OBIECTIVE TURISTICE

Cricova – orasul subteran

Cricova este cartea de vizita a Moldovei

Cricova, este locul cu care Moldova se mandreste cel mai mult si are si de ce. Toti cei care viziteaza Chisinaul, ca sunt politicieni, oficiali sau turisti pur si simplu, merg sa vada orasul subteran si cu siguranta nimeni nu regreta. Daca Moldova ar arata in totalitate cum arata Cricova, ar fi o Elvetie la granita cu Romania.

Intrarea in galerii

Scurta istorie a Combinatului Cricova

In zona Cricova a existat cu multi ani in urma o cariera de piatra. In timp s-au format adevarate galerii in munte. Prin anii 1947, academicianul Ungureanu Petru  a depus in aceste galerii primele loturi de vinuri spumante clasice. In anul 1952 a fost infiintat Combinatului de Vinuri ”Cricova” S.A. In anul 1954 s-a dispus crearea colecţiei de vinuri Cricova în baza vinurilor din colecția Moldovei și a vinurilor rare din colecţia lui Goering revenite URSS în calitate de reparații după al 2-lea Război Mondial. In 1998 s-a infiintat centrul de business și turism „Cricova-Vin”. In 2004, Combinatul de Vinuri ”Cricova” S.A. a fost declarat de catre conducerea Republicii Moldova ca obiect al patrimoniului național cultural al țării. In acest moment este inaintata documentatia catre UNESCO pentru intrarea combinatului in Patrimoniul Mondial.

Sunt aproape 100 de km de galerii care ajung pana la 100 de metri adancime. Un oras subteran. Daca in multe dintre ele se gaseste depozitat vin sunt si galerii de unde inca se mai extrage piatra. Accesul in galerii se face cu ajutorul unor masinute electrice iar interiorul arata exact ca un orasel. Cu intersectii, semafoare si treceri de pietoni. O temperatura constanta de 12-14 grade asigura pastrarea vinului in conditii exceptionale.

Galerii nesfarsite pline cu butoaie de vin

Adrian a fost ghidul nostru si vrem sa-i multumim pentru suport. Atat lui cat si lui Anatol. Le multumim pentru informatiile transmise  si felul deosebit in care le prezinta amandoi.

Cricova, este cu adevarat un oras. Cu galeriile lungi si denumite dupa felul de vin care este depozitat acolo ( strada Feteasca sau strada Cabernet-Sauvignon ) , cu Cinematograf, muzeu, restaurant si patru sali de degustare. Cu sala de imbuteliere a vinului spumant care se viziteaza dar si cu linii de productie noi unde publicul nu are acces.

Cinematograful

Cinematograful Cricova

Linia de productie a vinului spumant

Un lucru absolut inedit este modul in care se rotesc sticlele in stativele acelea uriase. Doamne numite remiorrotesc in sensul acelor de ceasornic – cate 15 minute rotatia – mii de sticle zilnic. Au o tehnica speciala cu galeti de nisip in care isi antreneaza incheieturile mainilor…

Vedeti semnul alb de pe sticla? Toate sunt identice, toate trebuie sa fie rotite.

Muzeul Cricova

O calatorie in istoria vinului din Moldova. Treci prin epocile stravechi si toate au legatura cu vinul O sa vezi cat de veche este licoarea asta…

Salile de degustare

Una dintre salile de degustare are ca tema marea.  De ce marea? In tavan poti observa scoici pentru ca pe vremuri aceste locuri erau acoperite de o mare. Marea Sarmatica.

Iar noile casatorii, musai trebuiesc imortalizate in salile de la Cricova. Erau trei mirese cand am ajuns noi.

In salile astea se fac si degustarile de vin. Alaturi de bucate gustoase degusti vinurile produse la Cricova.

Sunt cinci sali de degustare si am fost uimiti de cat de frumos sunt amenajate fiecare in parte.

Colectia Cricova

Cand treci de muzeu ajungi in inima orasului subteran. Locul unde se pastreaza colectia impresionanta de sticle de vin. Daca esti atent/a o sa intelegi ca este amenajata intr-un model de pocal de vin acest loc. Incepand din sala unde sunt expuse imaginile cu personalitatile ce au trecut si vizitat Cricova care este piciorul. Ia aminte…

Au trecut pe aici personalitati nenumarate. Din toata lumea. Si exista chiar o poveste cu Iuri Gagarin cel care la o degustare de vin s-a pierdut prin galeriile lungi fiind gasit abia a doua zi. O personalitate prezenta fizic aici este zeul Dionis – zeul vinului. Cu palma intinsa pentru a primi o moneda/doua si dand in schimb nedureri de cap dupa o betie… uita-te la filmulet. Am pus si noi niste banuti acolo.

Aici se gaseste colectia de vinuri a Moldovei. Se spune ca valoarea de piata a acestei colectii este undeva la 30-35 milioane de Euro fiind patrimoniu national. Exista vinuri de mai multe feluri din mai multe tari si in spatiile din perete, alaturi de vinurile lui Putin, Basescu, Goring sau alte personalitati bune sau rele, poti inchiria si tu un spatiu, cumpara sticle de vin de la Cricova si pentru 400 de euro pe an poti lasa vinul la pastrare pentru a deveni de colectie. Cea mai valoroasa sticla de aici este o sticla de vin din Ierusalim din anul 1902, dintr-o serie de doar 400 de sticle, care este estimata la “doar” 1 milion de Euro.

Poti inchiria si tu un spatiu
1 milion de Euro!

Cricova produce vinuri albe si rosii dar este renumita pentru vinul spumant. De fapt celebra sampanie. Procesul de producere a vinului spumant este identic cu metoda clasica franceza, inventata de calugarul Dom Perignon si calitatea rivalizeaza. Cea mai scumpa sticla de aici, de 3 litri, cu aur suflat pe ea, costa 1000 de Euro si se vinde!

Cum poti vizita Cricova?

  • La Cricova se ajunge din Chisinau cu taxiul pentru 100-150 de lei moldovenesti in jumatate de ora sau cu autobuzul nr.2 pentru trei lei moldovenesti intr-o ora.
  • Vizita se face doar cu insotitor si cu programare, existand la toate degustari de vin.
  • Preturile sunt in functie de felul vizitei intre 310 lei si 2200 lei moldovenesti
  • Durata de asemenea depinde de felul excursiei si este intre o ora si jumatate si trei ore si jumatate.

Toate vizitele includ – Excursia pe strazile subterane, sectia de maturizare a vinurilor de marca, sectia de producere a Spumantului clasic, Colectia Nationala si « Sali de Degustare » diferenta fiind la vinurile degustate si mancarea adusa langa vin.

Toate preturile cu amanunte despre ce ofera le gasesti aici.

Vizita la Cricova este ca Firul Ariadnei. Trebuie sa lasi semn pe unde ai trecut ca sa poti merge mai departe… In labirintul de galerii singur/a te-ai simti pierdut/a dar cei cu care mergi stiu in amanunt drumul. Ghidul tau este cel care este firul salvator.

“Astazi, usile impetuoase de lemn ale subsolurilor Cricova sunt deschise pentru fiecare. Aveti o sansa incontestabila de a patrunde in esenta procesului misterios de vinificatie, de a Va simti in postura alchimistilor medievali care-si iroseau viata si talentul in cautarea pietrei filozofice…”

Si pentru ca “Nomen Est Omen” – Numele spune totul – asa cum spune scrisul de la Cricova. Este un brand care vorbeste doar prin nume despre calitate.  Dar nimic nu s-ar fi putut face fara oameni. Si nimic nu ar fi fara oamenii care sa vina sa vada si sa duca vorba despre cat de frumos e aici. Si daca nu ajungi aici, nu-i nimic. Cand te duci la magazin cauta sticlele de vin de la Cricova si cumpara una. Ca sa gusti macar ceea ce moldovenii prezinta atat de frumos.

Material realizat cu sprijinul:

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *