Calatorie neplanificata in Buzău
Am ajuns în Buzău pentru o zi
Mereu ne-am gandit cum ar fi sa pleci intr-o dimineata la gara, sa te urci in primul tren si sa te duci…unde te duce trenul. Am facut asta de curand si am inteles ca nu e tocmai usor. Daca nu vrei sa mergi unde ai mai fost, daca nu vrei sa mergi cu trenul 8 ore, optiunile sunt putine. Am avut de ales intre Constanta, Galati, cu un tren care era la 1 minut sa plece si Buzău, tren care pleca in scurt timp. Nu am fost niciodata in Buzau, nu aveam nici cea mai mica idee ce am putea face acolo si tocmai asta a contat.
Hai la Buzau!
Am luat un tren privat spre destinatie, curatel si dichisit. Pacat ca nu avea si prize dar in rest nu am avut ce sa reprosam.
Ne-am intalnit insa in vagon cu Bebe Ciupercuta. Nu-l stiti? Celebrul globe-trotter din filmul ”Grabeste-te incet”. Radu Gheorghe! Hai ca-l stiti. Ei bine, l-am intalnit mai batranel putin, pensionar dar la fel de dornic de drum. Nea Nelu, pentru ca asta e numele lui real, mergea pentru o zi spre Sărata Monteoru. Fara bicicleta celebra dar cu acelasi chef de vorba, singur la drum pentru ca sotia nu a avut chef sa iasa din casa, era pregatit cu doua telefoane mobile ( pentru siguranta! ) si avea un plan sigur sa coboare din tren fix in gara de unde avea el chef sa mearga. L-am convins cu greu ca trenul nu merge pana acolo, el stiind sigur de cand a facut armata ca acolo e gara! A coborat in Buzau si a luat un autobuz. De neoprit!
Buzăul este linistit. Si curat. Asa l-am perceput noi intr-o zi de plimbare. Cu parcuri frumoase, oameni calmi si cladiri de toate felurile. Un bulevard intreg era pietonal in ziua aceea dar prea putin populat de oameni. Ne-am gandit ca e mic, un orasel de provincie. Dar nu e mic deloc. Ba mai mult, ce am vizitat se afla in partile opuse ale orasului… Asa ca far nici un plan exact, am pornit sa vedem Buzaul.
Prima oprire? Vila Albatros din Parcul Marghiloman.
Frumusica foc, eleganta, proaspat renovata, adaposteste Centrul Cultural „Alexadru Marghiloman”, unde se țin expoziții, lansări de carte, spectacole de teatru independent și alte activități culturale. Din pacate, functioneaza doar in timpul saptamanii. Weekend-ul e liber pentru cei care o gestioneaza. Asta e. Data viitoare. Vila Albatros are o istorie interesanta, a fost construită la dorința tatălui lui Alexandru Marghiloman, Iancu Marghiloman, în stil franțuzesc, la sfârșitul secolului al XIX-lea, îmbinând elemente de decor din lemn cu fundația de piatră. Alexandru Marghiloman a fost Prim Ministru al Romaniei in 1918, mare iubitor de cai si numele vilei vine de la numele unuia dintre caii lui preferati. Se spune ca e bântuită dar am aflat asta tarziu si oricum era in plina zi deci nu aveam motive sa ne temem. Parcul nu e unul foarte mare dar e destul frumos, cu un mic lac, pe marginea caruia cativa pescari stateau degeaba cu batul in apa.
Urmatoarea oprire a fost Parcul Crâng.
La recomandarea caldă a unei doamne iesita cu catelul la plimbare in parc. ”Luati autobuzul si va lasa chiar la parc. Nu mergeti pe jos ca e departe.”
Cand cobori din autobuz intr-un loc nou, nu ai de unde sa stii exact unde ai ajuns. Cand mai auzi si un vuiet mare de fluieraturi sau strigate, te intrebi daca ai nimerit exact unde vroiai sa ajungi. Parul Crang este practic lipit de stadionul Municipal din Buzau. Era zi de meci si mai erau vreo 10 minute din el. Mergem la meci? Hai! Spre surprinderea noastra, am intrat pur si simplu pe poarta. Fara bilet, fara sa ne controleze cineva. Mai erau 10 minute, echipa locala Gloria Buzau juca impotriva celor de la FC Arges, erau condusi cu 1-0 si jucau destul de slab. Lumea mai degraba pleca decat sa vina la meci si probabil de aceea nimeni nu ne-a intrebat de sanatate. Stadionul este un fele de Ghencea de pe vremuri la 50% ca si capacitate. Pe jumatate plin ( sau gol?! ) cu suporteri, nemultumiti de ce se intampla pe teren. Au pierdut la final si am plecta si noi alaturi de localnici care pufneau si bodoganeau in drum spre iesire.
Parcul Crâng
La doi pasi de stadion este intrarea in parc. De fapt, prin parc chiar poti intra in anumite zone ale stadionului. Parcul Crâng este cel mai mare și mai important parc din orașul Buzău. Parcul a fost amenajat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, într-o pădure de la marginea Buzăului, aflată inițial în proprietatea Episcopiei Buzăului, și care a intrat treptat în posesia municipalității. În Crâng se află un monument dedicat istoriei Buzăului, un restaurant a cărui clădire este construită într-un stil specific zonei Chiojdu, un lac, câteva discoteci, locuri de joacă și un colț al șahiștilor.
O alee centrala lunga, cu un obelisc la mijlocul ei si un restaurant intr-un conac la final. Cateva alei laterale si cam atat am vazut noi. In capat, pe o mica insula a unui lac, e un restauant in genul Monte Carlo din Cismigiu. Plin de fel de fel de statui, mici monumete si oameni care stateau la soare sau se plimbau alene.
Spre centrul orasului
Un bulevard, pietonal in aceea zi, face legatura intre parc si centrul orasului. Zona arata cam ca Drumul Taberei si ai de mers vrea 15 minute pana in Piata Centrala. Din pacate, cea mai frumoasa cladire a orasului. Nu stiu cum era pe vremuri piata aceasta dar am vazut o mica urma…
Palatul Comunal din Buzau
Este fara indoiala cea mai frumoasa cladire din oras. Si amplasarea o avantajeaza. Palatul a fost inaugurat în 1903, în prezența regelui Carol I și a principelui Ferdinand deci are o istorie superba in spatele sau. Cea mai importantă sală a Palatului Comunal era sala de recepții, decorată în stil venețian. În ea a avut loc ceremonia de inaugurare a clădirii. Tot acolo se țineau ședințele solemne de învestitură, recepții oficiale sau chiar concerte. Înaintea celui de al Doilea Război Mondial, Liga Culturală organiza anual în această sală un bal de 24 ianuarie. Astazi, in palat sunt sedii ale unor organizatii de stat si nu se poate vizita. Trist. Cel mai frumos loc din oras e inchis pentru turisti iar al doilea, Vila Albatros, nu se viziteaza in weekend…
Piata din fata Palatului, cu fantanile arteziene, micul mall de acolo, hotelul de pe cealalta parte si strazile pietonale adiacente, chiar sunt fermecatoare. Duminica insa, totul pare intrat in pauza. Nimic care sa iti ofere ceva interesant de facut. O cofetarie, o covrigarie. Putin…foarte putin. Vorba celebrului actor. Dar este punctul zero al orasului ( asa l-am perceput noi ) si poate daca autoritatile continua sa il dezvolte, o sa ajunga si un punct plin de atractii.
Buzaul, este linistit, cu oameni ospitalieri. Nu e deloc un oras mic si timid, isi arata frumusetile celor care vin sa il viziteze. Dar este ca si cum un complex de inferioritate il domina. ”Ce sa faci/vezi in Buzau?” Poate ar trebui sa aiba mai multa incredere in ceea ce are de oferit. Pentru ca daca unui localnic i se pare banala o cladire vazute probabil de sute de ori, celor care abia sosesc in oras e posibil sa i se para superba. Si ar mai trebui sa traiasca in weekend. Pentru ca la plecare, seara, o coloana lunga de masini se intorcea din oras din localitatile invecinate. E semnul ca buzoienii prefera sa plece sambata si duminica in loc sa ramana in oras.
O zi in Buzau. Atat am reusit sa facem noi. In plus, am fost la cel mai faimos restaurant din zona ( conform zeului Google ) la Moara Dragaicilor. O invatare de minte ca Google de multe ori greseste! Am mancat cel mai bun bors de cocos dar servirea lasa de dorit. Se asteapta foarte mult comanda iar gulasul era de fapt o tocanita de cartofi nu avea nici o legatura cu reteta de gulas celebra. Asadar am inteles ca au trecut multe vedete pragul celor de la Moara Dragaicilor dar sincer noi nu am mai repeta experienta. Am vazut ca au si locuri de cazare dar nu am vazut camerele, pretul era de 250 ron pe noapte camera dubla. Vedeti si voi mai jos pozele cu ce am mancat. Un bors de cocos este 25 de ron, puriceii cu mamaliguta cu branza si jumari este 35 ron iar gulasul 45 de ron portia.
Noi am fost cu trenul. A fost dorinta noastra de a face asta. Asa ca nu ne-am putut misca in voie. Dar daca mergeti cu masina, in imprejurimile Buzaului sunt multe de vazut.
- Vulcanii Noroiosi – nu au nevoie de descriere
- Lacul Vulturilor – singurul lac glaciar din Carpații de Curbură
- Cascada Casoca
- Trovantii – Babele de la Ulmet – Bozioru care seamănă cu niste nave extraterestre
- O multime de manastiri si de crame
- Asezarile rupestre – considerate de multi principala atracte din zona
Voi doar plecati in calatorie! Ca o sa ajungeti sa le vedeti pe toate, doar cateva sau cu totul altele tot va fi un castig pentru voi!