LUMEA MARE

Top 5 obiective Tel Aviv

Top 5 obiective Tel Aviv

Tel Aviv-ul chiar dacă nu este un oraș mare și nu se compara cu marile metropole ale lumii, chiar dacă nu este Ierusalimul cu atracțiile sale religioase, are totuși multe lucruri de oferit. Drumul aici a apărut ca o completare a altui drum în Israel. Trecusem prin locurile religioase și istorice faimoase ale acestei tari și știam de ”orașul unde se distrează ei” în speța Tel Aviv. Ne-am propus sa mergem și noi sa vedem cum și unde.  Ba chiar am luat la drum un rucsac de la Pina Calin care se potrivea perfect cu drumul nostru. Rosu sau negru în funcție de ceea ce purtam a fost cu noi peste tot și am apreciat ca pe cât este de interesant și pe cat pare de delicat, totuși este rezistent și tine la drum. Drum care este scump, pentru ca Tel Aviv-ul este în top 10 orașe scumpe ale lumii. Am fost norocoși ca am reușit sa găsim o cazare normala ca preț și condiții la Abraham Hostel. Pentru ca a fost un loc unde nu numai ca ne-am simțit bine dar a fost și aproape de toate obiectivele pe care ne-am dorit sa le vizitam.

Si acum o sa încercam sa va aratam cinci dintre ele, obiective  pentru toate gusturile.

Orasul vechi Jaffa

Nu ai cum sa ratezi cea mai veche parte a orașului. Daca în Ierusalim astfel de zone sunt orașul în sine, aici este doar un mic cartier al Tel Aviv-ului. De aici au început sa construiască orașul atunci când veniți din toată lumea nu au mai avut loc în căsuțele mici. Străduțe înguste, case cu un etaj sau doua și în general atmosfera de vechi. Este chiar pe malul marii asa ca poți sta și la valuri. Tot aici găsești și Turnul cu ceas plus o grămada de restaurante cu fructe de mare. Se zice ca orașul/port ar fi fost întemeiat de unul dintre fii lui Noe. Cine poate ști? Cert este ca Jaffa este unul dintre cele mai vechi orașe/port din lume si din acest motiv și arhitectura străveche este extrem de diversa.

Marea Sinagoga a Tel Aviv-ului

Este o constructie relativ noua, de aproape 100 de ani si caracteristic templelor evreiesti nu este fastuoasa pe dinafara. In centru, se poate vizita pentru 10 shekeli si chiar daca astazi doar putini credinciosi mai participa la rugaciuni, este importanta pentru oras. Aici se intalneau pe vremuri evreii, in zilele cand acest teritoriu se numea Palestina si apartinea englezilor, pentru a pune la cale rezistenta impotriva britanicilor si miscarea de independenta. Abia in 1969 a capatat acele coloane si forma pe care o vedeti acum. O sa treceti pe langa ea inevitabil deci merita sa intrati pentru 15 minute.

Sinagoga cea Mare

Faleza

Absolut minunata! Este punctul forte al orașului. Cu o lungime de câțiva km buni, cu un nisip super fin, intrare lina in apa clara, golfulețe din loc în loc și amenajata extraordinar nu am simțit-o la adevărata valoare fiind frig. In apa se făcea surfing și kitesurfing, câțiva erau în caiace și se bălăceau dar apa era cu adevarat rece. Vara însa probabil ca e un rai.

Tel Aviv-ul mai este supranumit Miami din Europa pentru asemănarea cu orașul american. Blocurile înalte de pe margine au dus la acest lucru. Am stat ceva timp aici si am luat la pas faleza. Este una dintre cele mai frumoase din Europa si rivalizeaza cu cea din Nisa, avand in plus nisipul fin si faptul ca intrarea in apa este lina.

Carmel Market

Dupa cum spune și denumirea este o piață. Un bazar mai bine zis. De la intrare, structurata pe produse, de la haine, electronice, mâncare, legume, mirodenii…fiecare zona cu produsele ei. O agitație nebuna și un spirit viu. Aici pierzi mult timp. Pentru ca strada e lunga și plina și ai atât de multe lucruri care te atrag încât intri repede și ieși greu. Dar o vizita în Tel Aviv fără a ajunge și aici e imposibila. Găsești fel de fel de lucruri dar ieftine doar în comparație cu restul orașului. Mergeți sa va plimbați. E interesant spectacolul oamenilor.

Old train station – Hatachana

O veche gara ce ajuta la transportul persoanelor si mărfurilor intre aceasta provincie si Egipt a devenit de vreo 10 ani un loc de relaxare. De prin 2009-2010 a devenit prin reabilitare o zona cu terase, restaurante si locuri de odihna pentru localnici si turisti. Au amenajat locul in asa fel incat sa pastreze partile importante ale vechilor clădiri și vagoane de tren, îmbinându-le cu modernul. A iesit o zona superba unde se aduna o grămada de oameni. Daca aveți timp poate va aruncati o privire pe site-ul lor ca sa vedeti ce puteti gasi acolo.

Iar ca un lucru in plus va recomandam si un tur free prin oras cu cei de la freetour.com

Un tur de vreo 3 ore, pe jos, in care veti intelege nu doar istoria orasului ci veti avea si ocazia sa puneti intrebari. Si chiar daca ”free tour” nu e free, tine doar de tine cat o sa dai la finalul plimbarii. Sunt mai multe tururi si puteti alege ce va intereseaza.

free tour tel aviv

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *