OBIECTIVE TURISTICE

Palatul Culturii și Științei din Varșovia

Palatul Culturii și Științei din Varșovia

Palatul Culturii și Științei din Varșovia este dovada vie a faptului ca, pana și clădirile urate dăruite de fosta URSS, pot avea farmec și pot sa își găsească un rol frumos în viata orașului. Faptul ca pe lângă Casa Scânteii din București, cu care seamăna enorm fiind doar mai înalta, aceasta servește încă polonezilor prin rolul ei cultural, este putin frustrant pentru bucureșteni dar cine știe, poate în viitor vom reuși și noi sa redam o funcționalitate mai plăcuta acestei clădiri.

etajul 30 palatul culturii

Clădirea a fost construita  după modelul arhitectural al Universității din Lomonosov din Moscova. Se afla chiar în centrul orașului, oferă o panorama superba asupra Varșoviei dacă urci sus pe terasa. Este clădirea pe care și dacă vrei sa o ignori iți este imposibil. Ocupa un loc atât de important în centrul orașului încât orice ai face vei trece pe lângă ea și oriunde ai fi vei vedea măcar o părticica din ea. Se integrează frumos în peisaj și da farmec celorlalte clădiri prin contrast sau prin înălțime. Nu am vizitat încă Rusia dar dintre fostele tari comuniste este clădirea care se potrivește cel mai bine cu restul.

palatul culturii varsovia

Preț intrare

Warsaw Pass include intrarea și fast track pe terasa de la etajul 30 al clădirii , altfel intrarea costa 20 zl  și 15 zl pret redus pentru studenți, pentru seniori peste 65 ani și copii pana în 3 ani. Mai sunt bilete XXX floor by night la 22 zl pentru zilele de vineri și sâmbăta intre orele 22.00- 23.30. Programul pentru vizita normal este de la 10.00 la 18.00 Eu am fost ziua dar din descrierea unor prieteni, Varșovia se vede minunat și seara.

Ce găsim aici?

De-a lungul celor 42 etaje ale clădirii , sunt 3288 camere ce ocupă o suprafață de 123 000 m2.   În interior se găsesc cinematografe, teatre, muzee, birouri, librării, o sală de conferințe destul de mare pentru a adăposti 3000 de persoane, ce este foarte interesant este ca  la etajele 11 și 12 se găsește chiar și o Universitate acreditată Collegium Civitas. Clădirea a fost construita în 1955 și se spune ca a fost un cadou din partea Uniunii Sovietice , înălțimea totala este de 231 de metri doar turnul având 43 de metri.

Nu o sa mergi aici însa pentru cinema sau birouri ci pentru a urca pe terasa din turn.

palatul culturii varsovia

Probabil cea mai frumoasa panorama a orașului se afla aici. Este curios cum o clădire comunista are o intrare atât de asemănătoare cu un zgârie nori din New York sau Chicago dar asta a fost impresia mea. Cred ca au încercat sa imite construcțiile din America anilor 1950 din secolul trecut și sincer cred ca le-a ieșit. O atmosfera gen film cu New York de Oscar din anii 1950 te întâmpina jos la intrare.

palatul culturii Varșovia

Sunt patru lifturi ce te duc pana sus într-un timp scurt. Presupun ca sunt mult mai moderne și nu sunt cele care au fost la început când a fost construita.

De sus, poți înțelege Varșovia. Vezi pana la periferie și zonele vechi dar și zgârie norii ce au fost construiți recent.

O panorama superba se așterne la picioarele tale. Pentru ca ai o panorama de 360 de grade, vei vedea fiecare parte a orașului și vei descoperi de sus frumusețea acestuia.

Palatul Culturii și Științei din Varșovia este în top 3 obiective turistice ale orașului și nu poate fi ratat. Este ca și cum ai veni în București și nu ai merge sa vezi măcar pe dinafara Palatul Parlamentului.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *