Viza eTA pentru Canada

Ce viza e necesara pentru Canada?

Stiu ca stiti ca viza pentru Canada numai este necesara. Ei bine…este asa si totusi nu e chiar asa. Exista totusi o viza pe care trebuie sa o obtii on line ca sa ajungi in Canada si se numeste eTA. Electronic Travel Authorization. Nu tine de ambasada sau de guvern dar este obligatorie si se face doar online in site-ul canada.ca/eta 

As vrea sa va spun despre aceasta viza care este absolut obligatorie din 2016 daca vreti sa intrati in Canada pe calea aerului. Autorizaţie de călătorie electronică (eTA) este o cerință obligatorie pentru cetăţenii străini scutiţi de viză care călătoresc în Canada pe calea aerului. eTA este conectată electronic la pașaportul călătorului. Aceasta este valabilă pe o perioada de până la cinci ani sau până la expirarea pașaportului, oricare dintre acestea survine mai întâi. La reînoirea pașaportului, trebuie să obţineţi o nouă autorizație de călătorie.

Cu o eTA valabilă, puteţi călători în Canada oricât de des doriţi (în general,de până la şase luni consecutive). Nu aveţi nevoie de eTA pentru a călători în interiorul Canadei, doar cand intrati.

eTA nu garantează intrarea în Canada. La intrarea în Canada, un ofiţer de frontieră va cere să vadă paşaportul dumneavoastră şi alte documente – de exemplu, Cartea Verde SUA (Green Card). Trebuie să convingeţi ofiţerul că sunteți eligibil pentru intrarea în Canada.

Asa am patit si eu cand am zburat din Boston catre Montreal saptamana trecuta. Eu si inca vreo trei persoane la fel ca mine. Recunosc ca nu m-am interesat din timp si am avut aceasta surpriza cand m-am dus la check in. Mai fusesem in Canada dar cu 4 ani in urma cand am avut viza normala de intrare pentru 6 luni. Acum, stiam ca nu mai este nevoie de viza asa ca am cam stat linistita si in plus am avut si o perioada mai agitata inainte de plecare siefectiv  nu m-am gandit sa verific acest lucru. Norocul a fost  ca am ajuns la aeroportul din Boston cu 3 ore inainte de plecare si am avut timp sa intru pe telefon si sa o completez pe loc. Formular va ia ceva timp ca sa il finalizati si trebuie sa fiti foarte atenti la date, sa nu cumva sa gresiti la nume, numar de pasaport si date personale caci trebuie sa corespunda neaparat. Veti avea si cateva intrebari despre perioada care o sa stati in Canada, cu ce scop va duceti si in ce data, pentru cate zile plus zone time. Trebuie, asa cum spuneam, completate cu atentie ca sa nu trebuiasca sa o luati de la capat. Eu am cam gresit la cateva si m-am intors. Daca o faceti acasa linistiti cu documentele in fata ca sa stiti ce aveti de completat nu este o problema, eu m-am cam grabit ca sa pot termina cat mai repede ca sa trec de check in. La sfarsit bagati datele de card si va trebui sa platiti o taxa de 7 dolari CAD, o nimica toata. Dupa, va trebui sa asteptati confirmarea sa va vina pe mail cu un numar cu care ati fost inregistrat. Eu am avut noroc si am asteptat doar cateva minute, dar am inteles ca este posibil sa astepti si putin mai mult, in jur de cateva ore. In mod normal nu aveti de ce sa nu o primiti. Mie mi-au dat exact pana cand expira pasaportul, asa ca peste 2 ani daca o sa intru din nou in Canada va trebui sa platesc din nou taxa, o sa fie valabila pentru inca 5 ani. Cand va expira pasaportul si faceti o alta cerere de viza eTA pentru noul pasaport este bine ca sa aveti la voi si vechiul pasaport deoarece la un moment dat va intreaba daca ati mai avut astfel de viza si va intreaba de numarul de pasaport vechi sau de numarul de viza eTA pe care l-ati avut. Am vorbit cu un agent de check in de la Air Canada inainte de imbarcare care mi-a spus ca faptul ca nu am stiut este oarecum vina mea pentru ca nu trebuie neaparat sa te anunte compania aeriana, este un lucru pe care trebuie sa te interesezi personal.

Am aflat si faptul ca daca vreti sa verificati o informatie despre vize de intrare in tarile in care calatoriti o puteti face pe site ul traveldoc.aero. Aici poti sa vezi exact ce tip de viza ai nevoie pentru un drum de oriunde in orice parte. Introduci cateva date si apoi primesti raspunsul pentru tipul de viza. Este extrem de utila pentru calatorii inversunati.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

One thought on “Viza eTA pentru Canada

  • 27 January 2020 at 23:05
    Permalink

    Fiți binecuvântați doresc ca Bunul Dumnezeu să binecuvânteze Romania și Canada cu Pace și Libertate prin Harul milei îndurării Sale pe vecie . Amin

Tu ce zici despre asta?