Voucherele de vacanta anulate in 2021

Guvernul a decis sa anuleze voucherele de vacanta in 2021

Este declaratia  premierului Florin Cîțu, cel care i-a anunțat pe colegii din conducerea PNL, reuniți luni dimineața în ședința Biroului Politic Național că nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în 2021 pentru bugetari.

Vestea asta a adus zambetul pe chipul multor persoane angajate in privat ce simteau ca este o nedreptate fata de ei acordarea acestor vouchere pentru cei care lucreaza in sistemul bugetar. Unul dintre cele mai aduse argumente in discutie este cel conform caruia preturile au explodat datorita acestor vouchere folosite de bugetari. Asta dincolo de nedreptatea fiscala. Neacordarea voucherelor pentru vacanta bugetarilor, laolalta cu taierea unor sporuri si a drepturilor studentilor de a calatori gratuit pe CFR  va aduce o economie de  aproximativ 2 miliarde de lei la buget.

Doar ca lucrurile nu sunte deloc atat de simple!

Banii din vouchere se intorceau in economia privata! Cu toate ca exista si aceea “piata” a voucherelor, 99% dintre ele erau folosite pentru vacante in Romania. Agentiile de turism, hotelurile, pensiunile, restaurantele, in mod special HORECA beneficia de acesti bani. Asta a fost si scopul acestei masuri care nu e unica in Europa. Un ajutor dat celor din industria turismului. Si daca privesti cifrele putem vedea ca au functionat.

In decembrie 2020, un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice spunea ca “voucherele de vacanţă în cuantum de 1.450 lei vor fi acordate şi anul viitor, însă vor fi emise doar în format electronic.” Ba mai mult, in nota de funamentare se mentiona faptul ca“Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021 (…) va sprijini industria ospitalităţii puternic afectată de efectele pandemiei Covid-19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”

Lucrurile insa s-au schimbat dupa ce au castigat alegerile. 

Anul 2021 este un an de austeritate si nimeni nu se indoieste de acest lucru. Insa masurile trebuiesc luate in asa fel incat sa nu faca mai mult rau decat bine. Si daca la imagine taierea da minunat pentru electoratul de dreapta, de fapt este o greseala pentru ca banii mergeau tocmai spre antreprenorii din turism. Spre cei care muncesc la privat!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?