Vacanta in Tel Aviv
A doua oara în Israel și prima data în Tel Aviv
Am fost acum vreo 3 ani în Israel dar drumurile mele au implicat Tel Aviv-ul pentru o ora, noaptea, undeva în capătul falezei ( acum știu ca eram în Jaffa ) așteptând sa ajungem la aeroport. Mi s-a părut un oraș gen Singapore sau New York. Cu zgârie nori. Astazi o sa va povestesc în felul meu cum e Tel Aviv-ul. Nu obiectivele de acolo. Cum l-am simțit eu ca oraș.
Ati auzit cum ca în Israel te rogi în Ierusalim, muncești în Haifa și te distrezi în Tel Aviv? E o vorba de-a lor. Nu 100% adevărata dar nu foarte departe de adevăr!
Am vrut după ce am fost sa ma rog și…am evitat sa muncesc, sa ma distrez. Si am ales Tel Aviv-ul.
*Poze la final ca sa te forțez dacă nu sa citești măcar sa scrolezi pana jos și se pune ca și cum ai fi citit!
A naibii ploaie!
Din vreo 14 zile petrecute prin țara asta cred ca în 7-8 a plouat! Zici ca eram la ecuator în pădurile primare… Si ei se vaită ca ploua rar. Pai sa ma cheme și sa ma tina acolo când au nevoie. Evident contra cost. Glumesc. Pentru voi. Daca ma vede institutul de meteo din Israel…nu glumesc! A plouat la greu și acum și chiar dacă e mișto sa mergi prin ploaie pe plaja, la un moment dat ți se ia.
5 zile în Tel Aviv
Israel este o țara ciudata pentru noi. Daca aici în Romania suntem extrem de sensibili la Covasna și Harghita, ei bine în Israel lucrurile sunt cu mult mai complicate și ce avem noi e pistol cu apa. Adica chiar pe bune! Muuult mai complicate. Un cartier din Ierusalim este o țara și este înconjurat de un mare gard cu sarma ghimpata, sunt locuri din Israel care fac parte din aceeași țara cu cartierul acela, vecinii sunt dușmani de moarte, cele trei mari religii ale lumii sunt aici, locurile sfinte ale tuturor celor trei religii sunt tot p-aici de multe ori suprapuse, foarte foarte multi bani, războaie, arme, cluburi de noapte, biserici de 2000 de ani și ziduri sfinte, rachete ce cad în parcuri ce au adăposturi antiaeriene și încă multe altele. Complicat, nu-i asa?
Si totuși lumea se duce în Israel…
Prima intrare în Israel s-a făcut după aproape 2 ore de stat în fata unui birou din aeroport. Un grup de agenți de turism și oameni din presa scrisa și on line stăteau la coada sa intre în țara. Ne-au luat pe vreo patru dintre noi, ne-au scos din rând, ne-au dus la un birou de acolo și au început sa ne întrebe de unde suntem, de ce am venit, dacă știm pe cineva și…d-astea. Ne-au lăsat sa intram însa. A doua intrare a fost mai lina. De ce ați venit? Ce legătură e intre voi, unde stați? Interogatoriu…făcut de o puștoaica ce nu cred ca avea 21 de ani. Îmi venea sa o întreb dacă astăzi a vorbit cu mami a ei. Dar as fi greșit. Aici fetele fac armata. 2 ani! Obligatoriu! Băieții 3 ani. Evident ca tot obligatoriu. Copila părea destul de dura. Am intrat mai repede… Ahh..apropos. Perciunații aia sunt scutiți de armata. Va zic eu ce și cum.
Tel Aviv
Când aterizezi pe Ben Gurion ești la cred ca 5 km de aeroport. Terminalele de la aeroportul asta parca sunt în țări diferite asa depărtare e intre ele. Te duce un tren însa repede în oraș. O stație. 20 de minute sa zic. Pac pac.
Te lovesc încă de la intrare doua lucruri. Tipii aia în negru cu perciuni inelați și pălării negre înalte, aia care folosesc telefoane gen Nokia 3310 și militarii. Multi. Militari, militarese, polițiști, polițiste, bodyguarzi și bodyguarde ( jur ca nu știu dacă e corect scris ). Zici ca ai ajuns în zona de război. Insa iți creează și o zona de confort – ”ce pana mea sa se întâmple cu atâta paza aici?”
Am coborât la Ha”Hagana. Si de aici Google maps arata vreo 20 de minute pe jos pana la domiciliu. Hai sa mergem ca avem câte un rucsac. Uimirea când am văzut oameni de culoare dormind pe jos prin parc…priceless. Am aflat după motivele. Ne-am speriat de pomana. Sunt cuminți. Sincer, nici nu au încotro…
Tel Aviv, spre mirarea mea și cred ca și a voastră este un oraș nou. Construit de imigranții evrei veniți din toată lumea in Jaffa si are efectiv numai aveau loc acolo. Spiritul asta evreiesc de afaceri a dus la cumpărarea unor loturi de pământ și la organizarea unei loterii. Si astfel prin anii de început ai secolului XX s-a pus temelia celui mai select cartier de astăzi din Tel Aviv. Cartier cu cinema, spital, piața și tot ce înseamna un oraș modern.
In ceea ce privește orașul lor, localnicilor le place sa spună ca orașul este divers, ca este un amestec eclectic de stiluri arhitectonice și asta înfrumusețează orașul. O fi…în opinia lor. Eu am văzut altfel. E un amestec extraordinar nu doar de stiluri arhitectonice ci si de niveluri, de bogăție. Si dacă lângă doua clădiri cu un etaj vezi un zgârie nori de sticla e banal. Sau dacă în cartierele elegante vezi o casa Bauhaus superba lângă o dărăpănătura în stil maur e tot asa…normal. Au venit din toata lumea aici si si-au adus nu numai obiceiurile ci si casele. Apoi cred ca au construit de-a valma în fuga după bani corporatisti cladirile alea cu 40-50 de etaje și ca abia în ultima perioada au realizat greșeala iar acum încearcă pe cât pot sa recupereze ce se poate recupera. De aceea, clădiri cu un nivel care în mod normal trebuie sa zboare de acolo sunt renovate. Dar sunt zone și zone…unele neatinse, altele evident uniforme cum sunt cele de pe faleza ( Ahh …cât de frumoasa e faleza…o sa va povestesc…) , altele diforme prin alăturare.
Tel Aviv-ul e tânăr!
Nu pentru ca nu are suta de ani ci pentru ca e plin de tineri ce nu au legatura deloc ( cel putin la exterior ) cu nimic din politica sau religie. Trotinete electrice, biciclete, jogging, terase, cluburi de noapte, gay de mana pe strada, baruri gay friendly, restaurante vegan, nu știu…cosmopolit maxim. Ti-e drag! Ma rog…de cei tineri. Nu știu cum sau de ce dar cei mai în vârsta sunt asa de…mai duri asa. Ca sa fiu delicat. Sau poate am avut eu ghinion.
Peste tot sunt restaurante, baruri, terase, faleza e plina de surferi, se face kitesurfing, yoga. Nu știu ce e vara dacă acum la 12-14 grade era asa. E plin de viata. In piața vânzătorii cânta și vând legume. Canta rock. Lumea zâmbește mereu. Si toți știu engleza. Ceea ce e bine.
Prima data când am fost acolo pe faleza ( va amintiți prima fraza? ) am văzut o mulțime de pisici! Multe nene! Multe rău. Acum am înțeles altceva. Aici exista un câine la trei oameni – nu de rasa – orice fel de cățel – și doua pisici de om. Doar ca ei stăpânesc cățeii și pisicile-i stăpânesc pe ei. De fapt cred ca lucrurile stau asa…din trei persoane una e pe tricicleta, una e cu un cățel în lesa și una hrănește pisicile. Exagerez evident. Dar nu sunt departe de adevăr. Oricum atmosfera e mișto. Faptul ca poți intra în mall cu cățelul pe mine m-a uimit. Cat despre pisici am înțeles ca au devenit o problema pentru ca au halit majoritatea pasărilor. Dar cine are curaj sa se pună cu o pisica? Nici măcar un câine!
Ce sa vizitezi in Tel Aviv?
O sa va fac un top 3 sau un top 5 în funcție de cât de lene o sa îmi fie dar pana atunci vreau sa va zic asa în mare câteva lucruri.
Tel Aviv nu e Paris, Barcelona sau Londra. Ierusalim nici atât. Ca obiectiv pune Jaffa pe lista pentru ca e o zona super veche în care te poți plimba, faleza minunata, Sinagoga cea Mare – chiar…întrerup un pic. Am auzit chemarea imamului la rugăciune în Jaffa, am văzut sinagogi dar nu am văzut nicio biserica creștina. PAUZA 1 MINUT SA VERIFIC CEVA. Gata. Scuze. Am verificat pe wikipedia.
”Biserica Ortodoxă Mihail și Gavril din Jaffa este biserica ortodoxă a mănăstirii Grecești sub hramul Mihail și Gavril , loc de rugăciune pentru de comunitățile de români , greci și arabi din centrul Israelului.” – Tare! Deci macar una e. Or fi mai multe atunci. Eu nu am văzut-o sau dacă am văzut-o nu am realizat.
Apoi…Carmel Market – un fel de piața/bazar – foarte mișto, faleza, mall-ul Dizzengof, fântâna de lângă e o banalitate – nu merita, câteva case unde pe vremea cand era Palestina sun Marea Britanie se întâlneau clandestin ca sa pună la cale revolte contra britanicilor, casa unde s-a semnat declarația de constituire a statului Israel, faleza, sunt vreo câteva muzee dar nu am ajuns pentru ca sunt în nordul orașului, departe de centru, faleza, restaurantele, cluburile, un parc unde vezi fel de fel de pasări la care pisicile nu au cum sa ajungă și…faleza.
_________________________________________________________________________
Daca ești curios/curioasa sa aflii lucruri despre tipii aia cu perciuni și pălării…
Cand Israelul a început sa primească evrei din toată lumea, vreo 8000-10.000 de ultra ortodocși au sosit aici de prin lumea mare. Evident ca au fost primiți. Acum sunt peste trei sferturi de milion la o populație de vreo 8 milioane. Cam 10%. Bărbații nu muncesc, nu sunt obligați sa facă armata ( dacă vor au voie însa ) se roagă și studiază Tora – primele cinci cărți ale lui Moise – geneza poporului evreu, primesc subvenții de la stat și fac multi copii. Multi. 8-10-14. Pe bune! Iar mentalitatea lor este din secolul I! In ceea ce privește lumea și familia. Sunt însa respectați de majoritatea oamenilor și cei mai importanți dintre ei sunt considerați ca un fel de profesori/lideri. Religia este EXTREM de importanta aici. Pe cale de consecința adică…fără gluma, devin tot mai importanți, impun tot mai multe reguli in societate și rabinii din rândurile lor au o putere extraordinara. De la aprobarea unei căsătorii la acceptul unei slujbe. Ce m-a amuzat pe mine cel mai tare a fost faptul ca au acceptat telefoanele mobile dar le folosesc pe cele vechi. Nokia 3310 gen. Adica, noi chiar dacă avem telefon nu avem d-asta nou… Mie personal, orice exagerare religioasa mi se pare depășita în secolul XXI. Dar nu țin ei cont de părerea mea. Si poate or avea rolul lor în lume. Ca muștele…ca și muștele au un rost pe lume, nu-i asa?
__________________________________________________________________________
Faleza din Tel Aviv!
Da stiu. V-am disperat… Dar e mișto rău. Sa va explic. Te uiți la mare, în stânga ta e Jaffa, un oraș vechi ca istoria lumii, în mijloc ai o plaja fina ca la Albena și lata ca la…tot ca la Albena. In spatele tău ai o sosea cu câte doua benzi pe sens plina de treceri de pietoni si la sosea ai blocuri și hoteluri cu câte 20-30 de etaje. Poate mai mari poate mai mici. Toate făcute cu fel de fel de magazine la parter. Si pe plaja ai tot ce iți poți imagina. Terase, șezlonguri, baruri, terase, locuri de gimnastica, golfuri mici cu alei mișto ce intra în mare, port cu yachturi și…în dreapta ta undeva departe portul vechi. Iar tot îndreaptă relieful se ridica și e înalt în timp ce se prăvălește pe plaja.
Daca ceva ar fi evident de memorat în Tel Aviv ar fi plaja. Nu istoria, nu oamenii, nu mâncarea. Plaja. Geniala!
Si pentru ca tot a venit vorba de oameni hai sa va zic si de ei. In Tel Aviv sunt autodeclarati 30% ca fiind gay. Cu toate astea exista un singur bar dedicat doar lor. Cu toate astea am văzut doar doua fete pe plaja ținându-se de mana. De ce va zic asta? Ca sa înțelegeți cât de deschiși sunt. Principala industrie aici e IT-ul. Tineri! Sunt extrem de deschiși, moderni, toleranți și-i doare la basca de politica lui Bibi sau de Fășia Gaza. Când cad rachete rad și se duc în adăposturi cu berea în mana. Relaxați și de treaba. Daca spiritul tău e tânăr aici e locul tău!
Am ras și am glumit dar la final sa va povestesc ceva serios.
Israelul e o țara noua. De prin 1948. Poporul asta a trecut prin greutăți uriașe. O sa găsiți semne peste tot. Exodul de dinainte de război, pe apa, exod în care și Romania a jucat un rol ( din păcate negativ ), crimele nazismului, crimele comunismului, un atac concentrat asupra acestui popor, războaiele începute de a doua zi după constituirea statului, conflictele permanente cu tarile din jur și cu palestinienii. Si sunt o lecție de perseverenta și rezistenta! Nu știu, nu spun ca ei au dreptate. Habar nu am. Probabil toți au dreptate în felul lor. Mituri sunt destule despre evrei. Am simțit chiar eu mici ipocrizii dar felul lor de a fi m-a făcut sa le acord respectul meu. Atât de putini, înconjurați de atât de multi, practic de la zero…au construit o țara. Si continua sa reziste și sa construiască. Nu știu ce va fi dar pot spune cu mana pe inima ca dacă Israelul nu ar fi existat, zona aceasta nu ar fi avut poate nici măcar 25% din ce are acum.
Si va indemn sa mergeți pentru ca e safe și merita!