Pe urmele nobililor la Castel Daniel
Castelul Daniel din secuime
Inainte de a va povesti despre Castel, ar fi bine sa va spun cateva cuvinte despre istoria locurilor.
Sute de ani, zona aceasta a fost a secuilor. De prin 1150 conform scrierilor. Dealtfel, a si fost si este denumit in continuare Tinutul secuilor, tocmai pentru ca ei au fost si sunt majoritari aici de atata timp. Secuii sunt asociati maghiarilor dar de fapt sunt doar o ramura a acestui popor. Chiar daca au fost vasali regelui sute de ani nu au facut parte din sistemul maghiar, secuii fiind intotdeauna o parte distincta cu un conducator doar al lor, chiar daca era ales de rege, si au fost organizati in forme teritoriale separate ce se numeau scaunele secuilor. Aici, in zona aceasta, indiferent de timpul istoric, familiile de secui au prosperat si au contribuit atat la razboaiele duse de maghiari cat si la economia zonei. Ba chiar, pentru meritele lor, regele Vladislav al II lea i-a scutit de plata taxelor si impozitelor. Un neam mandru, cu familii puternice si bogate ce in timp au construit peste 100 de castele in aceasta zona. Mai mari sau mai mici, aceste cladiri au devenit in timp un tipar al tinutului ce in perioada comunista aproape ca au disparut.
Astazi Castel Daniel readuce la viata unul dintre cele mai importante dintre ele.
Cu vreo 3 ani in urma aveam aici in calatoriaperfecta.ro un interviu cu cei doi curajosi care au reusit aceasta restaurare. Nu am ajuns decat acum sa il vedem pe viu si trebuie sa vi-l prezentam…
Istoria Castelului Daniel
Si daca tot v-am spus cateva despre istoria locurilor ar trebui sa va spunem si despre istoria castelului, nu? Castelul Daniel, poarta numele familiei care l-a intemeiat. De pe la 1600, un secui pe nume Mihaly Daniel, devine tot mai important in zona secuiasca si obtine diverse titluri. Nu era neaparat vorba de fapte de arme ci mai mult de lucruri birocratice la care se pare ca era foarte priceput. Astfel ca in decursul timpului ajunge din ce in ce mai important, culminand cu anul 1638 cand conduce delegatia ce platea tribut Constantinopolului. O onoare uriasa se pare, onoare ce a ramas pictata pe peretii castelului in ceea ce astazi este Camera Constantinopol. E greu de inteles acum importanta unor astfel de lucruri dar imaginati-va ca putini oameni pe atunci stiau sa citeasca. Si mai putini erau atat de educati incat sa poata ocupa un post de conducere refuzat de aristocratii prea mandri sa se coboare la birocratie. Ei bine, Mihaly Daniel este primul dintr-un sir de barbati ce au dus familia Daniel pana in zilele noastre. Evident ca povestea cuprinde mai multi copii, imparteli, razboaie, certuri, tradari si impacari. Dar astea sunt in perioada buna a castelului. Cand, orice se intampla, generatia care locuia acolo aducea un plus oarecare. Apoi, dupa ce in 1947 lucrurile s-au schimbat si comunismul a ocupat Tinutul Secuiesc, castelul, vandut prin 1946 unor localnici si nationalizat in 1947 a devenit sediu CAP. Nimic iesit din comun, nu-i asa? Insa chiar si in acele vremuri au avut grija si nu au distrus ci doar au acoperit picturile, ca musulmanii la Sfanta Sofia. Dupa Revolutie a fost discoteca…brutarie si apoi a redevenit ceea ce este cu adevarat – Castelul Daniel. Astazi straluceste!
Castel Daniel astazi
Astazi Castelul Daniel apartine familiei Racz, a fost refacut si a fost refacut in asa fel incat nu numai sa pastreze vechile cladiri ci si sa puna in valoare ceea ce s-a putut recupera in interior. O bucata de istorie a fost readusa la viata in mai mult de 5 ani. De ce atat de mult? Pentru ca nu este o cladire oarecare. Pentru ca s-a dorit pastrarea si punerea in evidenta a picturilor ascunse sub stratul de tencuiala. Astfel a devenit Camera Constantinopol una ( daca nu cea mai….) frumoasa si importanta dintre incaperile palatului. Picturile de pe pereti spun povestea drumului la Constantinopol despre care va povesteam mai sus…
Si tot asa, Camera Poarta Castelului a devenit dintr-un gang o superbitate de camera pentru oaspeti.
In vechea cadire sunt opt camere si daca ceea ce te asteapta in interior este superb sa stii ca baile or sa te fascineze. O impletitura de vechi cu modern cum nu am vazut nicaieri. Absolut deosebit, fara exagerare! Fiecare baie este altfel si fiecare este superba…
Atmosfera asta se continua si in restaurantul de la etaj si in pivnita de la subsol insa in moduri diferite. Daca in crama de jos, s-a ales solutia traditionala si lucrurile sunt ca acum 100 de ani, sus la restaurant eleganta este ceea ce conteaza. Piano bar, fotolii de piele, calm si relaxare atunci cand servesti masa.
Noul cucereste Castelul Daniel
De curand, pe langa cele opt camere ale vechii cladiri, o noua cladire cu 12 camere, situata practic in aceeasi curte, a fost renovata in acelasi stil. S-a pastrat genul de restaurare care profita de vechea arhitectura si aduce totusi modernul si confortul in fiecare camera. Poate nu atat de aristocrata ca si cladire dar totusi cu un farmec special are insa un atu puternic.
Nu v-ati fi gandit dar, la subsol, pe o suprafata de cateva sute de metri patrati se planuieste, construieste si definitiveaza un SPA. Un SPA modern si facut in asa fel incat sa satisfaca persoanele care chiar stiu despre ce este vorba intr-un asemenea loc. Piscina, jacuzzi, dusuri emotionale, saune si alte asemenea dotari vor face, cu siguranta, din acest loc un nou punct de atractie al Castelului.
Imprejurimile castelului
Daca la castel oferta nu este prea mare in ceea ce priveste petrecerea timpului liber, fiind un loc linistit si destinat indeosebi odihnei, ce poti face insa in imprejurimi? Cred ca cel mai frumos obiectiv din zona este (sunt?) Cheile Varghisului. Un defileu natural lung de 4 km la care se ajunge usor cu masina in vreo 20-30 de minute de la castel. Gasiti amanunte despre destinatie intr-un articol separat aici. In zona, puteti merge, iar cei de la castel va vor ajuta cu siguranta, sa vizitati mesterul fierar din Tarlisoara sau mesteruldin Varghis care picteaza pe lemn si este aici de 15 generatii. A fost adusa familia tocmai pentru a picta castelele familiei Daniel si s-a impamantenit aici de atata vreme. Tot in zona se regasesc si izvoarele Biborteni ( vreo 12 km ) si puteti lua apa minerala de la izvorul situat chiar la sosea sau dati o fuga la Brasov sau Sighisoara aflate la o ora de mers cu masina.
O vacanta la Castel Daniel poate fi doar de relaxare sau poate fi activa. Ce trebuie sa retineti este ca primul pas in a reface insemnatatea zonei a fost facut. Si daca vom trece peste prejudecatile noastre ce vin de la politicieni interesati vom descoperi o zona minunata in inima Romaniei.
Pentru mai multe detalii si rezervari puteti intra pe site-ul lor danielcastle.ro.