LUMEA MARE

Samarkand – orasul lui Amir Temur

Samarkand! Rascrucea natiunilor!

   Orasul care mi-a ramas in minte din Uzbekistan. Samarkand. 2500 de ani vechime. Capitala imperiului temur. Oras pe ruta drumului matasii. Calcat de Alexandru Macedon, Gingis Han, Amir Temur sau Stalin. Realizati? O istorie comparabila cu a Romei! Plus Registan. Cel mai cunoscut loc din Uzbekistan. Trei scoli aflate in acelasi loc, care mai de care mai frumoasa… Oras din patrimoniul UNESCO.

asa era

registan

   Am avut un drum teribil intre Bukhara si Samarkand, pe o “autostrada” unde fiecare merge pe partea care si-o alege. Partea cu mai putine gropi sau aia mai libera. Fara semne, fara linii, in desert dar cu un farmec aparte. Am stat pentru cateva minute in spatele autocarului si eram ca intr-un carusel nebun aruncat de colo colo.  Finalul ne-a dus intr-un oras absolut incredibil.

autostrada

   Uzbekistan, chiar daca are o istorie de mii de ani, nu este o tara independenta decat de prin 1991. De atunci au inceput sa isi caute si sa isi recupereze identitatea. Nu este o tara foarte atractiva turistic deocamdata dar incearca sa schimbe aceste lucruri si sa profite de istoria bogata. Cladiri si zone care sute de ani au ramas in paragina sunt refacute, renovate si introduse in circuitul turistic. Deocamdata sunt putini turisti si infrastructura nu este cea mai buna posibil dar muncesc peste tot sa faca lucrurile sa se schimbe. Ceea ce au terminat, cum este cazul pietei Registan arata senzational si merita sa fie vizitat.

   Samarkand este pe ruta veche a drumului matasii, alaturi de Bukhara fiind unul din orasele bogate si influente pentru secole. Negutatorii ce calatoreau intre China si Orient aici aveau un popas important si pas cu pas orasul a devenit mai influent si mai puternic. Azi este aldoilea oras din Uzbekistan si probabil cel mai frumos din punct de vedere turistic. Am inteles ca si Khiva este asemanator dar eu nu l-am vizitat asa ca nu pot sa spun nimic despre el.

   Cel care a facut din Samarkand capitala unui imperiu a fost Amir Temur. Unul dintre cei mai iubiti, respectati si venerati conducatori din Asia Centrala. In timpul sau, imperiul era intins pe trei continente fiind urias.

amir temur

   A incercat de-a lungul cuceririlor sale sa restaureze imperiul lui Gingis Han si a reusit in mare masura. Nascut in Shakhrisabz locul unde dorea sa fie si ingropat si chiar are un mormant, gol insa, la mica distanta de orasul Samarkand, a influentat o era si o zona intinsa a lumii fiind recunoscut ca un adevarat erou national. Azi aproape toate locurile si cladirile au legatura cu el sau mostenirea lasata in urma.

In Samarkand se gaseste mausoleul ce adaposteste mormantul sau si al unora din familia sa.

mausoleu

mausoleu 2

   Se spune ca in timpul lui Stalin, Amir a fost dezhumat pentru a se studia osemnitele sale. A fost dus la Moscova si osemintele supuse unor studii antropologice. Doar ca mormantul marelui razboinic era inconjurat de un blestem. Cei care aveau sa-i tulbure linistea aveau sa fie atacati si infranti de inamici. Atunci cand nazistii se aflau la portile Moscovei, si totul parea pierdut pentru Rusia sovietica, Stalin a ordonat ca regele sa fie dus inapoi in mormantul sau si reinhumat potrivit religiei sale. Dupa aceasta razboiul a luat alt curs. Nazistii au fost respinsi si infranti in cele din urma… O legenda? Cine stie? Legenda mormantului faraonului din Egipt e adevarata sau nu?

mormantul lui Amir Temur

Amir Temur este eroul national al Uzbekistanului. Nici nu ar putea sa fie altfel daca stam sa vedem ce teritorii intinse au fost cucerite.

Imeriul Timur

 Amir Temur a fost un conducator ce iubea invatatura si oamenii de cultura. Oameni invatati au fost adusi din teritoriile cucerite in capitala imperiului Samarkand si orasul a inflorit. Cladiri spectaculoase, pline de culoare, madrase ( scoli ) , moschei si palate minunate au aparut facand Samarkandul o perla a Asiei. De altfel din anul 2001, Samarkand a fost inclus in Patrimoniul UNESCO sub titlul ”Samarkand – rascrucea natiunilor”. Meritat!

  Cea mai frumoasa zona, din punctul meu de vedere, este Registan. Trei scoli religioase ( madrase ) asezate fata in fata, acum nefiind in uz ci fiind pline de ateliere mestesugaresti si magazine cu articole de artizanat. Se intra platind un bilet si le poti vizita pe toate trei. Este deosebit faptul ca una dintre ele, cea din dreapta, are pe ziduri imagini de animale ceea ce nu este permis in religia islamica. Dar cei care au ridicat aceasta madrasa “Madrasa Sher-Dor” fac parte dintr-o ramura a religiei islamice ce accepta aceste imagini.

madras diferita

Celelalte doua sunt bogat ornamentate cu aur si foarte interersante sunt turnurile ce din cauza timpului au inceput sa se incline…

madras

madras shasi

Este popasul obligatoriu din Samarkand si nu trebuie ratat! Vazut de dinafara portilor complexul este uimitor prin culori, arhitectura si marime.

samarkand

   O alta cladire impresionanta este cea ridicata de Bibi  – Bibi Khannum, o moschee ridicata de una din sotiile lui Amir Temur. Se spune ca a fost construita de aceasta in timp ce Amir Temur era plecat in una din incursiunile sale razboinice si are o poveste frumoasa. Arhitectul moscheei s-a indragostit de Bibi, i-a cerut un sarut si pentru aceasta a fost ucis. Aruncat de pe zidurile moscheei a incercat sa zboare cu ajutorul unor materiale…se numea Boieng. Ciudata coincidenta nu-i asa?

moscheea bibi khanoum

   Piata din Samarkand este locul unde intalnesti oamenii de azi. Pulseaza de viata si de arome. Un bazar nu foarte asemanator cu ceea ce gasesti in lumea araba ci mai apropiat de cea orientala indiana sau chineza. Painea din Samarkand este una dintre simbolurile culinare si poate sta pana la doua saptamani buna de mancat. Rorunda si cu model facut in mijloc este vanduta din carucioare si data cu ulei cand o cumperi. Pretul este de 50 de centi bucata.

samarkand

samarkand

Gasesti toate mirodeniile posibile si imposibile, ceaiuri, fructe uscate sau legume proaspete, muraturi si magazinase de bijuterii.

samarkand

Bazarul in sine este un spectacol fascinant…

Sunt si alte locuri pe care nu le-am vazut in Samarkand. Observatorul lui Ulugbek sau Mausoleul Sf Daniel au ramas pentru data viitoare. Mereu dupa un drum intr-un loc nou realizez ca trebuie sa ma intorc…sa vad si ce mi-a scapat prima data!

Pentru final va las o imagine cu un verset din Coran. Spune asa…

heaven

Portile raiului sunt deschise pentru cei credinciosi!” Eu am interpretat un pic laic aceste vorbe si am dus intelegerea spre

Succesul iti este la indemana daca crezi in el!

Calatorie facuta cu ajutorul Dolores Travel, ghid minunat fiind Sardor ( Sasha ). Imagini realizate cu ajutorul F64 – Canon EOS 7D Kit EF-s 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM.

Multumiri tuturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *