LUMEA MARE

Familia Smith, Agatha Christie și orhideele din Puerto de la Cruz

Familia Smith, Agatha Christie și orhideele din Puerto de la Cruz – ar putea fi un titlu de roman politist

Primul drum in Puerto de la Cruz, de sus din La Paz in orasul vechi, a fost pe niste scari ce au scris numele Agatha Christie. In genul scarilor colorate pe care le-am putut vedea odata si in Bucuresti. Am fost mirati de alegerea aceasta, nestiind despre legatura celebrei scriitoare cu orasul.

De ce tocmai Agatha Christie?

Agatha Christie, faimoasa scriitoare britanică de romane polițiste, ( a scris 80 de romane si 19 piese de teatru, traduse in peste 70 de limbi ) are o legătură interesantă cu orașul Puerto de la Cruz din Tenerife, Insulele Canare. În anul 1927, Agatha Christie a vizitat acest oraș pentru a se recupera și a găsi inspirație într-o perioadă dificilă a vieții sale, după o criză personală majoră, inclusiv un divorț și dispariția sa temporară, evenimente care au fost intens mediatizate. Puerto de la Cruz a oferit lui Agatha Christie un refugiu liniștit și un peisaj pitoresc care au contribuit la refacerea sa emoțională și creativă. Se crede că această ședere a influențat și unele dintre operele sale ulterioare. De exemplu, în romanul său “Misterul trenului albastru” (1928), Tenerife și experiențele sale de călătorie sunt menționate și joacă un rol în descrierea decorului și a atmosferei. Orașul celebrează această legătură prin diverse activități culturale și memoriale. De exemplu, există o statuie a Agathei Christie în grădina Martianez din Puerto de la Cruz și un festival anual de literatură polițistă care îi poartă numele, pe langa scarile de care va povesteam la inceput.

Dar la cine a venit scriitoarea? La familia Smith!

Familia Smith, originară din Anglia, a avut o influență semnificativă asupra dezvoltării orașului Puerto de la Cruz în secolul al XIX-lea. Familia Smith a fost implicată în comerț și afaceri în Insulele Canare, contribuind la dezvoltarea economică și culturală a regiunii. Unul dintre membrii notabili ai acestei familii a fost Archibald Little Smith, care a fost un comerciant și un om de afaceri respectat în Puerto de la Cruz, a jucat un rol crucial în introducerea și dezvoltarea agriculturii moderne în Tenerife, contribuind la cultivarea și exportul de produse agricole, cum ar fi bananele și tomatele. De asemenea, a fost implicat în comerțul cu vinuri și alte produse locale. Bogati,influenti, filantropi. Inca!

House-Smith-family

Familia Smith a fost cunoscută pentru activitățile filantropice și contribuțiile lor la comunitatea locală. Au fost implicați în diverse proiecte de infrastructură, inclusiv dezvoltarea de drumuri și facilități publice, precum și în susținerea activităților culturale și educaționale din Puerto de la Cruz. Casa lor in stil colonial, cu o gradina absolut minunata era gazda oamenilor importanti ai vremii printre care si Alexander von Humboldt – geograf si naturalist german, Marianne North – biologă engleză victoriană și o artistă botanică prolifică, remarcată pentru picturile sale, scriitoarea Agatha Christie sau tatal lui Oscar Wilde, William Wilde.

Asa ajungem la orhidee!

La doar 10 minute de Gradina botanica din Tenerife, infiintata de un rege, este o gradina mai mica, infiintata de un aristocrat britanic! Gradina cu orhidee din Puerto de la Cruz! Sau Jardin de Orquideas sau Sitio Litre Garden sau Little’s Place. De fapt, casa este inca locuita de proprietarii actuali dar acestia au decis ca gradina sa fie deschisa publicului larg si aceasta a devenit un fel de parc public/privat (se plateste un bilet de intrare ce costa 4.75 euro). Grădina cu Orhidee datează din secolul al XVIII-lea, fiind cea mai veche grădină privata de acest tip din Tenerife. Este renumită pentru aleea sa spectaculoasă, mărginită de diverse specii de orhidee. Nu le-am numarat dar oferă vizitatorilor o experiență senzorială de neuitat, cu o explozie de culori și parfumuri exotice.

Arborele drago de 600 de ani, diversele statui sau placi memoriale, un iaz cu pesti rosii, locul unde sunt pasarile amorezate, pictorita de la intrare plus nenumaratele plante tropicale si subtropicale, fac din aceasta gradina un paradis verde cu locuri umbrite dar si cu altele pline de soare unde se vad amenajarile pentru jocurile de societate britanice.

Un alt punct de atracție al Grădinii cu Orhidee este restaurantul terasă. Aici, vizitatorii pot savura pe langa o cafea sau un ceai, un brunch delicios ( 20 de euro/persoana) într-un cadru natural deosebit. Restaurantul oferă o varietate de preparate inspirate din bucătăria locală și internațională, folosind ingrediente proaspete și de calitate, servite de doamne cu un accent british impecabil.

Grădina cu Orhidee din Puerto de la Cruz reprezintă un adevărat sanctuar al naturii, unde istoria bogată se întâlnește cu frumusețea naturală într-un mod unic. În fiecare colț al grădinii, poți simți influența familiei Smith și moștenirea lor durabilă. Nu este doar un loc de vizitat, ci un loc de trăit și de simțit. Este un testament al frumuseții și al păcii, un refugiu departe de agitația cotidiană, unde fiecare vizitator poate găsi o clipă de răgaz și inspirație. Grădina cu Orhidee este, fără îndoială, o comoară ascunsă a Puerto de la Cruz, un loc ce merită descoperit și redescoperit de fiecare dată.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.