“O secunda”, un film despre maladia secolului XXI

O secunda. O secunda cat o eternitate uneori

S-a lansat teaser-ul filmului “O secundă”, în regia lui Octavian Iacob, primul și singurul român acceptat la New York Film Academy. După câteva luni de muncă asiduuă pe platourile de filmare și pe teren, teaser-ul filmului produs de Raw Rec Studios Film a fost lansat în cadrul acestui frumos eveniment  care a avut loc la funHUB, în parcarea centrului comercial Esplanada – Cora Pantelimon.

o-secunda

o-secunda

Saptamana trecuta am raspuns invitatiei echipei filmului O secunda, de a participa la evenimentul de lansare a teaser-ului noului film. Nu stiam nimic despre subiectul filmului si despre distributia impresionanta pe care o are. Am fost placut surprinsa de eveniment , de subiectul filmului, care este un subiect dureros dar in acelasi timp un subiect foarte bun, depresia fiind una dintre cele mai actuale probleme. Sunt atatea persoane care sufera in tacere, alte persoane incearca sa ignore simptomele depresiei , incearca sa alunge depresia prin diverse metode si  le este greu sa accepte ajutor.

”O secunda”, producția cinematografică românească în regia lui Octavian Iacob tratează unul dintre cele mai actuale și sensibile subiecte cu care societatea se confruntă, mai ales în această perioadă. Este un film despre boala secolului XXI, depresia, care tinde să devină un fenomen global.

Am stat de vorba cu o fata talentata care face parte din echipa filmului, Livia Maria Sirbu, regizor secund, cea care mi-a impartasit cateva impresii din timpul filmarilor, despre talentatul regizor si actorii care sunt protagonisti in film.

A declarat ca a fost placut si usor a fost sa lucreze in acest proiect impreuna cu Octavian Iacob  deoarece amândoi au firi foarte energice, vorbărețe și dornice de a face  lucrurile să se întâmple, așa că a fost foarte simplu să  munceasca alaturi de el.
Avem cumva aceeași optică în ceea ce privește filmuliar asta ajută enorm, mai ales în momentele tensionate, după multe ore de filmare, de repetiții etc. Eu cred că și Octavian, dar și filmul promit foarte mult. Sper doar ca totul să se ridice la nivelul așteptărilor sau, poate, chiar mai presus de atât!
Eram curioasa sa aflu ce dificultati au intampinat in timpul filmarilor sau care i s-a parut ca a fost cea mai grea scena din film Livia mi-a spus ca cea mai dificilă secvență pe care a filmat-o de până acum a fost arestarea lui Kamara.
Pe lângă faptul că a fost foarte mult de filmat în foarte puțin timp, pe lângă restricțiile de distanțare socială și de încercare de a ne readapta post-izolare, a existat în aer o stare pe care nu știu sincer să o definesc. Trăiam cu toții odată cu actorii! Dintr-un punct n-am mai sesizat că realitatea era cu totul alta. Eu cred că avem noroc că ne-am găsit și că reușim să formăm o familie atât de numeroasă și atât de implicată! Urmează să filmăm o cursă de mașini absolut fabuloasă. Șoseaua Kiseleff va fi blocată special pentru film (cu această ocazie țin să mulțumesc Primăriei Capitalei, partener esențial al filmului) și vom avea mașini din Fast and Furious (după cum ați putut observa și la evenimentul de lansare al teaser-ului), vedete, mișcări de cameră care să țină publicul à bout de souffle, multă figurație și, evident, mulți kilometri la bord!
In incheierea discutiei noastre Livia a spus ca este convinsă că filmul va fi receptat foarte bine de către public, mai ales că este primul film românesc care tratează atât de direct și deschis subiectul depresiei, despre care nu se vorbește cu atât de multă ușurință și care, în multe momente, este subestimat.
Cu siguranță filmul va trage un semnal de alarmă, iar oamenii vor începe să privească lucrurile diferit, cu poate mai multă înțelegere și empatie. Poate fi, dacă vreți, un declick pentru public întru umanizare.

La eveniment au fost prezenti majoritatea actorilor din film, mai putin doamna Maia Morgenstern, care era din pacate prinsa cu un spectacol in seara evenimentului.  Din distribuție fac parte nume binecunoscute, precum MONICA DAVIDESCU, GHEDI KAMARA (trupa ”Alb-Negru”), BIANCA TOFAN, MONICA ALEXANDRA PETRICĂ (prim-solistă a Operei Naționale București), PAUL DIACONESCU, CLAUDIU LUPAS, CRISTINA POSTOLACHI și ROBERT IONESCU regizorul, OCTAVIAN IACOB și mulți alți tineri artiști foarte talentați.

Regizorul Octavian Iacob  a declarat ”Am organizat acest eveniment din dorința de a face cunoscut acest proiect cinematografic de mare impact și care va avea cu siguranță și un succes pe măsură, pentru a prezenta echipa filmului și partenerii, dar și pentru a atrage alături de noi oameni și companii care să ne susțină pentru a-l vedea finalizat”,  prezent în seara proiecției, alături de Kamara, Ralflo, Anca Moraru și de alți câțiva dintre artiștii care au urcat pe scena de la #funHUB.

o-secunda

Filmul este un ”mister/thriller/drama” axat pe povestea a doi frați, David și Alex, extrem de influenți, binecunoscuți ai societații bucureștene. Au părăsit România din dorința de a evada și a se îndepărta dintr-o tragedie care s-a abătut în viețile lor. Din noaptea în care soția lui Alex, Sara, moare într-un misterios accident de mașină, viața sa devine ca o închisoare a minții lui, o agonie fără sfarșit, o autopedeapsă din care nu poate scăpa. Doar adevărul îi poate aduce liniștea. David va duce o luptă contra-cronometru animat de dorința de a-și găsi și salva fratele de la autodistrugere. Numai că, descoperă un indiciu care sugerează că accidentul Sarei ar fi putut fi mai mult decât o culpă a fratelui său. Încet, încet iese la iveală un adevăr periculos care poate face mai mult rău decât bine celor doi frați și tuturor celor din jur. Oare își va salva David fratele de la sinucidere? Sau?....

o-secunda

Octavian Iacob este primul și singurul român care a fost acceptat la New York Film Academy, instituție de prestigiu pe care a absolvit-o. A câștigat în anul 2018 Internațional Film Competition cu ”Lust for life”, film pe care l-a regizat și, de-a lungul carierei sale a jucat (este și un talentat actor) în producții internaționale pentru Castel Film Studios. A lucrat cu producătorul Alain Depardieu, ca asistent de regizor în producția ”Back 2 Back”.

Cel mai important și ambițios proiect al său este drama psihologică ”O secundă”, primul film românesc care tratează un subiect atât de actual și de prezent în viețile multora. Este un proiect de anvergură prin care regizorul își propune să sensibilizeze publicul față de fenomenul depresiei, să ofere suport emoțional, răspunsuri de întrebări, soluții și o analiză profundă a acesteia.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.