Macedonia – prea putin cunoscuta!
Macedonia
Macedonia este probabil cea mai putin cunoscuta dintre tarile apropiate de Romania. Si e tare pacat sa ramana asa…
In cinci zile, nu poti spune ca ai vazut o tara, ca ai cunoscut oamenii sau ca stii exact cum e acolo. Dar in cinci zile poti vedea o regiune si daca ai si pe cineva care sa-ti explice ceea ce vezi, poti spune ca stii ce e acolo! Am stat cinci zile in Macedonia, la invitatia Fibula Air Travel si am colindat Ohridul in lung si in lat alaturi de jurnalisti din Romania, Bosnia, Kosovo, Albania si Serbia. Un mix incredibil de religii si nationalitati din Balcani. O experienta pe care nu ai cum sa o uiti. In zilele in care am mers impreuna, am interactionat unii cu altii si chiar daca nu pot spune ca am devenit prieteni buni am invatat multe unii de la altii.
Acum, ca am facut o scurta introducere vreau sa va povestesc despre Macedonia si Ohrid. Intre Bucuresti si Ohrid sunt 800 de km ce pot fi facuti prin Sofia in vreo 10-11 ore cu masina. Zona este muntoasa, lacul fiind la 800 de m altitudine. Aer curat, da. Treci din Bulgaria in Macedonia si intri intr-o lume care iti este familiara. Romania de acum 10-15 ani. O intoarcere nu foarte mare in timp. De ce? Macedonia este impartita intre etnii – macedoneni 65%, albanezi 20%, turci 10%, sarbi, romi si chiar si aromani, sunt munteni incapatanati, muncitori (machedonii de acasa ) si prinsi intre cele doua religii – ortodoxa si musulmana. Macedoneni isi refac tara – nu, nu e bine, nu isi refac tara – O CONSTRUIESC. Aceeasi furie si graba de a construi, haotic de multe ori, cat mai repede insa, nevoia de a reusi sa ajunga inaintea celorlalti in…intr-un punct. Nu cred ca stiu nici ei unde vor sa ajunga. Mai sus, cu siguranta! Aceleasi cladiri nereparate, drumuri obosite si resturi aruncate in unele parti. Case cu etaj in proportie de 95%, aproape toate la rosu sau cele care sunt finalizate si care arata minunat, fiind inchise pentru ca proprietarii sunt plecati la munca in vest. Va suna cunoscut? Dar peste toate astea comunitatile care inca sunt aproape inchise. Sat de macedoneni, sat de albanezi, sat de turci. Nu se construieste la fel la o distanta de 1 km! Albanezi care nu au treaba cu macedonenii, elevii din scoala ce invata pe rand in functie de etnie, legi care m-au uimit prin deschidere – daca o comunitate are mai mult de 25% reprezentanti dintr-o etnie are dreptul sa arboreze steagul sau alaturi de cel macedonean si actele se fac in doua limbi…exista locuri unde sunt trei asemenea lucruri. Uimitor pentru Balcani! Contrastant ca in Balcani. Nu prea exista casatorii mixte, sau afaceri mixte insa am intrebat oamenii despre ceilalti si am vazut bunavointa si capacitate de a accepta. Un musulman acceptand o biserica la nici 100 de m de o moschee sau un macedonean care apreciaza munca albanezilor te fac sa crezi ca oamenii chiar isi dau silinta si isi doresc sa convietuiasca in pace. Dupa incidentele din 2001 cand s-au razboit intre ei lucrurile s-au calmat datorita politicii mult mai tolerante pentru minoritati. Nu stiu cat de usor le este, nu stiu cat de separati sunt acesti oameni intre ei dar daca reusesc sa se inteleaga trecand peste diferentele de etnie si religie, peste orgolii si razbunari, nu pot avea decat succes.
Este o tara ieftina. Ieftina in sensul bun al cuvantului. Preturile sunt mult mai mici decat acasa, paritatea fiind de 60 Denari=1 Euro. Iar o masa la o terasa pentru doua persoane cu tot cu tips a facut 600 denari. Un pachet de tigari de la 60 denari, o bere de la 40, un rachiu ( un soi de tuica f tare ) 30/40 denari, 1 litru de benzina 60 denari. Si e placut ca poti plati si in euro. Si e placut ca nu am sesizat la nimeni dorinta de a te pacali…si poate ca am fost doar norocos dar mie imi place sa cred ca sunt cinstiti. Asta am simtit! Neam de negustori…
Macedonia a mostenit infrastructura vechii Iugoslavii si sincer a facut prea putine sa o dezvolte chiar daca a reusit in schimb sa o pastreze. Ca si noi au nevoie de drumuri mai bune, de hoteluri noi, de autostrazi mai largi, de o miscare mai rapida a tuturor. Insa au viitorul in fata. Un exemplu grozav ar fi hotelul la care am stat. Cei din Bucuresti, va amintiti de vechile “circuri ale foamei” de pe vremuri devenite mall-uri fitoase? Cam asta s-a intamplat cu hotelul Izgrev Spa & Aquapark. Dintr-o ruina a ajuns un cinci stele cu o localizare care iti taie respiratia. Amplasat chiar pe malul lacului are etajele in trepte, terase cu o panorama incredibila, plaja, aquaparc cu o piscina infinita absolut senzationala si SPA si este probabil cel mai bun hotel din zona. Isi merita laudele, credeti-ma!
Ca o super scurta istorie – am remarcat cateva lucruri si ajutat si de ghid le-am si inteles. Oamenii astia sunt foarte mandrii si orgoliosi. Mandri de trecutul lor si orgoliosi pentru prezent si viitor. Macedonia, a fost intr-un moment al istoriei imperiul lumii orientului! Stapana absoluta! Datorita lui Alexandru Macedon, a stapanit lumea cunoscuta din est chiar daca pentru putin timp, inainte cu mult ca Imperiul roman sa faca din Mediterana un lac intern. Era cea mai mare putere a lumii! Si daca il stiti pe Alexandru cel Mare cu siguranta il stiti si pe tatal sau Regele Filip al II lea. Cum sa nu fii mandru de asemenea conducatori ai neamului tau? Apoi in evul mediu Macedonia si mai ales Ohridul, a devenit un punct de interes religios puternic si foarte important. Macedonia este prima tara crestinata dupa Israel. Prima din lume practic nu e asa? Ei bine, Ohrid era in mijlocul crestinatatii. La mijlocul drumului intre Ierusalim si Roma pe un fel de autostrada a religiei avea 365 de biserici! Cate una pentru fiecare zi din an. Ierusalimul din est era supranumit. Nu, acum nu mai are…atatea. Dar tot sunt foarte multe. In jurul lacului s-au adapostit fel de fel de calugari, in pesterile naturale create de relief in munte, unii dintre ei devenind sfinti, biserica din Ohrid fiind atunci bogata si importanta iar Sfantul Clement si Sfantul Naum sunt patronii ceresti ai zonei. Si pretuiti teribil! Manastirea Sfantului Naum este unul dintre cele mai vizitate obiective din Macedonia. Ca sa intelegeti puterea si bogatia din acele timpuri, in 1054 cand a avut loc marea schisma, atunci cand estul s-a separat de vest religios vorbind, nascandu-se ortodoxia si catolicismul. Ei bine, marea schisma a avut de fapt trei parti, pentru ca regele de atunci al Ohridului a hotarat ca regatul sau nu o sa se alature niciunei parti. Si au ramas independenti pana azi. Catedrala ortodoxilor din Ohrid se afla in orasul Ohrid si se numeste Sfanta Sofia. Este o biserica construita peste un templu vechi dedicat zeilor de vechii locuitori, peste care romanii au ridicat un templu dedicat zeilor romani, apoi o biserica din perioada inceputului crestinatatii cand fetele omenesti nu erau permise pe ziduri ca picturi apoi o biserica mai moderna apropiata de zilele noastre. Ma rog…cu vreo 600 de ani in urma dar totusi… Ca sa intelegeti si mai bine, Ohridul a avut datorita Sfantului Naum prima Universitate din lume. Inaintea celei din Bologna! Sprijinita de bogatia bisericii si a regelui. Din secolul al-XIV-lea insa, Macedonia a intrat in componenta Imperiului Otoman si nu a mai fost permisa construirea unor noi biserici.
In zona Ohrid ai ce sa vizitezi! Turistii din Olanda, Germania sau Belgia au descoperit-o de mult si am vazut biciclisti cu oalele dupa ei, pedaland de zor chiar si pe o ninsoare strasnica. Lacul Ohrid, Manastirea Naum, Parcul natural Galicica, Muzeul Apei din golful oaselor, Catedrala Sfanta Sofia, Cetatea regelui Samuel, portul orasului, satul cu 14 izvoare Vevchani ( are o poveste grozava!o sa o aflati ), izvoarele de la Manastire pe care nu le poti vedea decat dus de o barca cu vasle, Madonna Neagra, Icoanele din orasul vechi – a patra colectie din lume, teatrul roman, sunt cateva dintre locurile pe care le poti vizita. Noi le-am vazut! O sa va povestesc despre ele curand…
Doar am trecut pe langa el. Sunt convins ca e asa. Bravo lor. Oricum e o tara aparte… Ajung eu si in Skopje ca e pe lista cu “must”.
La Skopje ati ajuns? Sa vezi ce e acolo, ce constructii romane isi fac, cu poduri de marmura, zeci de statui de bronz.. e o nebunie!
NU vreau sa o iei in sens negativ, pentru ca nu am scris in sensul asta. Este o tara deosebita dar cu multe lucruri care sunt izbitor de contrastante. Munti, ape, saracie, gunoaie dar si bogatie, frumusete extraordinara…este o experienta pe care si eu vreau sa o mai repet.
Am trecut și eu prin Macedonia anul trecut și pot spune ca am rămas marcată de ea. Cu toată descrierea ta nu ai făcut decât să mă faci să-mi doresc și mai mult s-o revăd. Și poate ca data viitoare voi reuși sa văd cel puțin la fel cât și văzut tu din ea.