Muzeul Bratianu din Pitesti – Recuperam istoria care conteaza!
Muzeul National Bratianu din Pitesti
Romania incearca si reuseste sa recupereze din istoria ce se vroia uitata iar Muzeul National Bratianu din Pitesti, deschis in 2020, cunoscut si sub numele de Conacul Bratianu sau Vila Florica, isi aduce contributia la acest lucru.
Romania are cateva familii ce vin din vremurile vechi si au marcat istoria tarii timp de generatii. Cantacuzino, Sturza, Ghica, Stirbey si inca altele printre care si Bratianu. Familii ce au marcat timpurile si au dat atat domnitori, ministrii sau Prim Ministrii precum si artisti, bancheri sau savanti. Urmele lor se regasesc peste tot daca te uiti cu atentie si fostele lor conace sunt raspandite prin tara si devin muzee sau se transforma in locuri de vizitat.
In Londra, in Parlament, in sala aceea unde se strang sa se certe alesii pe care o cunoastem sub numele de Camera Lorzilor, aproape fiecare scaun are pus cate un blazon al unei familii. Sunt blazoane care reprezinta familii cu istorii de sute de ani. Locul lor in Parlamentul Angliei, loc ce era mostenit pe vremuri din tata in fiu. Cam asa am fi putut avea si noi in Romania daca Maica Rusia nu si-ar fi dorit sa aduca pe meleagurile noastre sistemul comunist, culmea evolutiei sociale. Iar daca am fi avut asa ceva, familia Bratianu ar fi avut un loc de cinste acolo!
Daca esti din Bucuresti sau chiar daca nu dar ai vizitat orasul, stii cu sguranta bucatica de bulevard dintre Piata Unirii si Piata Universitatii. Este o parte din inima orasului si se numeste Bulevardu Ion C. Bratianu ca un omagiu adus unuia dintre cei mai reprezentativi dintre Bratieni.
Familia Bratianu in istoria Romaniei
Familia Bratianu isi are originea in zona Arges si prima atestare documentara este undeva la inceputul anilor 1500 cand Domnitorul de atunci al Tarii Romanesti, Mihnea cel Rau – unul dintre fii nelegitimi ai lui Vlad Tepes, recunostea in scris dreptul de stapanire asupra unui sat din Bradet pentru primii Bratieni.
Insa numele Bratianu este legat pentru eternitate de partidul liberal.
Bratienii sunt cei care au dat Romaniei patru prim-ministri care au condus Guvernul in 13 randuri. Ion C. Bratianu si Ion. I.C. Bratianu au fost premieri circa 12 ani fiecare, primul in patru randuri, al doilea de sapte ori – un record pentru Romania. Ion C. Bratianu este unul dintre fondatorii partidului in anul 1875 alaturi de personalitati precum Mihail Kogalniceanu sau A.G. Golescu. Activitatea politica a Bratienilor, activitate ce a influentat enorm mersul Romaniei timp de aproape 75 de ani, s-a sfarsit dupa venirea la putere a comunistilor iar Gheorghe I. Bratianu, fiul lui Ion I.C. Bratianu a murit la Sighet in puscarie in anul 1953 la doar 55 de ani.
Familia, deposedata de proprietati s-a raspandit apoi prin lume si astazi legaturile cu tara sunt slabe pentru un neam atat de influent pe vremuri. Trist final pentru o familie atat de puternica, ce ar fi putut da in continuare reprezentanti politicii noastre, final ce dovedeste inca odata raul adanc facut Romaniei de catre comunisti si falsitatea expresiei “era mai bine pe vremea comunistilor“.
Casa Florica – astazi Muzeul National Bratianu
Daca familia Regala are Castelul Peles, daca familia Stirbey are Domeniul Stirbey de langa Bucuresti, Bratienii au Casa Florica. Un fel de resedinta a familiei, loc ce a fost gazda in istorie pentru majoritatea personalitatilor din Romania. Carol I, Ferdinand I si Carol al II-lea, reginele Elisabeta si Maria, maresalul Averescu, fratii Golescu, C.A. Rosetti, D.A. Sturdza, I.G. Duca, Constantin Argetoianu sau Barbu Stirbey. Toti au fost oaspeti la Vila Florica.
In anul 1858 a inceput constructia vilei, dupa ce Ion C. Bratianu a primit in urma decesului tatalui sau o parte din averea familiei. Partea lui care cuprindea si mosia din satul Florica, in mijlocul unor vii intinse. Aici s-a construit Vila Florica, pe locul unei vechi cladiri ce se pare ca a fost construita de catre Constantin Brancoveanu. Iar daca va spun ca langa in apropiere de Florica se gasea domeniul Golestilor, familie la fel de importanta in istoria Romaniei si cu care Bratienii aveau o relatie nu doar de prietenie ci si de rudenie vedeti legaturile? Familiile de care va povesteam… Cum se legau relatiile si deveneau puternice, influente si bogate.
Diferenta dintre cei de atunci si cei de acum este ca, pe vremurile acelea puneau interesul national mai presus de cel propriu. Ceea ce nu prea mai e cazul astazi pentru noile familii bogate si importante ale tarii.
De la casa veche cu doar patru camere si o pivnita, s-a ajuns in timp la o cladire in stil neoromanesc ce impleteste modernul cu traditionalul. Ion C. Bratianu si fiul sau Ion I.C. Bratianu sunt cei care si-au pus amprenta pe acest loc si au transformat locul intr-un loc ce semana aproape cu un palat. Era inconjurat de sute de hectare, pus pe un deal putin inalt dar care-i dadea privelistea unei panorame ce cuprindea targul Pitestilor. Cu peste 40 de camere. astazi este inconjurat doar de un parc de vreo 2-3 hectare, parc imaginat si creat de Eliza Bratianu.
Pentru mine, cel mai impresionant loc din acest loc a fost biblioteca. Goala! Seamana cu biblioteca de la Castelul Peles (de fapt cea de acolo seamana cu aceasta pentru ca e mai noua) si era considerata cea mai importanta biblioteca particulara din Romania la un moment dat, are un aer academic si o atmosfera de intelectualitate transmisa prin generatii. Faptul ca acum este cu rafturile goale este de o tristete incomensurabila. Cultura, cunoasterea si in general intelectualitatea nu erau vazute cu ochi buni de catre comunisti.
Vila s-a transformat in decursul timpului si au fost adaugate camere noi, terase superbe iar mostenirea trebuia imbunatatita de fiecare generatie in parte care trebuia sa isi aduca contributia la dezvoltarea domeniului. Din pacate acest lucru s-a oprit atunci cand regimul comunist a nationalizat cladirea. Daca vila si-a pastrat oarecum arhitectura, obiectele din interior, de la tablouri, mobila si pana la cartile rare au disparut aproape in totalitate.
Astazi, transformata in muzeu national si deschisa publicului larg, Vila Florica, domeniul unde Bratienii si-au cladit traditiile si locul atat de iubit de ei se dezvaluie celor care isi doresc sa cunoasca istoria Romaniei. Sa pasesti pe urmele lor, sa intelegi ce oameni valorosi si educati, ce politicieni altruisti si straluciti a avut tara noastra este un motiv de mandrie. Indiferent ce traim prin vremurile prin care trecem este absolut necesar sa ne cunoastem istoria. Sa o pretuim, sa incercam sa repetam lucrurile bune facute de cei care ne-au precedat si sa le aducem respectul nostru.
Pentru ca din istorie ne tragem puterea ca neam.
Si ca sa intelegem exact importanta familiei Bratianu ne poate ajuta Mihail Kogalniceanu, cel care a spus ca “Istoria nepartinitoare, cea care purcede din mintea si inima unei natiuni intregi, va pastra in litere nesterse memoria celor care si-au pus numele in capul tuturor actelor mari nationale si politice ale renasterii Romaniei: Bratienii“. Iar dupa aceste cuvinte a mai urmat mai mult de jumatate de secol in care Bratienii si-au lasat amprenta asupra Romaniei.
________________
Te fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei, un loc din lume, un obiectiv turistic sau o destinatie? Trimite-ne un articol pe aceasta tema pe si il vom publica. Ne puteti scrie pe adresa: office@calatoriaperfecta.ro
Va multumim ca ne cititi si va asteptam alaturi de noi!