Drumul Crucii

Poarta-ti pasii pe Drumul Crucii…

20150217_125834

…si ignora lucrurile lumesti pe care le intalnesti in drumul tau spre Mormantul Sfant!

   Stiti povestea cea mai cunoscuta a lumii? Cea in care se povesteste cum  Dumnezeu L-a jerfit pe Fiul sau pentru pacatele noastre? Vreau sa va povestesc cum se traieste azi in Tara Sfanta, in cetatea Ierusalimului, drumul pe care a pasit Isus purtand povara crucii pe umeri. In vremurile acelea, Ierusalimul era o cetate mandra si puternica, locuita de iudei si arabi si stapanita de Imperiul roman. Avea ziduri groase si sapte porti pe care se intra. Una din ele se numea poarta oilor, pentru ca pe acolo intrau pastorii in cetate ca sa vanda oile sau caprele in targ. Este poarta prin care a intrat Isus dupa ce a fost arestat in gradina Ghetsimani de catre soldatii romani.

   Prima oprire, primul popas din drumul durerii este in locul unde a fost judecat Isus – la Pretoriu – aici fiind gasit vinovat si condamnat la moarte.  E o curte ce are o biserica in partea dreapta, cum intri. Esti asteptat la intrare de o macheta a drumului dar si de doi palestinieni ce-ti vand harta Ierusalimului cu 1 $ bucata. Apoi drumul porneste pe urmele lui Isus…pe strada ingusta, plina de pravalii ce vand fel de fel de chinezarii ca suveniruri si mancarea fast food orientala. Religios vorbind drumul este asa…primul popas este cel de mai sus apoi…

 • Al doilea Popas – Mântuitorul își ridică pe umeri Crucea Sa.
 • Al treilea Popas – Domnul Iisus cade in genunchi sub povara Crucii.
 • Al patrulea Popas – Mântuitorul se întâlnește în drumul Crucii, cu Sfânta Sa Maică.
 • Al cincilea Popas – Ostașii il silesc pe Simon Chirineanul sa-l ajute pe Mântuitor sa-si  duca Crucea.
 • Al șaselea Popas – Mântuitorul primește Marama Veronicăi.
 • Al șaptelea Popas – Mântuitorul cade a doua oară sub povara Crucii.
 • Al optulea Popas – Mântuitorul sfătuiește femeile care plângeau.
 • Al nouălea Popas – Mântuitorul cade a treia oară sub povara Crucii.
 • Al zecelea Popas – Mântuitorul este bătut, dezbrăcat și I se ofera  oțet și fiere.

De aici se intra in biserica Mormantului Sfant – Biserica Invierii!

 • Al unsprazecelea Popas – Ostașii pironesc Preasfântul Trup la lui Iisus pe Cruce.
 • Al doisprazecelea  Popas – Piatra unde a fost infipta crucea pe care a fost rastignit Isus. Poti atinge cu mana, printr-un orificiu rotund, piatra unde a stat crucea.
 • Al treisprezecelea Popas – Coborârea de pe Cruce a trupului lui Iisus – locul unde a fost miruit trupul Sau. Aici se sfintesc cu mir lucrurile pe care le poarta credinciosii asupra lor.
 • Al paisprezecele Popas – Înmormântarea Mântuitorului – locul de unde S-a inaltat la cer de-a dreapta Tatalui. Aici se afla biserica din biserica – locul cel mai sfant al crestinatatii. Locul unde vine lumina de la Dumnezeu de Sfintele Paste.
poarta leilor
acum e denumita Poarta leilor
Drumul Crucii explicat in amanunt
Drumul Crucii explicat in amanunt

 

Al treilea popas
Al treilea popas
Isus s-a sprijinit aici! Toti ating zidul...
Isus s-a sprijinit aici! Toti ating zidul…
Al optulea popas
Al optulea popas
Al noualea...unde a cazut in genunchi...
Al noualea…unde a cazut in genunchi…
Popasul doisprezece unde prin gaura din mijloc atingi stanca
Popasul doisprezece unde prin gaura din mijloc atingi stanca
Lespedea miruirii. Aici se sfintesc lucrurile
Lespedea miruirii. Aici se sfintesc lucrurile
Mormantul Sfant
Mormantul Sfant
Intrarea in Mormantul Sfant
Intrarea in Mormantul Sfant
Gardian/"Badigard" - la propriu!
Gardian/”Badigard” – la propriu!
Mormantul Sfant!
Mormantul Sfant!

 

Asta este descrierea religioasa, asa sunt numerotate sau numite locurile unde, in drumul sau  spre Golgota, Isus a purtat crucea. Si sunt mii de pelerini ce-i calca pe urme!

     Acum, pentru ca drumul tau pe Drumul Crucii se intampla in viata de zi cu zi de azi o sa incerc sa iti povestesc cum e in realitate acest drum, lasand deoparte fervoarea religioasa. Te vei afla in Ierusalimul de azi, un loc complicat unde traiesc laolalta iudei, palestinieni si crestini. Partea de cetate unde se afla drumul este majoritar locuita de arabii palestinieni. Arata ca o cetate medievala, cu strazi inguste, case cu doua trei etaje si magazine la parter. Uneori urca pe trepte si uneori este acoperita si arata exact ca un bazar din Istanbul. Drumul in sine nu este greu si poate merge pe el de la un copil la o persoana in   varsta. Dar daca tu, cauti piosenie si liniste pe acest drum – nu vei gasi!  Am mers toti acolo cu gandul ca acest drum este apogeul unui pelerinaj in care, am simtit fiecare in alt loc, o apropiere de Dumnezeu ca niciunde in alta parte. Pastrat pentru final, drumul dureaza cam 2 ore iar daca esti norocos intrarea in Mormantul Sfant inca cel putin o ora. Drumul acesta trece printr-un oras viu! O sa ai langa tine, alaturi de tine…insotindu-te pe tot parcursul drumului negustori, pelerini, politisti, tipi dubiosi, si o sa treci prin bazarul din Istanbul in miniatura.  Alaturi de o bucatica de zid unde se spune ca Isus s-a sprijinit se vand tricouri cu Free Palestina. Poti cumpara buchetul acela de 33 de lumanari, magneti, aur, harti, mancare, inghetata, tricouri, cani, carti despre Ierusalim in cateva limbi printre care si romana. Preturi de Israel – 2/3/5/25 de euro/dolari/shekeli si esti imbiat sa cumperi ca in orice bazar oriental si-ti trebuie credinta sa nu te lasi ispitit. Daca lasam Biblia si povestea romantata trebuie sa intelegem ca Isus era considerat un raufacator si a fost condamnat la moarte pentru faptele sale. A trecut, purtand crucea, prin piata orasului si pe strazile sale tocmai ca sa fie dat ca exemplu celor ce traiau in cetate. Cetatea a ramas la fel, drumul e identic ( se spune ), generatiile s-au schimbat dar atmosfera trebuie ca era la fel si atunci. Nu va asteptati la sfintenie!

     Cand ajungi in curtea bisericii Invierii lucrurile se schimba. De la orasul viu ajungi intr-un loc unde credinta se simte palpabil. Stalpul din mijloc din stanga, traznit de  lumina sfanta, pentru ca credinciosii erau in fata usilor si se rugau iar preotii le-au interzis accesul in biserica te intampina prima data. O iei in dreapta spre al unsprazecelea si al doisprazecelea popas si apoi cobori pana la lespedea unde a fost miruit trupul lui Isus dupa ce a fost coborat de pe cruce. Aici se sfintesc lucrurile pe care le poarta pelerinii si locul este sfintit zilnic de fiecare din cele cinci biserici ce au loc in Biserica Invierii. Un loc incarcat de o energie incredibila!

     Ajungi in sala unde se afla Mormantul Sfant. O biserica intr-o biserica! O sala mare gazduieste locul de unde se presupune ca  Isus s-a inaltat la ceruri si locul unde se aprinde in fiecare an lumina de Paste sub privirea  patriarhului grec al Ierusalimului ( o poveste intreaga, controvesata dar magica – o sa o spun la momentul potrivit ) Acolo te asezi la coada si astepti sa intri in capela ce adapsoteste mormantul sfant. Daca esti norocos ajungi in o ora/doua poate…daca nu trei/patru. Pe masura ce te apropii de intrare calugarii ce stau de paza la intrare se poarta tot mai sever si mai brutal cu cei ce asteapta. Inghesuie pelerinii pe un culoar tot mai strans si imbrancelile sunt la ordinea zile. Se poarta aspru si nu te sfatuiesc sa comentezi pentru ca zbori din rand instant. Nu exista comentarii la cum se comporta. Accepti cu capul plecat si astepti sa intri. Punct! Se intra cate 8-10 persoane, in mormant se intra cate 4 si dureaza fix 4-5 secunde timpul tau acolo. Esti scos repezit si marturisesc ca nu am avut timp sa simt nimic! Nimic! Un loc unde am fost multumit ca am ajuns dar care religios vorbind nu mi-a spus nimic din pacate. Poate asteptarea ( doua ore ), aglomeratia, oboseala sau comportamentul calugarilor badigarzi au contribuit…nu stiu. Am vazut femei plangand fara explicatie…pentru mine a fost scurt si pur si simplu nu am avut timp sa…simt ceva. Am atins marmura aceea, am privit doua secunde, am inchis ochii si…gata. OUT! Asta este experienta mea! Poate ca tu o sa o  traiesti altfel!

    Si ca sa intelegi ce inseamna aspectul lumesc al drumului crucii de azi, te rog priveste imaginile de mai jos si nu asculta de mine si mergi totusi in Tara Sfanta si mergi si pe Drumul Crucii pentru ca este o experienta de viata de neuitat, ce nu se rezuma la Mormantul Sfant. O sa iti gasesti cu siguranta locul unde inima ta o sa il gaseasca pe Dumnezeu. Eu l-am gasit la Biserica Adormirii Maicii Domnului. Tu…cauta-l pe al tau!

Drumul crucii astazi

 

Cu ajutorul Filadelfia Turism. #inisrael

Facebook Comments

2 thoughts on “Drumul Crucii

 • 23 February 2015 at 9:57
  Permalink

  Multumesc. Iti doresc sa ajungi si sa poti sa simti ce eu nu am reusit…

 • 20 February 2015 at 20:37
  Permalink

  felicitări pentru articol. şi mulţumesc mult pentru sinceritate. când voi ajunge pe drumul crucii, cu siguranţă că îmi voi aminti ce ai spus aici. şi contează mult, pentru că voi fi scutită de dezamăgiri…

  şi da, fiecare are propriile sale trăiri, felul lui de a simţi atmosfera, locul, credinţa. pentru mine, acum, magice sunt amintirile din casa Fecioarei Maria de pe muntele privighetorii şi… o mică biserică din grecia, un loc fără prea mare importanţă turistică…

Tu ce zici despre asta?