LUMEA MARE

Cea mai inalta fantana arteziana din Europa

Cea mai inalta fantana arteziana din Europa

Am vazut cea mai inalta fantana arteziana din Europa, situata pe lacul Geneva, cel mai mare lac cu apa dulce de pe continent.Dupa fantana de la Burj Khalifa, cea din Las Vegas sau celebrele fantani din Barcelona ( ok, si dupa cele de la Piata Unirii din Bucuresti) am reusit sa ajungem la cea mai inalta fantana de pe batranul continent. Jet d’Eau.  Pe malurile elegante ale lacului Geneva, Jet d’Eau, o splendoare a ingineriei și a artei, își ridică gratioasele coloane de apă în vânt, captivând inimile și imaginațiile celor ce o admiră. Cu o istorie bogată și o prezență remarcabilă, această minunată atracție urbană a devenit un simbol emblematic al orașului Geneva și o destinație obligatorie pentru călătoriile în Elveția.

Jet d'Eau

Istoria Jet d’Eau se întinde pe mai mult de un secol, începând cu anul 1886, când a fost inițial construită ca parte a unui sistem hidraulic esențial pentru alimentarea cu apă a orașului Geneva. În acele vremuri, Jet d’Eau funcționa ca o simplă supapă de presiune, aruncând apa în aer la o înălțime modică. Cu toate acestea, în curând, ingenioșii orașului au observat potențialul său artistic și au transformat Jet d’Eau într-o atracție deosebită. În anul 1891, Jet d’Eau a fost mutată la locația sa actuală, în vârful unui mic dig, devenind astfel un punct central al peisajului lacului Geneva. Odată cu această mutare, au început și renovările majore care au transformat modesta supapă de presiune în minunata fantană arteziană pe care o vedem astăzi.

În timp, Jet d’Eau și-a crescut înălțimea și a devenit o atracție din ce în ce mai populară. În anii ’50, înălțimea sa a fost extinsă la aproximativ 90 de metri, iar mai târziu, în 1951, s-a atins înălțimea maximă de 140 de metri, care este menținută și în prezent. Această transformare a transformat Jet d’Eau într-unul dintre cele mai înalte și mai spectaculoase monumente de apă din lume.

În prezent, Jet d’Eau este alimentată de două pompe puternice care trimit apa în sus cu o forță incredibilă, iar rezervoarele subterane asigură o alimentare constantă. În timpul zilei, lumina soarelui transformă coloanele de apă în curcubeie efemere, în timp ce noaptea, sistemul de iluminare subacvatică oferă un spectacol strălucitor și fermecător.

Pe lângă frumusețea sa fizică, Jet d’Eau a devenit un simbol al spiritului orașului Geneva și al angajamentului său față de inovație și frumusețe. Este un loc de întâlnire popular pentru localnici și turiști deopotrivă, oferind o oază de liniște și reflecție în mijlocul agitației urbane.

Jet d'Eau

Astăzi, Jet d’Eau continuă să fie unul dintre cele mai faimoase și iubite monumente din Geneva, atrăgând mase de oameni care doresc să se bucure de frumusețea sa atemporala și de farmecul său fascinant. O vizită la Jet d’Eau este o experiență pe care nu o veți uita niciodată și care vă va încânta sufletul cu fiecare pulsație a sa.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.