Povestea de 2500 de ani a unui maslin din Evia
O poveste despre cum rănile se vindeca și chiar dacă rămân cicatrici, viata merge mai departe. Un capitol nou ce îmbină tragedia cu speranța, este acum parte din istoria 2500 de ani a unui maslin din insula Evia.
In plina pandemie, in iunie 2021, am fost intr-o vizita in insula Evia. Am pornit din Atena, am mers in nord si apoi am coborat pana in sud. Drumul spre nodul insulei, spre Pefki unde trebuia sa ajungem trece prin paduri de pini care la un moment dat formeaza adevarate tunele. Paduri vaste pana iesi in coasta unde, marea te intampina albastru/bleu si linistita.
Dincolo de locurile superbe de acolo, astazi vreau sa va povestesc despre niste maslini de 2500 de ani.
Cel mai bătrân măslin din lume, dupa unele surse, este situat în satul Ano Vouves din Kissamos din Chania, Creta. Arborele străvechi are 3000 de ani, după cum a stabilit comunitatea științifică internațională. Cand am fost in Creta, l-am ratat asa ca, atunci cand am aflat de acesta, am zis ca e absolut musai sa il vedem. Mai ales ca cei de la hotel ne-au spus ca maslinul este acolo dar sa nu il popularizam foarte mult pentru ca apartine mai mult comunitatii si mai putin turistilor. Pe un camp din apropierea micului oras, intr-o livada de maslini donata de proprietar comunitatii cu ani de zile in urma, isi traiește linistit senectutea ”Mavroelia” sau ”Maslinul Negru”, care conform tradiției locale, și-a luat numele de la faptul că femeile și copiii îmbrăcați în negru se adunau în jurul lui. să plângă moartea celor dragi care fuseseră executați de turci în timpul stăpânirii otomane.
Este un obiectiv turistic dar nu atat de cunoscut si popularizat incat sa se dezvolte in jurul lui industria turismului. Sau poate nici nu s-a dorit asta. In jurul trunchiului sau urias, s-a amenajat doar un fel de zid de piatra, destul de mic ca inaltime dar suficient cat sa marcheze locul si o plancarda unde gaseai infomatiile despre el. Grecii stiu sa vanda pietrele dar sunt absolut convins ca legatura cu istoria i-au facut sa nu isi doreasca sa transforme maslinul in ceva comercial. Numai cine cunoaste mandria si orgoliul patriotic al grecilor intelege asta. Am admirat maslinul pentru putin timp, am facut cateva poze si am plecat spre locuri frecventate de turisti. Am pus amintirea undeva intr-un sertar al calatoriilor si am mers mai departe.
Apoi, in drumurile noastre am trecut si prin Rovia si am gasit un altul, cu aceeasi varsta de 2500 de ani, de data aceasta intr-o livada de maslini din apropiere de oras. O livada donata cu ani in urma de proprietar, muncitorilor de la Coperativa din zona. Si am vrut sa-l comparam cu cel negru. Acesta, mult mai celebru, a fost mentionat in antichitate de catre filosoful antic Strabon. Un maslin iubit si protejat de oameni, alintat Nyfi sau Nimfa. In greaca asta inseamna mireasa. Ideea de a vedea ceva viu care are 2500 de ani ne-a fascinat. Câte a vazut, câte generatii, ce istorii ar putea povesti… Si apoi am plecat din nou spre alte destinatii.
La vreo luna dupa plecarea noastra, in Evia, 40.000 de hectare au fost mistuite de flăcări timp de două săptămâni, practic o treime din partea de nord a insulei, Pompierii greci şi străini, printre care si 108 din Romania, s-au luptat din răsputeri să stingă cele mai violente incendii din toată istoria Greciei, aproape trei saptamani. Pe langa sutele de case si alte paduri intregi, maslinul de 2500 de ani din Rovia a ars si el.
Un jurnalist grec, Apostolis Panagiotou, a fotografiat maslinul din Rovia înainte și dupa incendiu. Ars aproape in totalitate. Localnicii au deplans pierderea acestuia impreuna cu restul lumii. Sunt zeci de articole in online care au scris despre asta. Dar s-au oprit imediat dupa…
Si continuarea merita aflata! Pentru ca povestea nu se termina aici. Nu degeaba grecii au inventat legenda Păsării Phoenix, cea care renaște din propria cenușă.
Autoritatile au reinceput sa impadureasca zonele afectate de incendiile devastatoare care au afectat Grecia în 2021. Împădurirea a început într-o zonă de 5,1 de hectare unde vor creşte în următorii ani 2.000 de pini si alte sute de chiparoşi. Dincolo de acest fapt, localnicii din Rovia, dupa incendiu, au continuat sa ude maslinul ars. Se stie ca radacinile unui maslin ajung pana la15 metri adancime uneori, si poate supravietui multor traume. Localnicii au sperat in permanenta ca acesta sa fie salvat. Poate printr-o minune!
Minune care a avut loc! Dupa un an si jumatate, din trunchiul ars se vad, timide cum rasar mladite noi.
Staruinta grecilor, increderea neobosita ca viata merge mai departe, ca orice rau poate fi depasit, dragostea pentru traditii si istoria locului i-au facut sa fie atat de legati de pamantul natal. Sunt lucruri general valabile omenirii. Credința ca orice greutate poate fi depasita, ca orice poate fi reconstruit, ca trebuie doar sa fim pozitivi si perseverenti in a face bine si vom renaste ca pasarea Phoenix din cenusa in care la un moment dat am fost… Si faptul ca un maslin, simbol al pacii, al fecunditatii, purificarii, al puterii si victoriei, a renascut, poate nu este intamplator.
Povestea maslinului are acum un capitol nou in istoria sa indelungata. Anii cand a ars si a renascut! Poate peste cateva zeci sau sute de ani cand va fi la fel de impunator, oamenii de atunci vor povesti despre cum strabunii au reusit sa-l salveze. Si asta le va da putere in incercarile lor!