LUMEA MARE

Bulgaria-la Nisipurile de Aur prin Varna.

Nisipurile de aur – după doi ani

     Nu știu de cate ori am fost la mare la bulgari…7/8-10 ori probabil. Nu ca am fi mari fani Bulgaria dar pentru vacanta la mare este mai ieftin și mai la îndemâna decât litoralul de acasă în 9 cazuri din 10. Oricum, de vreo doi ani nu am mai ajuns pe acolo și eram curioasa ce s-a schimbat – dacă s-a schimbat ceva! Brava Tour, ne-a ajutat sa ajungem în minivacanta de 1 mai la Nisipurile de Aur la Hotel Luna. De data asta am hotărât sa mergem cu autocarul ( apropos-hinghereala de mașini cu numere de România a rămas la același nivel ). Daca de fiecare data am mers cu mașina noastră, habar nu am avut cat de multa lume se duce în vacanta la vecini cu autocarul. Anul acesta am ales sa mergem cu autocarul cu sprijinul celor de la Corali Holidays  .A fost mult mai ușor, pentru ca nu am mai avut grija la mașina, la drum, la rovigneta, politie, parcare…a fost mai bine ca am avut și un ghid care ne-a făcut drumul mai scurt cu povesti. Am văzut acum ca enorm de multa lume ajunge la mare la vecini cu autocarul și ca este o opțiune foarte ok.  Probabil o sa repetam experienta și data viitoare. Mi s-a părut mai comod si foarte bine organizat. Cei de la Corali Holidays va ofera posibilitatea sa va alegeti locul, daca vreti sa stati in randul 1 si 2 puteti plati un supliment. Astfel pentru cei care au rau de masina se rezolva problema daca solicitati acest lucru iar daca doriti pe ultimul rand vi se aplica reducere. Ce mi-a placut foarte mult este faptul ca exista un afis prin care anunta interzicerea consumarii de alimente si bauturi alcoolice pe toata perioada traseului, binenteles ca au fost cateva opriri suficiente pentru a lua o gustare si a cumpara cele necesare.

   S-a schimbat ceva în Bulgaria în doi ani? Mmmmda si nu prea… Aceleași drumuri, și ei muncesc la o autostrada, în Varna în centru se renovează pietonala, stațiunea a fost deschisa doar pe jumătate pentru noi romanii, câteva hoteluri și-au schimbat proprietarii și culoarea…hingherii de mașini sunt la locul lor, ca noutate poți plăti și în lei acum.

2015-05-02 11.41.01

   Am avut inclusa în drum o oprire în Varna și o plimbare cu ghidul. Am fost  singuri în oraș dar…vezi…avantajul de a avea un tur cu ghid este ca în afara de a vedea lucrurile/locurile – mai și afli de ele! Varna este o opțiune de o zi dacă ești în vacanta la bulgari, asa cum este și Balcik-ul. Ai ce sa faci pentru o zi sau măcar o după amiaza în oraș. Începi vizita cu Catedrala Ortodoxa din centru ( vezi unde parchezi ca nu ai voie cu mașina mica – noi am parcat chiar în fata dar era autocar – încă un avantaj, na ). Construita in 1886, după obținerea independentei Bulgariei  din stăpânirea Imperiului Otoman are un stil rusesc evident și dacă o vizitezi o sa iți placa sigur. La inceput erau 45 de icoane, ce au fost aduse din Rusia ca donatie a tarului Nicolae al II-lea iar in anul 1904 au mai fost donate inca 8. Înauntru poți face poze doar dacă plătești 6 leva. In schimb poți pune acatiste sau plăti pentru lumânări în lei. Economie de piața! Chiar acolo în centru este și turnul cu ceas din 1888 care a functionat  ca foisor pentru pompieri și statuia lui Tar Kaloyan – un rege vlaho-bulgar ce a stăpânit la un moment dat un teritoriu vast. Apropos-avem enorm de multe legături în istorie cu bulgarii, mai mult decât își închipuie și știu multi dintre noi. De acolo poți merge pe aleile pietonale, prin Varna, la magazine, la o terasa pana jos la mare. Merita! Mai ai de vizitat muzeul de istorie cu cea mai bogata colecție de bijuterii tracice, Delfinariul, parcul orașului -cu grădini amenajate de peisagiști care au lucrat și pe la Schonbrunn in Viena, Muzeul marinei militare cu vapoare și elicoptere expuse în curte sau poți urca dealul ala mare, de la steaguri, sa vezi Monumentul Libertății. Ideea e ca merita sa iți rupi o zi din vacanta de all inclusive ca sa descoperi Varna! Chiar dacă e un oraș mic, chiar dacă sunt multe clădiri nerenovate – au farmec și faptul ca sunt diferite culori în vopseaua coșcovita de la unele dintre ele le face atrăgătoare. O sa te convingi…

   Am ajuns în Nisipurile de aur pe la 15.00 și am găsit aceeași aglomerație în parcări. Serios-ai grija și nu parca în locuri nepermise. Durează maxim 1 minut sa iți ridice mașina și ca sa o recuperezi te costa 60 de Leva + 2 Leva /ora. Ar fi pacat sa iti strici vacanta pentru asemenea prostie de intamplare. Deci pune mașina în parcare nu o lăsa aiurea! In rest nu am văzut mari schimbări. Trenulețul exista în continuare, Turnul Eiffel e la locul lui, Cazinoul e deschis, plaja e foarte curata, terasele sunt goale, vaporul restaurant de pe plaja era închis, turiști romani în proporție de 90%. Cu siguranța din iunie lucrurile o sa devina mult mai animate.

   Noi am stat la Hotel Luna, undeva înspre capătul dinspre Albena. 4* – Nici prea prea nici foarte foarte dar super ok pentru prețul lui. Pe plaja, camere mari și curate, mâncare buna, bere buna, vin nasol și internet prost. Sincer, este un hotel în care m-as mai duce. Sa fiu sigura ca nu e rău, dar fără așteptările de la vreun Grifid Bolero sau Melia Hermitage.

   Nisipurile de aur încă nu a pornit, dacă nu eram noi romanii nu cred ca ar fi deschis stațiunea, chiar dacă am văzut grupuri de rusi și ucrainieni. A fost plin plin de turiști de acasă. Nu știu cum a fost mini vacanta în România dar multi au ales Bulgaria. Oricum, chiar și pe jumătate deschisa, par pregătiți. E curat, e aranjat și probabil singurul lucru ce lipsește este soarele. Dacă nu ai fost în Bulgaria, dacă ai fost dar vrei un sfat sau nu știi ceva anume, întreabă-ne și iți spunem noi. De drum, de preturi, de ce poți face sau găsi pe acolo.

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *