LUMEA MARE

Animale de companie cu avionul

Cum rezervi locul pentru animalul de companie intr-un avion?

Pentru început, trebuie clarificat dacă o companie aeriană va transporta animalul de companie. Cel mai bine este să specifici tipul și rasa acestuia, pentru a fi sută la sută sigur că totul e în regulă.

În momentul care ai decis data pentru care vrei să faci rezervarea, contactează compania și întreabă despre posibilitatea transportării animalului. Trebuie să fii la curent cu orice limite stabilite de companiile aeriene la capitolul transportării patrupezilor. De exemplu, în cabina avioanelor companiei S7 pot zbura maxim două cutii cu animale. Mai pot apărea probleme legate de tipul animalului, deoarece există operatori care nu transportă în același salon pisici și câini. Rezervările în așa cazuri se fac pe principiul „primul plătit, primul servit”, deci s-ar putea să primești un refuz dacă ai un motan, dar cineva deja a reușit să anunțe despre câinele său și ți se va propune transportul în bagajul de cală.

Din dată ce ai primit acceptul, rezervă locul și reconfirmă cu operatorul detaliile despre transportarea animalului. Acest lucru se face în prealabil, în funcție de companii și distanța zborului, de regulă termenul limită variază între 36-72 ore . Cât mai curând faci acest lucru, cu atât mai sigur vei fi că locul nu a fost rezervat de un alt pasager.

Cand ajungi  în aeroport

1. Recomandăm să vii cu cel puțin 3-4 ore înainte de ora programată a zborului, pentru a reuși să treci toate procedurile, fără a risca să pierzi cursa. În caz contrar, vina îți va aparține și nu vei putea cere vreo compensație de la compania aeriană. La aeroport cușca va trece procedura de scanare, iar tu împreună cu animalul veți trece prin ramă. Una dintre cerințe este ca animalul să fie ținut în lesă.

2. A doua etapă este controlul medicului veterinar, unde de regulă sunt cozi, dar pentru a face procedura mai scurtă poți completa unele fișe de acasă, în cazul zborurilor peste hotare. Nu în toate aeroporturile serviciul veterinar funcționează non-stop, din acest motiv e bine să verifici disponibilitatea lui la ora programată a plecării, în prealabil.

3. Ulterior, urmează procedura de check-in. Vor fi verificate toate actele pentru animal și se va determina greutatea acestuia împreună cu cușca. Dacă patrupedul zboară în compartimentul bagajului de cală, va fi nevoie să-l duci către locul unde este preluat acesta.

4. În cazul curselor internaționale, mai este nevoie să treci și procedura vamală, unde va fi înregistrat animalul tău.

5. La aterizare, animalul este preluat din același loc cu bagajul de cală, iar dacă ai venit într-o țară străină, non membră Schengen, va trebui din nou să mergi la controlul vamal și cabinetul medicului veterinar.

Important! Un pasager poate transporta numai o singură cuşcă.

Dacă pasagerul se prezintă la ghişeul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau nu respectă condiţiile impuse de transportator (greutatea animalului, cuşca standard, starea de sănătate şi curăţenie etc), se poate refuza transportul animalului de companie. Trebuie să-i cumpăraţi bilet! Pasagerul trebuie să plătească o taxă pentru excedent de bagaj în funcţie de greutatea animalului, plus cuşca.

  • In cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, caini sau pisici, in custi standardizate in conformitate cu reglementarile IATA, dar nu mai mult de trei pe un zbor.
  • Animalul trebuie sa aiba CIP electronic, pasaport European unde sa arate ca are vaccinurile trecute la zi de veterinar, vaccin rabie obligatoriu. Animalele pot calatori atat in cabina cat si la cala. Nu va faceti griji cand va calatori la cala caci temperatura este optima, 10-15 Celsius uneori chiar 25 . Le puteti da un calmant sau un somnifer daca doriti, discutati cu medicul veterinar daca este nevoie. Cand animalul merge in cabina cu pasagerii este amplasat sub scaunul pasagerului din fata si este interzis sa il scoateti pe toata durata zborului.
  • Animalele sub 12 saptamani nu sunt acceptate. Un lucru interesant este ca animalele ghid au gratuit dar trebuie sa aiba obligatoriu lesa si botnita.

La Tarom se accepta in cabina doar caini si pisici cu o greutate de 8 kg maxim cu tot cu cusca. Dimensiunile sunt 42x26x20 , preturile sunt de 25 euro pe sens la zborurile interne si 50 de euro pe sens la cele internationale. Ryanair si Wizz Air nu accepta animale dar in schimb Blue Air accepta. Sub 6 kg pretul este de 35 euro pe sens si sub 8 kg intre 30-100 euro pe sens.

Preţuri Air France/KLM

  • Zboruri pe teritoriul Franţei-Olandei: 20 euro
  • Zboruri în Europa : 70 (75 pt.KLM) euro
  • Restul: 200  euro

Atenţie:

  • O oprire la Amsterdam de mai mult de 2 ore implică o tază suplimentară de 150 euro.
  •  Nu se pot transporta animale în cala avioanelor KLM Cityhopper  pentru zboruri mai lungi de 2h sau pe orice zbor în perioada 1 noiembrie – 31 martie, deoarece cala avioanelor Fokker nu este încălzită.

Preţuri Alitalia:

  •  20 euro în Italia în cabină şi 50 euro în cală
  • 50 euro în Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu în cabină şi 70 euro în cală
  • 120  euro pentru Japonia, America de Nord şi Sud, Canada, Africa Centrală în cabină şi 200 euro în cală.

Preţuri Lufthansa:

Pentru cabină:

  • 35 euro în Germania
  • 50 euro în Europa şi ţările lumii a treia
  • 70 euro  intrecontinental

Pentru cală respectiv:

  • 70 – 100 – 150
  • 150 – 200 – 300  (pentru animale mai mari – peste 75 kg)

Lufthansa oferă şi cutii pentru animale gratuit cu excepţia destinaţiei UK.

Aeroflot

Pisicile, câinii si păsările sunt acceptate pentru transport numai dacă sunt însotite de un pasager adult și cu acordul companiei aeriene. Este permis transportul unui singur animal intr-o cusca in cabina aeronavei. Greutate animalului (inclusiv cusca) nu trebuie să fie mai mare de 8 kg / 18lbs. Cele 3 dimensiuni (lungime, înălțime, lățime) insumate nu trebuie sa depaseasca 115cm. Colivia trebuie să fie echipata cu un sistem de blocare puternic. Nu uitati să luati o trusă de prim ajutor pentru animale de companie. Dacă greutatea unui animal de companie (inclusiv cusca) depaseste 8 kg / 18lbs, aceasta poate fi transportat numai în cala aeronavei. Dimensiunea unei cuști trebuie să permită animalului de companie să se ridice și să se întoarcă la 360 de grade. Partea de jos a cuștii trebuie să fie acoperita cu un material absorbant. Ca si excepție transportul păsărilor este permis în cuști închise, acoperite cu o textură densă lightproof.

Tarife pentru transportul animalelor de companie

Greutatea animalului (inclusiv cusca) nu este inclus în norma de bagaj alocat gratuit și va fi taxat ca un exces de bagaj. Câinii Ghid care insotesc pasagerii cu deficiente de vedere sunt transportati gratuit. Câinii Ghid sunt transportati gratuit și fără cușcă, cu condiția ca acestia sa aiba un guler, botnita și sa fie legati. Pasagerii care călătoresc cu câini ghid au locuri prevăzute in partea din spate a aeronavei.

Air Moldova

Air Moldova nu acceptă animale pe cursele cu destinaţia spre/din Marea Britanie, Irlanda, Portugalia si Emiratele Arabe Unite datorită condiţiilor şi legislaţiei locale restrictive.

Pasagerul trebuie să declare agentului de vînzări bilete despre intenţia de a transporta animale în timpul procurării biletului. Greutatea animalelor, precum şi greutatea containerelor şi a hrănii pentru acestea, nu se includ în norma de transportare gratuită a bagajului. Pentru transportarea animalelor se percepe o taxa de 40 euro per segment. Masa admisibilă a containerului nu trebuie să depăşească 8kg, iar suma dimensiunilor 115 cm (25 x 40 x 50)

Primirea spre transportare a animalelor domestice se acceptă numai cu condiţia, că pasagerul îşi asumă toată responsabilitatea pentru ele semnind o declaratie speciala in acest sens la plecare

Ro Shipping

In calitate de agent cargo pentru liniile aeriene Air Canada Rouge, KLM si LOTacreditat IATA pentru transportul de animale vii, ROSHIPPING va ofera posibilitatea de a va expedia cainele sau pisica Dvs in Canada in conditii ridicate de siguranta. Relatia Bucuresti – Toronto si Bucuresti – Montreal este deservita de zbor direct Air Canada Rouge, fiind preferabila datorita nivelului minim de stres perceput de animal in timpul transportului.

ROSHIPPING va ofera posibilitatea de relocare a animalului dvs de companie catre aeroporturile internationale Toronto, Montreal, Vancouver, Calgary si Edmonton, in custi proprii, care indeplinesc cerintele IATA,  de la dimensiunea XS pana la XXL.

Dimensiunile exterioare (L x l x H) ale custilor IATA pe care le pun la dispozitie sunt:

  • XS: 51 x 33 x 33 cm – pisici de talie mica, pui de pisica
  • S: 60 x 40 x 40 cm – pisici de talie mica, caini de talie foarte mica
  • M: 67 x 51 x 48 cm – pisici de talie mijlocie si mare, caini de talie mica
  • L: 81 x 56 x 59 cm – pisici de talie foarte mare, caini de talie mijlocie
  • XL: 90 x 60 x 68 cm – caini de talie mare
  • XXL: 100 x 67 x 75 cm – caini de talie foarte mare

Daca dimensiunile cainelui nu permit transportul in cusca IATA XXL, se poate confectiona o cusca din lemn pe dimensiunile necesare, in limitele impuse de tipul de aeronava care o poate transporta.

Asadar animalutele voastre dragi pot calatori cu voi in conditii foarte bune. Va rog sa verificati conditiile la  compania aeriana cu care veti zbura, sunt conditii diferite la fiecare companie si este bine ca sa va asigurati cat mai din timp , ca sa rezervati loc pentru animal si sa aveti totul pregatit pentru a nu intampina probleme in ultimul moment la aeroport.