GASTRONOMIE

Vegan tour în Tel Aviv cu Abraham Tours

Tur pentru vegetarieni în Tel Aviv

Cunosc extrem de puține persoane care sunt vegetariene. Nu e tocmai un curent la moda într-o țara ce consuma carne la aproape orice masa. Dar poate e vorba de bula în care trăiesc eu și exista multi și în Romania. Cert este ca a fi vegetarian nu este doar o alegere ci un mod de a trai.

In Tel Aviv am avut ocazia de a participa la un tur de vreo 3 ore în care alături de alți turiști am vizitat trei restaurante ce servesc doar preparate vegetariene. Este un oraș…de fapt Israelul este o țara îndrăgostita de acest fel de a manca. Se estimează ca 15% din populație a ales sa mănânce fără carne, unii dintre ei ducând mai departe aceasta alegere și îndepărtând orice produs animal din meniu. Unii spun chiar ca Tel Aviv-ul devine capitala mondiala a vegetarienilor dar poate e prea mult spus.

Abraham Hostel prin Abraham Tours iți poate oferi acest tur dacă întrebi la centru de informare pentru turiști din lobby. In fiecare zi, excepție făcând vinerea și sâmbăta, începând cu ora 12.00, poți merge alături de Julian sa mănânci cele mai bune mâncăruri vegetariene.

Nu știu prea multe despre vegetarieni. Doar miturile obișnuite.

 • nu se satura niciodată
 • afirma întotdeauna ca sunt mai sănătoși de când sunt vegetarieni
 • dieta vegetariana este scumpa
 • preparatele nu au gust
 • vegetarienii sunt slabi

Un tur de acest fel, nu neapărat ca te transforma în vegetarian dar te face sa înțelegi mai bine filozofia lor. Plus ca mănânci lucruri care chiar au gust. Si sunt doar plante.

Plecarea se face de la hostel și restaurantele sunt aproape. Nu o sa mergeți mult pe jos.

Fiecare dintre cele trei restaurante va propune un anumit gen de mâncare specific. Daca la primul găsești mai mult tradițional gen humus sau un fel de tochitura de legume, la celelalte mâncărurile sunt mult mai noi și mai îndrăznețe. Insa prima oprire ne-a adus pe masa niște cartofi – prăjiți oarecum dar prăjiți de doua ori care au un gust absolut minunat.

cartofi prajiti de 2 ori

humus

Unul dintre lucrurile cele mai frumoase la o masa vegetariana sunt culorile din farfurie. O feerie de culori ca un tablou vesel.

dish vegetarian

Asa cum puteți vedea, fiecare leguma este pusa în evidenta. Si am înțeles și faptul ca exista și aici proteina necesara, proteina pe care noi o luam din carne. Alunele acelea dar și nucile am înțeles ca sunt cele care conțin proteine deci nu duc lipsa vegetarienii nici de acest lucru.

Fiecare restaurant iți oferă apa rece și la fiecare în parte primești explicații despre ce mănânci și despre motivele care au dus la alegerea aceasta a celor ce au devenit vegetarieni.

Intr-un grup de șapte persoane dintre care doar noi doi nu eram vegetarieni, nu ne-am simțit deloc stingheri din doua motive. Unul a fost ca nimeni nu a încercat sa ne facă ”sa înțelegem ca trebuie sa devenim vegetarieni” iar al doilea a fost ca farfuriile au fost gustoase toate.

Daca ar fi sa alegem ce ne-a plăcut în afara de cartofii aceia prăjiți de doua ori ar mai fi cartoful dulce, seamăna foarte mult cu dovleacul, ciupercile, vinetele coapte și alunele de pădure.

Si dacă va imaginați ca desertul lipsește sa știți ca nu aveți dreptate. Se pot face prăjituri! Ba chiar sunt savuros de bune. Am mâncat deserturi cu un gust sublim.

Partea frumoasa din acest tur este ca stai la masa și se creează o legătura intre cei care participa. Julian este un ghid care știe o grămada de informații, nu doar despre mâncare și are și un fel de a fi extrem de plăcut. Zâmbitor și atent iți explica ce mănânci și cum cei de la bucătăriile restaurantelor fac tot posibilul sa pună în farfuria ta mâncare buna. Am constatat cu surprindere ca fiecare dintre cele trei restaurante era aglomerat ceea ce dovedește faptul ca într-adevăr localnicii sunt atrași de acest gen de mâncare. Ba chiar la ultimul dintre ele, am înțeles ca de multe ori e nevoie de rezervare.  Interesant a fost și faptul ca, după o plimbare de aproape trei ore ne-am simțit sătui. Am plecat cu gândul ca la sfârșit ne va fi foame dar am înțeles în timp ca a manca acest fel de meniu nu înseamna sa ramai flamand. Te saturi dacă știi ce și cum sa mănânci.

Vegetarianismul este o alegere. Un stil de a trai. O convingere ca trebuie sa trăim în armonie cu natura. Nu știm cât de corecta, valabila sau sănătoasa este aceasta alegere. Sunt oameni care sunt de ani de zile vegetarieni și trăiesc bine mersi, sunt oameni care datorita unei diete au devenit vegetarieni și au rămas asa. Cert este ca fiecare în parte putem sa alegem ceea ce mâncam. Si dacă unii dintre noi cred ca asa trăiesc mai bine, mai mult și mai frumos noi respectam alegerea lor.

Iar dacă un tur vegetarian nu va face cu ochiul, aveți posibilitatea de a alege unul dintre celelalte tururi oferite de Abraham Tours. Astfel poți vizita Masada si Marea Moarta, Galileea și înălțimile Golan, poate un tur pe bicicleta în Tel Aviv, poate un tur al orașului pe jos sau ceva interesant cum ar fi graffiti-ul din Tel Aviv. Mai sunt și alte experiențe și nu rămâne decât sa le descoperiți și sa alegeți ceea ce vi se potrivește. Fiecare în parte este o experiența și fiecare iți îmbogățește călătoria. 

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

2 thoughts on “Vegan tour în Tel Aviv cu Abraham Tours

 • Multumim. Dulciuri vegane… Dar hhmmm…bune. Dar si dulciuri de oameni normali. Buuuneee!

 • Stiu că au niste deserturi delicioase și că Pati arată tot mai bine.
  Măi ce vă invidiez! Da pozitiv, să știi! O sa mai trec acum mai des sa va citesc, am calatorit destul, acum e randul meu sa-miocrotesc comoara mică si va urmaresc pe voi din fotoliu si inca vreo 2 bloguri de travel.
  La cat mai multe zboruri si aventuri de neuitat!

Comments are closed.