Santiago de Compostela. Final de Camino
Camino are ca punct final Santiago de Compostela
De oriunde pleci in Camino, orice traseu alegi, oricat de lung sau scurt este, cu bicicleta sau pe jos, finalul este in Santiago de Compostela.
Camino de Santiago – Drumul Sfantului Iacob, isi are inceputurile undeva in secolul al XI-lea, cand calugari din toata Europa au inceput sa faca pelerinaje religioase spre Santiago de Compostela, locul unde se presupune ca este ingropat Sfantul Iacob. Drumurile pleaca inca din Cehia, Austria, Italia, Anglia sau Germania si exista nenumarate rute. Cele mai importante insa se regasesc, evident, pe teritoriul Spaniei si le puteti vedea in harta de mai jos.
Camino se face exclusiv pe jos, cu bicicleta sau pe vremuri cu magari sau cai. Ca sa fii considerat pelerin trebuie sa faci cel putin 200 de km, fara limita de timp. Astazi a depasit simbolistica religioasa si este considerat Patrimoniu Mondial UNESCO. Fiecare ruta este extrem de bine organizata si exista localuri speciale pentru pelerini, unde costurile sunt mult sub cele practicate pentru turistii obisnuiti. Fiecare pelerin primeste o “legitimatie” care trebuie stampilata in locuri desemnate cu o stampila anume, pentru a dovedi faptul ca a trecut pe acolo. La final, aceasta este aratata la sediul din Santiago de Compostela care elibereaza un Certificat de pelerin. Camino se face odata, de 3 ori sau de cate ori iti doresti. Poti sa faci jumatate de drum si apoi cealalta jumatate in alt an. Poti merge singur sau insotit. Poti face o luna sau 10 zile. Poti porni din Italia sau de undeva din Spania. Poti sa il faci din ratiuni religioase sau pur si simplu ca sa te redescoperi sau pentru o drumetie de neuitat. Este unul dintre cele mai iubite si frumoase drumri din lume si oameni de pe toate continentele si de toate religiile vin si il parcurg. Toti cauta si urmeaza semnul acesta pe care cu siguranta l-ati observat macar odata in Europa de vest prin orasele sale.
In Romania, un fel de Camino este Via Transilvanica. Gandit tehnic in aceleasi conditii, cu locatii speciale pentru calatori si semne distinctive pe traseu, traseu ce se face la fel doar pe jos sau cu bicicleta, este varianta noastra care insa nu are legatura cu religia ci cu frumusetea Romaniei si natura poporului roman. Pleaca din Drobeta Turnu Severin si traverseaza in diagonala Romania pana in nordul Moldovei.
Santiago de Compostela este tinta tuturor pelerinilor. Locul unde Camino ajunge la final. Este adevarat ca sunt oameni care isi continua drumul de aici pana spre Ocean dar este o optiune proprie si nu face parte oficial din Camino. Bucuria celor de aici este memorabila. Nu o pot descrie pentru ca este proprie celor care termina Camino ( sper sa o traiesc ) dar se poate observa in imagini.
Santiago de Compostela traieste efectiv din acest pelerinaj. Orasul din Galicia nu ar avea importanta de acum, bogatia, efervescenta vietii si chiar si marimea lui fara Camino si Catedrala unde se odihneste Sfantul Iacob. Sfantul Iacob este unul dintre Apostolii lui Iisus, fratele mai mare al Apostolului Ioan, a fost conducatorul bisericii din Ierusalim, decapitat de regele de atunci al cetatii. Dupa o istorie invaluita in legenda, osemnitele sale au ajuns in nordul Spaniei, in Santiago de Compostela unde se odihneste si acum.
Museo da Catedral
Întinzându-se pe patru etaje, acest muzeu are tot ce aveți nevoie pentru a afla despre cel mai impresionant punct de reper al orașului – catedrala. Muzeul are o suprafață mare din corul de piatră sculptată inițial de arhitectul Mateo, care a fost distrus din păcate în 1604, dar mai târziu a fost reconstruit. Există, de asemenea, o mare colecție de artă religioasă și chiar unele morminte medievale.
Program: 7:00 am – 8:30 pm Mon-Sun. Atentie! trebuie sa faci programare online pentru ca permit un numar limitat de persoane la fiecare ora. Noi din pacate nu am facut si nu am putut intra.
Catedrala, construita in locul unde a fost descoperit mormantul sau, a devenit centrul orasului Santiago si locul unde Camino ia sfarsit.
Orasul in sine este unul obisnuit. Nu difera de micile orasele din Spania, Franta sau Italia. Orasul vechi este atractia iar Catedrala este inima orasului vechi. Fara Catedrala, Santiago de Compostela ar fi doar un oras de provincie din Galicia – Spania. Un alt lucru care ajuta orasul este faptul ca aici se gaseste una dintre cele mai vechi si importante Universitati din Spania. Infiintata cu peste 500 de ani in urma, in anul 1495(!!) , are peste 45.000 de studenti si este extrem de apreciata. Faptul ca sunt atat de multi studenti aici face orasul unul tanar si extrem de alert.
Centrul vechi, unde se gaseste Catedrala, este cu adevarat centrul orasului. Pe un teren oarecum mai inalt, toate drumurile duc spre ea si semnele sunt prezente peste tot. Iar spatiul din jurul ei este plin in permanenta cu vizitatori. Turisti, pelerini, localnici. Toata lumea e aici.
In fiecare clipa aproape, un pelerin sau un grup de pelerini ajunge in piata si se bucura de finalul de Camino. Iar la fiecare ora fixa, clopotele anunta ora sau slujba in mod solemn.
In mod traditional, acest final este celebrat prin participarea la o slujba in interiorul Catedralei. Bogat ornamentata, cu bogatii poleite cu aur, cu mormantul Sfantului Iosif la demisol vizitat de toti cei care intra aici, Catedrala este magnifica. Nici nu ar putea fi altfel tinand cont ca de aproape 1000 de ani, oamenii vin si lasa banii in acest oras. O combinatie de stiluri, baroc si neogotic, este impunatoare atat afara cat si in interior.
Cel mai important loc din Catedrala ramane, cu siguranta, mormantul Apostolului.
Afara, pe una dintre laturile Catedralei este si un mic muzeu in care vei descoperi amanunte despre istoria orasului, Catedralei si pelerinajului. Intrarea este gratuita cum este gratuita si intrarea in Catedrala.
O idee interesanta este sa iei trenuletul din piata Catedralei si sa faci o plimbare prin oras. Dureaza vreo 30-40 de minute si costa undeva la 8-10 euro. Ai ocazia sa vezi orasul aproape la pas si sa intelegi cat de importante sunt aici Universitatea si evident Catedrala.
Santiago de Compostela este un oras de o zi daca esti turist. Ai timp suficient sa vizitezi atat Catedrala, orasul vechi cat si sa hoinaresti pe stradutele pietonale, sa mergi in parcul din apropiere si sa te relaxezi la o masa cu fructe de mare. Pentru cei care termina Camino, Santiago de Compostela este probabil punctul culminant al calatoriei lor. Daca astrele se vor alinia vreodata, sper sa fac si eu acest drum si sa traiesc sentimentul pe care l-au trait si ei!