nu stai in apa foarte mult ca te ustura pielea rau. O super experienta #touristisrael #projectisrael #calatoriaperfecta #nextjourneys

Publicată de Pati Coscai pe Luni, 1 aprilie 2019

Marea Moarta este ultima oprire din excursia ta. De aici vei lua drumul înapoi spre Tel Aviv și stai și uita-te sa vezi cât de frumoasa este aceasta țara atât de complicata, cu o istorie atât de interesanta. Locurile acestea sunt doar câteva dintre obiectivele din Israel dar indiferent ce excursie alegi nu le lasa deoparte. Daca aceasta nu iti face cu ochiul ai multe opțiuni și de asemenea poți pleca în excursie atât din Tel Aviv cât și din alte orașe din Israel. Cauta doar oferta pe site-ul celor de la Tourist Israel.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *