OBIECTIVE TURISTICE

Formentera. Insula de langa Ibiza.

Lasă Ibiza, mergi în Formentera!

Pentru ca de Formentera nu au auzit multi, chiar dacă este atât de aproape de arhicunoscuta Ibiza. Formentera este o insula micuța la sud de Ibiza, unde se ajunge cu vaporul si care este mai sălbatica si mai frumoasa ca orice insula din Europa. Modernitatea încă nu a ajuns aici iar plajele sunt…plajele sunt ca în Caraibe! Absolut senzaționale!

Am vazut multe plaje incredibile si faimoase, printre care Navagio din Grecia sau celebra Nissi Beach din Cipru. Sunt frumoase si deosebite. Mi-a ramas cate putin din suflet acolo. Dar pe Navagio ajungi greu  si stai doar un timp limitat iar Nissi Beach este moderna si arhiplina.

harta-drumului

In Formentera o sa găsiți  plaje ca in Caraibe! Si apa la fel de clara! Si posibilitatea de a face nudism. O sa va povestesc despre ele.Plajele Illetes sau Pujols sau Faro. Magice.

Cum ajungi in Formentera?

Fiind o insula mica in apropiere de Ibiza, are legături cu aceasta cu  ferry . Probabil cel mai bun dintre ele este Baleària. O ora de mers cu ferry sau 30 de minute cu fast ferry si un program cu plecări din ora in ora. Internet free la bord, baruri si un peisaj superb. Dus/întors de la 40 Euro dacă e in aceeași zi., cel mai bine este sav a faceti rezervare online, in functie de zi, pentru ca in functie de ora la care vreti sa mergeti pretul poate sa difere. Scuterul sau bicicleta pot fi transportate gratis la bord. Pleci din Eivissa si ajungi in port La Savina, “cel mai mare” orășel de pe insula. In fapt un sătuc mai mare.

posidonia

interior-vas

balearia

Ce poti face in Formentera

Este o insula mica. 19 km in lungime. Ai doua posibilitati de a vizita insula. Prima sa inchiriezi chiar din port un scuter sau o bicicleta. A doua, sa folosesti autobuzul turistic pe care la fel il poti lua din port. La inchirieri era coada dar la autobuz nu prea. Pleaca la putin timp dupa ce vine ferry, deci ai timp sa te urci.

Autobuzul L3 are trei trasee in insula si te duce in functie de ce alegi la cele mai importante obiective de pe insula.

  • Ruta Amarilla ( galbena) – Port La Savina – Plaja Illetes- costa 8 euro
  • Ruta Azul( albastra)  – Port La Savina – Plaja Illetes – Plaja Pujols-  costa 12 euro dar daca cumparati online pretul cu discount este 10 euro
  • Ruta Verde – Port La Savina – Plaja Illetes – Plaja Pujols – Faro la Mola – Mirador-  costa 15 euro dar daca cumparati online pretul cu discount pe site este 12 euro. Pentru copiii sub 12 ani preturile sunt cu 50% discount.

Fiecare traseu are doritorii sai. Primul pentru cei care vor plaja Illetes si atat.   Al doilea traseu este pentru cei care vor sa compare plaja Illetes cu plaja Pujols iar cea de-a treia iti pune la dispozitie si celelalte atractii ale insulei. Farul de la capatul insulei Faro la Mola si punctul de belvedere Mirador. Multumim Soniei  de la Autocares Paya care a fost receptiva si ne a sprijinit in acest proiect, avand acces pe toate variantele mai sus mentionate, multumim pentru tot si asa cum ne a spus si ea noua ” Enjoy the island ” asa va uram si noi pentru ca daca ajungeti in Ibiza este musai sa ajungeti si pe insula Formentera.

Pentru mai multe informatii despre rute, orar si pentru a cumpara bilete online intrati aici.

la-tara

Plajele din Formentera

Cea mai cunoscuta dintre ele este Illetes. Apoi Pujols si Llevant sau Migjorn. Dar fiind o insula, plajele sunt presarate de-a lungul tarmului si un golfulet mic si pustiu poate fi doar al vostru daca sunteti norocosi. Va spuneam ca plajele sunt senzationale… In primul rand nu exista lucruri moderne. Barurile sau terasele lipsesc, pe Illetes fiind o singura terasa/restaurant amenajat in stil rustic, nu exista vestiare si doar cateva sezlonguri! Nisipul este de o culoare alba, apa este incredibil de limpede si are culoarea albastru deschis. In larg la 200-300 de metri sunt ancorate zeci de barci si yachturi, venite special pentru aceste lucruri.

plaja-formentera

Drumul pana la plaja este plin de praf, nefiind asfaltat, biciclete si scutere trec moale pe langa tine, soarele puternic te arde, vegetatia creste salbatic si efectiv uiti ca esti in Europa. Seamana mai degraba cu un loc abia descoperit de turisti pe undeva prin Asia de sud-est sau cu turismul din anii  ’60. O hipstereala de loc care iti umple inima de liniste. Plaja e aglomerata dar nu e aglomeratia nebuna de la Mamaia. M-am indragostit de locurile acelea si sunt sigur ca o sa ma reintorc!!

plaja-2

plaja

preturi-la-plaja

Mirador. Punct de belvedere.

Un loc de unde insula se intinde la picioarele tale. Autobuzul opreste pentru 15-20 de minute, timp suficient sa faci 150 de mii de poze si sa mananci o inghetata de la restaurantul cu acelasi nume. Este locul de unde intelegi insula. Se vede in toata splendoarea ei de la inaltimea aceea.

panorama

Faro la Mola

Unul dintre cele trei faruri maritime ale insulei. Situat in capatul insulei, pe un promontoriu inalt iti pune marea la picioare. Poate 100 de metri inaltime si marea cat vezi cu ochii. Curajosii isi fac selfie-uri chiar pe margine si pozele ies perfecte. Combinatia de apa si inaltime te ameteste. Mergi pana acolo. Merita!

farul-2

farul-3

farul

Du-te sa vezi Formentera!

Un loc altfel. O insula neatinsa de nebunia turismului din Spania. Liniste, natura ca acum 50 de ani. Apa minunata si plaje superbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *