INTERVIURI

Romanii care au cumparat un castel de 100.000 de euro

Romanii cu castel

Cum ati ajuns sa va ganditi la o asemenea investitie si de ce tocmai un castel?

   Cochetam cu idea de afacere în turism încă dinainte să descoperim castelul, două lucruri fiind certe la momentul respectiv: 1. că vroiam să facem o astfel de investiție undeva prin meleagurile natale care ne permitea să fim mai aproape de viața și valorile de acasă, și 2. că vroiam ca prin investiția pe care o facem să putem oferi turiștilor experiențe inedite și autentice, mult mai mult decât pur și simplu cazare. Și așa am descoperit castelul, într-un album…

Cat a durat renovarea castelului si cum ati ati ajuns la concluzia ce este locul potrivit? Va gandeati ca va asumati un risc si totusi ati decis sa investiti?

   Știam că este locul potrivit imediat după ce ne-am dus să-l vedem. Poate suna clișeu, dar chiar a fost dragoste la prima vedere. Asta s-a întâmplat în jur de Crăciun în 2007, și-mi aduc aminte și acum, cum la început de Ianuarie, la petrecerea de ziua mea arătam albumul prietenilor, povestindu-le că deși actualul proprietar găsise déjà un potențial cumpărător pentru castel, noi eram determinați să-l cumpărăm. Deci pe lângă ideea de afacere în turism, a fost vorba și despre o investiție emoțională – așa că, deși am făcut o evaluare a situației, a efortului financiar și a posibilităților de finanțare, n-am stat nici o clipă să ne gândim la riscuri.

Am citit ceva ca ati fost ajutati si de localnici, cat de mult a contat ajutorul care vi l-au dat?

   Da, într-adevăr comunitatea locală ne-a acceptat foarte repede, și deși nu locuim acolo, ne simțim ca și acasă la Tălișoara. Și acest fapt, să fii într-un mediu prietenos și primitor, unde să poți conta pe ajutorul oamenilor, pe sfaturile lor contează foarte mult. Și chiar au fost foarte mulți care ne-au ajutat: aș începe prin a menționa de preotul din sat care ne-a ajutat în nenumărate feluri de la făcut fotografii despre demersul lucrărilor atunci când noi nu puteam fi la locație, la împrumutat diverse chestii de care aveam nevoie în diferite momente, la a fi partener la mobilizarea comunității locale și la organizarea de diverse evenimente la castel, și cel mai important de a ne fi bun prieten, dar au fost și mulți alții, meșteșugari tradiționali cu care colaborăm, oameni care ne-au primit în casele lor când aveam nevoie de o chirie, meșteri care au lucrat cu suflet la reabilitarea castelului precum, personalul nostru care lucrează cu multă dedicație la castel…

Care este sentimentul dumneavoastra acum ca ati reusit sa duceti la bun sfarsit acest vis?

   Oricine poate viseaza sa isi achizitioneze un castel dar dumneavoastra chiar ati reusit. Este un sentiment de mândrie și de satisfacție. Multiple satisfacții de fapt. În primul rând avem satisfacția rezultatelor foarte tangibile obținute prin efortul propriu. Pentru mine, venind dintr-un background de multinațională, unde satisfacția profesională poate să fie foarte mare, dar unde totuși din când în când se strecoară drăcușorul în minte și îți spune că nu esti decît o piesă din mecanism, aceste rezultate tangibile aduc adevărata satisfacție profesională.

   Un alt gen de satisfacție vine din faptul că am reușit să salvăm un monument istoric de la paragină, reabilitând și valorificând castelul cu o deosebită considerație față de natura sa de monument istoric, am reușit astfel să redăm o bucățică din istoria și cultura noastră. Iar satisfacția maximă este acela care vine în fiecare zi cu fiecare oaspete mulțumit, cu recunoașterea care vine din partea oaspeților sau media.

Din ce am inteles castelul functioneaza ca si hotel. Deja aveti clienti? Cam la ce pret ajunge o camera ?

   Da oaspeții sosiți la castel se pot caza în cele opt camere ale castelului, fiecare cameră fiind diferită, cu o poveste aparte. O camera pentru doua personae costa intre 80 si 110 EUR/noapte si include si un mic dejun copios, cu produse locale. In mai bine de un an de la deschidere am avut clienti atat din țară, în preponderență dinspre București, cît și din străinătate, chiar și din locuri exotice precum Mexic, Australia sau Bali.

   Mențiune referitoare la noțiunea de hotel: castelul de fapt este clasificat ca și pensiune, ca toate unitatile cu 8 camere conform legislatiei nationale. Specificul unitatii si calitatea serviciilor impugn mai degraba folosirea notiunilor de castel-hotel sau boutique-hotel, categorii uzuale unitatilor similar din occident.

Ce le mai puteti oferi celor care vin sa se cazeze la dumneavoastra, ce le-ati recomanda celor care vin sa viziteze in imprejurimi?

   Pentru cei care stau la noi organizăm și o serie de activități tematice. Sunt neașteptat de multe de descoperit în zonă, de la meșteri tradiționali și zone naturale splendide precum Cheile Vârghișului, până la adevărate rarități precum cel mai întreg schelet de mastodon de pe mapamond, sau Lacul de Smarald – cel mai recent denumit lac din România, noi le-am adunat pe toate în câteva tururi tematice, care pot fi parcurse individual, sau ca și tururi all-inclusive cu transport, ghid, mâncare asigurată.

   Grupurilor care ajung la noi (de minim 8 persoane) recomandăm și diverse cine tematice, precum Festinul Renascentist cu bucate și garnituri din perioada respectivă și acompaniament de muzică veche, sau o cină gourmet cu 5 feluri de mâncare și wine pairing.

Este usor sa ajungi la castel? Exista transport sau puteti dumneavoastra organiza transferul ?

   Castelul Daniel se situează într-o zonă relativ izolată și neștiută de nimeni dar totuși ușor accesibil. La aproximativ o oră din Brașov, Miercurea Ciuc sau Odorheiu Secuiesc, se poate ajunge ușor din orice direcție. Drumul dinspre București nu durează mai mult de 3 ore și jumătate, mai ales dacă se urmăresc instrucțiunile detaliate pe care le trimitem oaspeților noștrii în momentul rezervării. Pentru cei care nu vin cu mașina personal, putem organiza transferul de la aeroporturi sau orașele din zonă.

Care a fost cel mai greu lucru pe care l-ati intampinat pana ati reusit sa puneti lucrurile la punct?

   Nu zic că nu au existat greutăți de-a lungul renovării și refuncționalizării, că nu a existat birocrație dar pe fiecare l-am perceput ca pe o provocare, din care am învățat câte ceva, și care până la urmă și-a avut rostul. În momentul de față cea mai mare provocare o reprezintă asigurarea personalul de calitate odată cu creșterea fluxului de vizitatori, de aceea încercăm să fim proactivi și căutăm colaboratori și personal ajutător care să fie pregătit să asigure același nivel ridicat al serviciilor ca și echipa curentă, atunci când numărul oaspeților va impune o creștere de personal.

O parte din cititorii site-ului nostru sunt turisti straini, ce le ati spune ca sa ii convingeti sa vina sa viziteze castelul?

   Castelele și conacele reprezintă cea mai importantă moștenire culturală a Transilvaniei, doar în județul Covasna există peste 100. Castelul Daniel este printre puținele castele renovate, unde oaspeții au ocazia să trăiască spiritul autentic al Transilvaniei din acele vremuri, să guste bucatele tradiționale și să experimenteze armonia vieții simple din satele transilvănene, totul la cele mai înalte standarde de comfort și calitate ale prezentului.

Ati mai calatorit si in alte tari evident si ati vazut si alte castele in lume, care ar fi acel castel care v-a impresionat cel mai mult?

   Într-adevăr am călătorit să vedem castele de prin lume precum și alte castele din Transilvania, înainte să ne apucăm de renovare chiar am făcut un tur țintit de castel-hoteluri prin Ungaria, însă castelul care pe mine m-a impresionat cel mai mult a fost Castelul Corvinilor din Hunedoara. Din păcate, a fost și cea mai tristă experiență de castele, ca și valorificare să nu mai vorbim de infrastructura și mediul care-l înconjoară, pe când același superb castel ar fi ar fi fost una dintre principalele atracții turistice orinde altundeva în lume.

Acum as vrea sa ne si povestiti un pic despre istoria castelului , cine a locuit aici si ce a insemnat pentru ei?

   Construcția castelului a inceput în prima jumătate a secolului 17., când cei doi frați din familia Daniel (familie nobilă secuiască originară din satul învecinat Vârghiș) și-au împărțit averea, și unul dintre ei, Daniel Janos s-a stabilit la Tălișoara. Așadar, castelul din Tălișoara a reprezentat reședința principală a ramurii din Tălișoara a familiei, întrebuințare care justifică și denumirea de castel (cum de altfel apare și în lista națională a monumentelor istorice), încât din punct de vedere strict architectural clădirea seamănă mai mult a conac mai mare.  Următoarea, și cea mai importantă fază de construcție a fost cea din 1669-1680, de când datează și cele mai valoroase elemente din punct de vedere istoric, numeroase piese sculptate, precum stema familiei de pe fațada principală, sau picturile murale. În această perioadă castelul avea și un scop reprezentațional, etajul fiind o singură încăpere de baluri și de întâlniri, fiind jur împrejur pictată cu scenete importante din viața socială și politică a familiei.

Cat de mare a fost efortul financiar pentru aceasta investitie? Mai aveti in plan in perioada urmatoare si alte investitii de acest gen?

   Efortul financiar pentru o astfel de investiție este una considerabilă, mai ales în ceea ce privește reabilitarea, încât datorită stării în care se află astfel de imobile prețul de cumpărare este relativ mai redus față de investiția în renovare. Pentru renovare și refuncționalizare am contractat fonduri nerambursabile de la UE, în cuantum de 200.000 de euro, care a reprezentat aproape 50% din investiție.

   Pentru perioada următoare și pe termen lung avem multe planuri de extindere, de diversificare a ofertei turistice, care presupun și alte reabilitări și refuncționalizări de clădiri în vecinătatea castelului.

Ce sfat puteti da celor care calatoresc si si-ar dori sa aiba o calatorie perfecta? Ar trebui sa calatoreasca sa vada mai multe locuri din Romania?  Avem locuri minunate la care nu am ajuns nici noi inca. Asta incercam si noi prin ceea ce postam pe site-ul nostru sa i ajutam pe cei care ne citesc sa aibe o calatorie cat mai aproape de ceea ce isi doresc sa experimenteze , Romania cu siguranta are locuri extraordinare pe care nu le gasim in alte locuri din lume.

   Într-adevăr există multe de descoperit în România, doar pe acest plan cultural am menționat deja de Castelul Corvinilor, sau de cele aproape 100 de castele și conace care se găsesc doar în județul Covasna, dar am putea să menționăm multe altele. Pe un ton negativ, am putea spune că din păcate multe dintre ele se află în stare de paragină, sau chiar și renovate nu există o infrastructură turistică și un management care ar permite valorificarea lor la potențialul maxim, însă prefer abordarea pozitivistă, încât aceste clădiri reprezintă și așa o adevărată comoară care merită să fie descoperită, încât sunt din ce în ce mai multe exemple pozitive de reabilitare și refuncționalizare, și nu în ultimul rând se observă un trend emergent pentru redescoperirea acestor locații.

Pentru a lua legatura cu acesti oameni deosebiti puteti intra pe www.danielcastle.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *