ROMANIA

Turul manastirilor din Bucovina

Ca manastiri poti vizita in Bucovina

Bucovina a fost binecuvantata de natura cu frumuseti de neegalat si de oameni cu manastiri extraordinare. Putand fi vizitate in orice perioada a anului, isi asteapta de secole vizitatorii si fiecare generatie isi face “pelerinajul” prin aceasta zona.

Nicaieri pe tot cuprinsul romanesc, nu se afla pe un spatiu atat de mic, atata bogatie de istorie romaneasca, atatea amintiri scumpe ale trecutului nostru…Bucovina ocupa un loc dintre cele dintaiin toata lumea ortodoxa…Bucovina este tara clasica a trecutului romanesc propriu zisDimitrie Onciul

Mai jos o sa va prezentam, fara a fi un top, cateva dintre manastirile ce pot fi vizitate in Bucovina.

Mânăstirea Putna

Cea dintai ctitorie a voievodului Stefan cel Mare.  Aici, intr-un mormant aflat in partea dreapta, sub un baldachin, se afla mormantul voievodului Stefan cel Mare, acoperit cu o lespede din marmura de Carrara, lucrata in timpul vietii marelui domnitor. Tot aici se afla cea mai importanta colectie de broderie bizantina din Europa central-estica, remarcandu-se Tetraevangheliarul de la Humor ce dateaza din anul 1473 – Acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop cu epitaful “Adormirea Maicii Domnului”.

manastirea-putna

Mânăstirea Voroneț

Capela sixtina a Orientului. cu siguranta, una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Stefan cel Mare, construita in piatra in anul 1488, in mai putin de 4 luni, a fost pictata mai tarziu atat la interior cat si la exterior, aici regasindu-se celebrul “Albastru de Voronet”, unic in lume. Fatadaexterioara  vestica unde este pictata scena “Judecatii de Apoi” este motivul pentru supranumele primit.

manastirea-voronet

Mânăstirea Bogdana

Cea mai veche manastire din Moldova, cel mai vechi monument din piatra din Moldova. Ctitorita intre anii 1359-1365, de catre intemeietorul Moldovei Bogdan I. Este si prima necropola voievodala, aici fiind ingropati domnitorii Moldovei pana la Alexandru cel Bun.  Un mix de arhitectura a vremii, romanica, bizantina dar si gotica, manastirea a fost un model important pentru constructiile ulterioare.

manastirea-bogdana

Mânăstirea Humor-ului

Una dintre cele mai frumoase manastiri pictate, ctitorita de un logofat pe numele sau Toader Bubuiog impreuna cu sotia sa undeva in anul 1530. La exterior predomina culoarea rosie iar cele 24 de scene de aici ilustreaza Acatistul Bunei Vestiri. Se inscrie intre monumentele de arhitectura medievala cu fresce pictate atat la interior cat si la exterior.

manastirea-humor
Sursa foto EVZ Istoric

Mânăstirea Moldovița

Voievodul Petru Rares a pus piatra de temelie in anul 1532 iar picturile au fost executate in 1537. O fortareata cu ziduri inalte si puternice, cu turnuri in ambele colturi si un turn al portii.  Muzeul manastirii are in colectia sa nenumarate obiecte religioase, icoane si carti rare, doua epitafuri din vremea lui Stefan cel Mare precum si tronul  ce i-a apartinut ctitorului.

Manastirea Moldovita

Mânăstirea Sucevița

O manastire construita de o familie bogata de nobili din Moldova, pe numele lor Movilestii. Intemeiata in anul 1583  si pictata in 1595 impresioneaza prin Scara Virtutilor de pe peretele de nord si cu Arborele Iesei si Imnul Acatist de pe peretele sudic. Si aici regasim un muzeu al manastirii. muzeu ce expune arta medievala, icoane, broderii, argintarie si un exponat deosebit, acoperamintele de mormant ale lui Ieremia si Simion Movila.

manastirea-Sucevita
sursa foto descopera Romania

Mânăstirea Probota

O alta ctitorie a lui Petru Rares, din anii 1530-1550 de aceasta data. Este locul ales de voievod pentru odihna eterna si mormintele lui Petru Rares si al sotiei sale Elena se afla sub lespezi de marmura lucrate cu maiestrie. Chiar daca picturile sunt relativ deteriorate, pot fi admirate totusi scene din Arborele lui Iessei si Acatistul Bunei Vestiri. Tot aici se poate alaturi de muzeul manastirii un beci medieval ce are si un restaurant.

manastirea-probota

Mânăstirea Râșca

Daca Probota este locul de veci al lui Petru Rares, Manastirea  Râșca, construita tot in timpul domniei sale, a fost locul desemnat pentru multa vreme drept inchisoare pentru calugari sau boieri razvratiti. Aici a fost inchis chiar marele Mihail Kogalniceanu in anul 1844 si este singura pictata in stil bizantin.

manastirea-rasca

Mânăstirea Slatina

Ctitorita de Alexandu Lapusneanu intre anii 1553-1558 aleasa ca loc de odihna pentru el si familia sa adaposteste mormintele a doua fiice ale familiei, sotiei Ruxandra si insusi Alexandru Lapusneanu. Manastirea se pastreaza in forma initiala iar in partea de sud se regaseste palatul domnesc cu zidurile si turnurile sale de aparare.

manastirea-Slatina

Biserica Înalțarea Sfintei Cruci din Pătrăuți

Manastirea dateaza din anul 1487, este ctitorita de Stefan cel Mare fiind cea mai mica dintre toate ctitoriile domnului Moldovei. Este singura care a fost destinata a fi manastire de calugarite  si lacas pentru ostasii raniti in razboaie. Atat interiorul cat si exteriorul are picturi deosebit de frumoase, evidentiindu-se Cavalcada Sfintei Cruci la interior si o scena din Judecata de Apoi la exterior.

Biserica_Inaltarea_Sf._Cruci_din_Patrauti

 

Mânăstirea armeneasca Hagigadar – Împlinitoarea dorințelor

Trecem la o manastire care este in centrul pelerinajelor facute de armenii din Romania. Potrivit legendei si traditiei, cei care urca in gennchi dealul pe care se situeaza manastirea si o si inconjoara tot in gennchi de trei ori, li se vor indeplini dorintele. Construita in 1512 de catre armeanul Dragan Danovachian a fost initial manastire armeneasca de calugarite. Mai este cunoscuta ca Manastirea dorintelor.

manastirea-dorintelor