LUMEA MARE

Excursie la Montserrat cu Catalunya Bus Turistic

Excursie in Montserrat

Montserrat este un loc desebit de important pentru pelerinii ce pasesc pe meleagurile Cataloniei. si se afla la o distanta de 60 de kilometri nord-vest de Barcelona

Montserrat
Atat de mare este Monserrat!

Am ajuns pentru a treia a oara in Barcelona si am zis ca de data asta chiar nu putem sa mai ratam o vizita la Montserrat. Auzisem ca privelistile sunt fabuloase si ca drumul pana acolo este deosebit de frumos. Am vrut sa vedem si Black Madonna si sa ne rugam pentru sanatate. Cred ca am ales cel mai bun mod de a o vizita dat fiind faptul ca nu aveam masina inchiriata in Barcelona, am ales sa mergem intr-o excursie de 1 zi cu Catalunya Bus Turistic. Excursia pe care am ales-o se cheama Easy Montserrat,  incepe de la ora 10.00 si se termina la ora 16.00  Este foarte bine organizata, si o sa va povestesc putin cum decurge.

Montserrat

Plecarea se face la ora 10 dimineata de la  North Barcelona railway de unde te preia ghidul, in cazul nostru Mark, un ghid exceptional pasionat, care are toate informatiile de care ai nevoie. In excursie este inclus si trenul pe care il iei de la Cremallera de Montserrat pe la ora 11.00  si face o calatorie de 15 minute  pana sus la manastire. Sus incepe turul ghidat in care ti se explica ce poti face acolo si istoria locului. La ora 15.00 se pleaca inapoi spre Barcelona. Excursia costa 47 de euro de persoana si este una dintre cele mai usoare modalitati de a vizita Montserrat-ul. Tineti cont ca pentru a putea intra pana la Madona neagra sa o atingi, trebuie sa platesti extra 8 euro.

Atingi statuia Fecioarei cu adevarat nu un geam…

Iar la iesirea din biserica, este un altar lung plin de lumanari, pe care le poti cumpara direct de acolo si poti aprinde una pentru cei dragi, vii sau adormiti. 

Mark, ghidul nostru, ne-a pregatit pe drum cu explicatii despre locul pe care urma sa il vizitam si astfel deja stiam multe lucruri in clia in care ne opream intr-un punct. Sa vorbesti spaniola, germana, spaniola, franceza si engleza la rand nu e chiar asa usor. Dar era necesar pentru ca eram oameni din toata lumea. Foarte informat si extrem de sociabil, ne-a purtat grija tuturor pe timpul zilei. 

Program functionare obiective si preturi din Montserrat

  • Punctul de informare turistică din Montserrat este deschis de la 9:00 la 19:00 în timpul săptămânii și de la 9:00 până la 20:00 în weekend.
  • Bazilica este deschisă de la 7.30 la 20.00, în timp ce Fecioara din Montserrat poate fi vizitată de la 8.00 la 10.30 și de la 12.00 până la 18.15.
  • Muzeul din Montserrat este deschis de la 10:00 la 17:45 în timpul săptămânii și de la 10:00 până la 18:45 în weekend.
  • Funicularul de la Monistrol de Montserrat începe serviciile la ora 8.35, iar serviciile finale circulă între orele 18.15 și 20.15, în funcție de sezon.
  • Telecabina începe să circule la ora 9.40 în weekend și în zilele lucrătoare în timpul sezonului de vârf (martie până în octombrie) și la ora 10.10 în zilele lucrătoare în afara sezonului de vârf.
  • Excursiile finale înapoi pe munte variază între orele 17:45 și 19, în funcție de sezon. Nu există nicio taxă pentru vizitarea bazilicii sau a Madonei Negre din Montserrat.
  • Biletele pentru expoziția Audio-Vizuală costă 5,50 euro pentru adulți și 4 euro pentru studenți și vizitatori cu vârsta de 60 de ani și peste.
  • Biletele pentru expozițiile Muzeului Montserrat costă 8 euro pentru adulți și 6,50 euro pentru studenți și vizitatori cu vârsta de 60 de ani și peste. Un bilet combinat pentru expoziția Audio-Vizuală și Muzeul Montserrat costă 7,50 euro pentru adulți și 6,50 euro pentru studenți și vizitatori cu vârsta de 60 de ani și peste.
  • Biletele pentru telecabină costă 7,50 euro pentru un bilet dus adulți, 11,50 euro pentru un bilet dus-întors, 6 euro pentru un bilet dus pentru vizitatorii cu vârsta de 60 de ani și peste, 9 euro pentru un bilet dus-întors pentru cei peste 60 de ani, 4 euro pentru un bilet dus dus pentru un copil (cu vârsta cuprinsă între 4 și 13 ani) și 6 euro pentru un bilet dus-întors al unui copil.
  • Prețurile biletelor pentru funicularul Aeri Montserrat  variază în funcție de sezon. O călătorie dus este 8,6 euro  iar una dus-întors costă 13 euro pentru adulți, 4, 50 euro doar dus si 6,50 euro pentru copii (cu vârste între 4 și 13 ani) dus intors și 10,8 euro dus intors pentru vizitatorii peste 65 de ani în sezonul de jos și mijlocul sezonului. 

*Preturile sunt valabile in ianuarie 2023

Este o experienta unica sa mergeti cu funicularul, sa vedeti cat de frumos a creat Dumnezeu acest loc. Aproape de nori am ramas fara cuvinte, am trait momente de neuitat. Daca un drum atat de lung in sus, este atat de frumos acum cand il parcurgi cu telecabina, oare cat de greu le-a fost celor care au construit acest loc superb sa duca toate materialele acolo?

  Daca va aduceti aminte de telecabina din Sinaia sau Poiana Brasov, ei bine, aceasta este mai lunga si mai abrupta, implicit mai spectaculoasa. Nici nu vezi uneori ce e dincolo de creasta ce apare in fata ta. Faceti un drum dus/intors pentru ca nu mananca mult timp si experienta este de neuitat!

Montserrat locul aproape de cer si de ingeri. Istoria lui.

Daca ar trebui sa faci o comparatie, Monsterrat ar fi un fel de Muntele Athos in termeni religiosi. 

Sanctuarul Maicii Domnului, își are originile încă din anul 888, atunci când aici exista un schit, Santa Maria, pe care contele Guifré el Pelós, l-a dat Mânăstirii Ripoll. Mai târziu, în 1025, Oliba, stareț de Ripoll și episcop de Vic, întemeiază aici o nouă mânăstire, ce intră, cum s-ar spune actualmente, într-un circuit de pelerinaj. Pelerinii și călătorii din aceste locuri răspândesc vestea despre minunile făcute de Fecioară, fapte care-i aduc faima, iar în 1409, mânăstirea devine o abație independentă. Până în anul 1835, se produc multe reforme, care aduc o dezvoltare fenomenală, abația făcând acum deja parte din Congregația din Valladolid. În secolele XVII- XVIII, mânăstirea devine un important centru cultural, școala de muzică de aici devenind o lansare pentru mulți compozitori importanți, precum Richard Wagner. Apoi vine războiul cu Franta, un razboi care aduce și distrugeri, abandon. Dupa razboi urmează reconstrucția, iar în 1881 au loc festivități pentru încoronarea Fecioarei Maria, Maica Domnului, ca patroană a Cataloniei de catre Papa Leon al XIII-lea. Intre anii 1936-1939, în timpul Războiului civil spaniol, se produc iar distrugeri, si se abandonează locul.

Astăzi, însă, mânăstirea cunoaște faima, numărul turiștilor crește, minunile făcute de Madonna Neagră, sau La Moreneta, nume dat din cauza culorii pe care statuia o are, se răspândesc tot mai mult, statuia Madonnei fiind mereu salvată și ascunsă, în vremuri de restriște. Sunt multe legende pe seama culorii sale, unii spun că este așa din cauza fumului de la lumânări, de la tămâie, de la arsurile prin care a trecut de veacuri. Alții spun că așa a fost făcută, iar restaurările s-au făcut întotdeauna păstrând această culoare.

Exista si acum calugari aici. Nu o sa-i vedeti ( sau poate voi o sa aveti mai mult noroc ). Comunitatea călugărilor benedictini de astăzi, aproximativ 8 sunt, este asemenea altora care urmează regula Sfântului Benedict. Își dedică viața rugăciunii, primesc vizitatorii, muncesc. Își încep și își termină ziua în rugăciune, participă la liturghii, au timp pentru rugăciune liberă, particulară, studiază biblia, teologia, istoria sau filozofia, iar unii participă la conducerea corului de băieți Escolania, renumit în lume pentru performanțele lor, unul din cele mai vechi coruri de băieți din lume (se pare că datează din 1200). Iar pentru buna funcționare a lucrurilor, călugării se mai ocupă cu grădinăritul, administrarea clădirilor, a sacristiei, a unui mic hotel pentru oaspeți, bucătărie, si in general tot ce tine de buna functionare a Manastirii.

Pe marginea drumului, sunt tarabe cu producători locali, ce vând produse tradiționale, brânză, miere, gemuri și dulcețuri, ce se pot și degusta. Noi am gustat din branza cu gust de bere care ni s-a parut foarte interesanta si un fel de branza dulce ca o urda care se amesteca cu miere  care a costat 3 euro. Unul dintre vanzatori era chiar roman si bucuros ca ne vede ne-a dat sa gustam din toate variantele de branza pe care le avea. Am cumparat si cateva borcane de miere cu lavanda si cu fructe de padure, un borcan era intre 7 si 10 euro. In magazinul de la gara de langa expozitia Audio Vizuala gasiti produse locale si bauturile celebre din zona. Noi am dat 3 euro pentru degustarea a patru tipuri de bauturi. Cel mai bun a fost un lichior distilat de plante, cu un conținut de alcool de 31°, făcut din apă, zahăr, alcool și douăsprezece ierburi dintr-o rețetă secretă , despre care se știe că conține cimbru, lavandă, ienupăr, scorțișoară, cheie și coriandru. Daca doriti mancare calda este si o autoservire dar este aglomeratie mare pentru ca portiile sunt foarte mari si preturile decente. 

Montserrat este o stare de spirit. Mergi cu inima deschisa pentru a intelege locul si nu transforma excursia in ceva turistic cum facem 90% dintre noi…