LUMEA MARE

Abruzzo. Cea mai verde regiune a Italiei.

Abruzzo – in mijlocul Italiei

Am fost de curand in cea mai verde regiune a Europei! In mijlocul Italiei, incluzand  mai multe rezervatii naturale, o regiune care pleaca din muntii Apenini inalti ca sa se scurga lin pana la Marea Adriatica, Abruzzo este cu adevarat plina de verde. Natura este stapana locurilor!

abruzzo logo

    Ca sa iti fie usor sa intelegi unde e, Abruzzo se afla pe cealalta parte a Italiei fata de Roma. Si poti ajunge super usor cu avionul pana la Pescara. Trei,( ba chiar patru zic unii) parcuri naturale protejate strajuiesc regiunea – Parco Gran Sasso și Monti della LagaParco Nazionale della Majella si Parco Naturale Regionale Sirente-Velino. Autostrazile si calea ferata trec printre ele iar peisajele iti taie rasuflarea! Plecand din Pescara incepi sa strabati muntii si esti inconjurat de imagini superbe ale muntilor Apenini.

abruzzo

O calatorie  in inima Italiei!

Primul nostru pas in Abruzzo a fost in Pescara. O sa va spun mult mai multe intr-un articol dedicat dar nu pot sa nu mentionez ca este un oras superb si prea putin cunoscut. Pe malul Marii Adriatice, cu plaje superbe, cu un pod  incredibil dedicat biciclistilor si pietonilor, cu strazi pietonale minunate, cladiri vechi si cafenele in stilul italian, te seduce si te tine aproape. Mare dar nu apasator, aglomerat dar nu sufocant, vechi dar nu ruginit. Este orasul de unde poti pleca in explorare in Abruzzo. Cu trenul sau masina ai maxim doua ore de mers catre orice punct din Abruzzo. Si ai ce sa vezi!

Plecarea din Pescara se face din Gara Centrala iar drumul de fier spre inima regiunii traverseaza paralel cu autostrada muntii Apenini. Poti veni si dinspre Roma daca drumul tau e acela si dupa cum vezi pe harta distanta este asemanatoare.

vale

fucino

Noi ne-am oprit in Celano la Hotel Residence Il Feudo si de aici am pornit spre obiectivele din jur.

Zona aceasta a fost inca din timpul Imperiului Roman o zona cunoscuta pentru frumusetea sa si romanii bogati isi petreceau vacantele aici. Pe fundul unui fost lac au aparut localitati si oamenii muncesc practic pe fundul acelui lac, secat acum. Privelistea din orice punct este incredibila! Fucino este un platou intins…cel pe care il puteti vedea in imagini. Lacul, adanc altadata a lasat loc in secolul XIX unui platou intins inconjurat de munti unde italienii si-au cladit viata.Apa se scurge acum prin canale si pamantul este bogat si perfect pentru agricultura.

Taramul sfintilor si al razboinicilor!

Asa este denumit Abruzzo. Sfinti si razboinici. Sunt multi sfinti care au trait in aceste locuri, in manastiri sau retrasi in munti, bisericile vechi povestesc despre ei dar si razboinici fiorosi care au aparat regiunea ajutati de muntii ce-i inconjurau. Daca bisericile sunt prezente in fiecare oras, si cetatile parasite sau transformate in muzee sunt prezente mai peste tot iar razboinicul cel mai cunoscut se gaseste la Muzeul National de Arheologie din Chieti – Razboinicul din Capestrano, o statuie inalta de 2 metri din secolul al-VI-lea inainte de Hristos.

Capestrano Warrior

Insirate in zona sunt obiectivele turistice care atrag. Ca e vorba de Castelul din Celano, de situl arheologic Alba Fucens sau de orasul L’Aquila, ca e vorba de Cetatea din varful muntelui sau de Bazilica Collemaggio din L’Aquila – singura biserica unde a fost inscaunat un papa in afara Vaticanului sau Castelul devenit acum un loc de desfasurare a evenimentelor culturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *