Cum să-mi feresc copilul?

Cum să o feresc de “azi”, de ceea ce vede in jurul ei?

      Trăim vremuri interesante, ceea ce nu a fost niciodată bine. Bine o duci și bine trăiești când vremurile sunt plicticoase, fără evenimente ieșite din comun care să apară pe prima pagină. Am o fată de aproape 15 ani care a intrat la liceul unde a vrut, învață bine, are fel de fel de activități, este conștiincioasă și cu mult respect. E “puiul meu de cioară”, firește că o laud dar chiar nu exagerez. De anul asta intrată fiind la liceu, am hotărât să fim mult mai atenți la ce face/cum face/cu cine face. Nu numai vârsta ( chiar dacă-s bătrân, încă-mi amintesc ce nebunii am inceput să fac exact de la vârsta ei!), nu anturajul ( sunt copii buni prietenii ei ) ci mi-e teama ( ne este teamă ) de tentațiile din jur și de exemplele negative care practic o înconjoară clipa de clipă. Suntem asasinați cu cele mai proaste exemple posibile și nu este loc unde să te uiți și să nu vezi cum cineva a furat/violat/batut/injurat/accidentat/împușcat…sau orice altceva vă trece prin cap. Titluri idioate gen șoc/senzațional/nu ai să crezi/incredibil duc pe paginile de net către știri cretine unde violența este la ea acasă. Nu există vedetă care să nu aibă o amantă, care să nu fi furat, să nu fi fost arestată, să nu fie desparțită…ceva rău! Orice! Doar e vedeta! Exemple? Despre care vreți să vorbim? Ăsta e normalul de azi?

new
Oare?

     Nu vreau să par eu imaculat…pentru că nu-s. Greșesc, ca toată lumea dar am încercat, de când a început să înțeleagă cum merg lucrurile pe lume, să o învăț să fie tolerantă, să fie politicoasă, să își facă partea ei de treabă, să nu judece, să învețe. În toate locurile din lume unde am ajuns împreună am încercat să-i arăt lucrurile frumoase și oamenii care, indiferent ce limbă vorbesc sau ce culoare au la piele sunt la fel ca ea. Să nu judece după aparențe. Lucrurile pe care toți părinții încearcă să-i învețe pe copii. Am avut noroc cu un copil bun și o mare parte din lecțiile astea le-a învățat temeinic. Sunt absolut convins că toți cei care sunteți părinți sau cei care ați contribuit la educația unui copil ați făcut la fel. Acum vin și vă întreb…

Cum să-i ferim de “azi”?

images
Nu-i așa??

     Realist vorbind, nu există posibilitatea practică de a supraveghea un copil 24/7.  Te amăgești și crezi că toate merg așa cum ai vrea sau cum știi tu că e bine, pentru cineva care acum își formează caracterul pe viața. Iar în spatele tău, vin vremurile de azi și imaginea pe care o vând televiziunile, presa, media în general.  Realizezi ce influență au asupra unui copil? Înconjurați de tehnologie, de la banalul televizor la internet, este inevitabil să nu ajungă să vadă/audă știrile, show-urile, filmele, melodiile de azi. Cum să ferești pe cineva de mizeria și țigănia de la Măruță? Schimbând pe Antena 1 ? Ca să ce?? Sunt doar două exemple… Mai acum o zi mi-a spus că la Balul Bobocilor sunt invitați Paraziții!! Cum să zic?…îmi plac  mie, pentru că eu cred că pot face diferența între o melodie și un mod de viață dar nu vreau!! ca ei să fie modelul de urmat de copilul meu! Măruță, Paraziții, Zăvoranca, tipa aia tânără măritată cu primarul ăla bătrân (cum dreaqu o cheamă??), Guță cu ai lui N copii și Ț neveste, Elena Băsescu ajunsă deputat european!!! toate “vedetele” –  este alegerea lor, au succesul lor vremelnic, o afacere în spate și nu-i condamn în nici un fel! Viața lor! Problema lor! Dar nu vreau!! ca ei să fie modelul de urmat de copilul meu! Este suficient că există discrepanțe atât de mari între oameni azi, încât cineva își schimbă Iphone-ul 5 cu Iphone 6 sau Mercedesul clasa X cu clasa Z iar altul are blugii rupți de la fratele mai mare, nu că ar fi cool sau părinții lui amanetează verighetele ca să aibă ce mânca încă două zile! E suficient că lucrurile astea ei le văd și chiar dacă nu ne spun, noi simțim că-i afectează!E suficient că asta-i așteaptă toată viața.  Cum să-i explic faptul că mersul în cluburi nu duce la succes, cînd peste tot vede cum o curviștină și-a schimbat geanta de firmă cumpărată de un cocalar într-un club de fițe în Mamaia?? Cum să o feresc și să-i explic că școala te face să ajungi departe, când vede că o analfabetă are un reportaj cum a fost ea in Dubai sau aiurea-n lume? Cum să mă creadă când îi spun că muncind o să aibă, studiind o să poată,  din moment ce vede cum o pițipoancă fără Bac primește propuneri să prezinte emisiuni la tv sau roluri în filme? Cum să o mai trimit la repetiții la teatru? Chiar așa…eu m-aș mai duce? Când vede că dacă “tati” sau “mami” e cineva sau are contul gras – fiul/fiica, indiferent cât de mai puțin bun/bună este  decât ea, îi ia locul…ce-i mai pot spune eu?? Lasă că trece? Asta e viața??

   Când peste tot vede politicieni care se înjură, afaceriști care înfundă pușcaria și coțofene plângănd că au rămas fără sponsori, șpăgi, frici, părinți care se ceartă, vecini care se bat, colegi care se droghează/fumează/beau…cand lumea e formată din “tupeu/bani/sex/putere”. Când exemplele pozitive sunt rare și ascunse…în ce lume trăim? În ce lume ne creștem copii?? Cum să-i învățăm să nu greșească? Să nu apuce pe un drum greșit… Cum să-i ferim să devină ca lumea pe noi le-am creat-o?

    Nu e un manifest al vreunei dureri, chiar și eu i-am dat exemple negative de multe ori, făcând lucruri pe care o învățasem să nu le facă, chiar în fața ei uneori. Nu vreau să schimb ceva pentru că nu pot…astea sunt vremurile pe care le trăim și o să fie și mai rău!  ÎNCERC doar să o protejez și să o îndrum pe un drum unde atunci cînd ți se lasă sânii nu contează ci dimpotrivă, se consideră că ai ajuns să ai experiență și ești pe o treaptă mai sus. Cum să o feresc de ceea ce o înconjoară? Vouă nu vă este greu? Voi cum faceți asta?

Facebook Comments

Tu ce zici despre asta?