Baza militara secreta Duga 1
Duga 1 – Baza militara ce nu exista pe harta
V-am povestit de Cernobil si intentionat am lasat ceva deoparte. Pentru ca excursia la Cernobil, despre care v-am povestit in articolul special dedicat, include o vizita intr-o baza militara ultrasecreta pe vremuri si abandonata acum. Una din cele doar trei ce existau pe vremea URSS. Duga 1.
Ca in America dar in URSS
Stiti filmele acelea cu bazele militare americane, ca un mic orasel, in care familiile militarilor stateau impreuna cu ei. Orasele ce aveau cinema, magazin sau Mc Donalds. Hai ca le stiti. Ei bine, si dincoace, dupa cortina de fier existau asemenea baze. Asemenea orase ultrasecrete unde militarii veneau si locuiau impreuna cu familiile. Poate nu ideea aceea idilica gen american ci mult mai sobru si mai militaros dar in esenta exact acelasi lucru. A fost construit un oras intreg pentru familiile militarilor si i-au pus denumirea Cernobil 2. Si orasul avea la randul lui caracter secret si era interzis accesul muritorilor de rand in interiorul sau.
Un drum ce a vazut si vremuri mai bune si are cand 2 benzi cand o singura banda te duce…
…in mijlocul unei paduri uriase, la 100 de km de Kiev, ascunsa si netrecuta pe harti, baza militara Duga era una din cele trei mari baze radar ce supravegheau spatiul nu al URSS ci al lumii. Fiecare dintre ele aveau un perimetru in semicerc ce acoperea o zona, cautand prin radar eventualele rachete inamice ce ar fi putut fi lansate de inamic impotriva lor. O uriasa constructie amplasata in mijlocul acelei paduri, un ansamblu militar de radiolocatie, a inceput a fi construita la mijlocul anilor 1970. Am asemanat-o prima data cu Deveselu dar nu are nici o legatura. Nu folosea arme sau rachete ci doar urmarea semnalele rachetelor inamice si dadea alarma ca URSS era atacata. Unitatea militara a primit numele de 5H32-Vest. Si extrem de putini oameni stiau despre ea.
Inainte de a va povesti despre secretele sale, vreau sa va spun ca sunt mai multe variante despre utilitatea si functionalitatea acestei unitati militare… In functie de cat de patriot si simpatizant al vremurilor vechi este ghidul. Avand doua grupuri am auzit si varianta rea si varianta buna. Si o sa va si detaliez variantele.
Varianta rea. O constructie tipic sovietica. Uriasa. Din otel si beton. Inutila.
Este cu adevarat uriasa. O constructie de aproape 100 de metri inaltime, cea de-a doua de vreo 80 de metri, cu o baza in fundatia de ciment ce merge pana la 20 de metri adancime. Este din otel, aluminiu, titan si alte elemente rare necesare unei asemenea constructii. Nu a operat niciodata cu adevarat, dand erori constante datorate formei Pamantului si atmosferei iar americanii au inventat satelitii care sunt cu mult mai eficienti decat radarele terestre, oricat ar fi ele de performante. Ca si concluzie nu a fost folosita la capacitate maxima nefiind de incredere.
Varianta buna. Americanii, uimiti de faptul ca aceste antene au receptionat pana si lansarea rachetei spatiale Challenger si explozia acesteia, s-au speriat si nu au mai atacat URSS.
Cele trei baze militare acopereau practic toata tara, URSS-ul fiind in permanenta in siguranta. Nici o racheta americana sau din alta tara nu avea posibilitatea sa ajunga la punctul de destinatie, fara ca liderii comunisti sa nu stie de ea cu mult inainte, sa trimita interceptoare antiracheta si sa lanseze un contraatac devastator. Aceste antene enorme au securizat tot spatiul comunist si au adus beneficii uriase blocului estic.
Duga 1 astazi
In 1989, foarte aproape de destramarea URSS-ului, datorita uzurii morale si fizice, a pretului mare ce trebuia platit pentru mentinerea in functiune si mai ales din cauza accidentului de la Cernobil de care e despartita de 10-15 km in linie dreapta, s-a luat decizia de a se inchide baza si de a intra in conservare. Apoi Ucraina a devenit independenta in 1991 si a considerat inutil chiar si efortul de a pastra in conservare unitatea militara. Dezinstalarea complexului a iesit din discutie pentru ca ar fi prea scump sa o demoleze si nu ar recupera mare lucru cu toate ca sunt multe metale. Oricum doar antenele au ramas in picioare, restul fiind pe cale sa se dezintegreze.
In Zona de excluziune Chernobil, pe un drum ascuns de pasure, drept si intins pe kilometri, drum ce probabil la vremea lui era ingrijit si larg, astazi este insa din ce in ce mai acaparat de padure, ajungi la Duga. O intrare dezolanta cu un militar plictisit te intampina in capat. O intrare cu “loc de fumat” pentru ca in zona Cernobil fumatul este interzis oriunde si o toaleta in spatele unui gard darapanat. Steaua sovietica in cinci colturi rugineste cu mandrie pe o poarta veche.
Aici am gasit lacusta pe care am facut-o celebra. Cea care nu avea un picior. Vie! Pe care noi am decis ca a afectat-o radiatia de la Cernobil dar care “zic unii” ca ar fi fost doar atacata de un pradator. Eu raman la efectele radiatiilor!
Dupa 1989, ca in toata zona de acolo, vremea a dus la colapsul lucrurilor construite de oameni. Dupa un control sumar al actelor, intrarea in baza te duce cu gandul la vremurile cand probabil acele alei erau pline de uniforme. Astazi cladirile abia stau in picioare cu siluete hade, strambe, gata sa se prabuseasca si masini ruginesc pe marginea fostelor alei iar unii copaci sunt morti dar inca in picioare. Puncte de control inca sunt la locul lor insa pe ele se vad urmele timpului din plin.
Doar instalatiiile, antenele acelea uriase sunt la locul lor si in clipa cand ajungi langa ele intelegi cat de mare este constructia. Un colos inca in picioare, un colos ce va ramane in picioare mult timp. Toate arcurile, schelele si toate celelalte componente se inalta cu mult deasupra padurii. Metalul scartaie din cauza vantului, praful adunat la baza se ridica usor si te invaluie si te gandesti ce efort urias a fost sa se realizeze aceasta structura.
In clipa in care a fost functionala si a inceput sa fie operata, statia radar a dat peste cap multe dintre emisiile radio din lume. Avea un sunet specific si semnalul era clar ca vine din Rusia, din acest motiv primind si numele de “Ciocanitoarea ruseasca”. Si se auzea cam asa…
Evident ca daca radio amatorii si-au dat seama ca este o instalatie militara, si fortele armate din statele din vest au inteles acest lucru. Rusii insa au negat cu vehementa, sustinand ca este o instalatie care pulveriza apa si substante deasupra padurii. Asta fortati de faptul ca instalatia se vedea din Kiev. Evident ca americanii nu au halit explicatia si au stiut tot timpul despre ce este vorba. Ultrasecreta pentru propria populatie si mai putin pentru dusman. Ironic…
A functionat ceva timp si datorita erorilor pe care sistemul le dadea, au fost nevoiti sa construiasca un calculator urias,intr-o cladire din apropiere. Pentru a putea distinge clar o amenintare reala de una falsa. O asemenea constructie era un energofag complet. Consumul energetic necesar functionarii acestui complex se spune ca era de 20% din energia data de Centrala Nucleara de la Cernobil. Astazi insa, consuma curentul de la becul postului de control de la intrare.
Daca pe vremuri baza militara nu exista nici macar pe hartile tiparite, acum o gasesti inclusiv in google maps si este interesant cum se vede. O structura aflata in mijlocul unei paduri. Nimic secret si nimic ascuns. Doar o alta destinatie turistica inedita pentru calatorii aventurosi.
Material realizat cu sprijinul go2chernobyl - agentia ce te ajuta sa vezi aceste locuri speciale.