Pere Lachaise Cemetery

Pere Lachaise Cemetery

Ai auzit de el? Cimitirul Pere Lachaise

       In Paris, e un loc pe care nu toată lumea îl trece ca “obiectiv de vizitat cât stăm in oraș”. Un fel de Bellu din Bucuresti, doar că e mai mare, mai vechi și sunt mai mulți oameni celebri care se odihnesc acolo. Cimitirul Pere Lachaise a fost înființat în anul 1804 de Napoleon ( adică la ordinele lui ) și în mai mult de 200 de ani s-au adunat mai mult de 70.000 de morminte. Aproape 1 milion de oameni sunt înmormântați aici. Se află la stația de metrou Gambetta sau Pere-Lachaise, intrarea este liberă și la poartă  găsești o hartă ce îți indică mormintele oamenilor faimoși care se odihnesc aici. Exemple? Honore de Balzac, Maria Callas, La Fontaine, Moliere, Edith Piaf, Oscar Wilde sau Jim Morrison. Sunt și români…George Enescu de exemplu se odihnește aici.

intrare
intrarea principala

    E  greu de crezut că acest loc atrage vizitatori dar sunt 2 milioane anual și nu e nimic ciudat să vezi oameni plimbându-se cu o harta în mână, căutând un anumit mormânt. E liniștit ( e un cimitir, na), plin de verdeață, cu alei îngrijite și mai ales cu morminte impresionante. Statui realizate extraordinar, morminte vechi ce își arată vârsta și devin astfel monumente…cred că noaptea e sumbru dar ziua e ca un muzeu în aer liber. Peste tot găsești  flori si bănci iar pe  aleea centrală, chiar în mijloc, sunt două biserici iar, mai jos, un spațiu în mijlocul căruia se află statuia lui Casimir Périer  – fiu al unuia dintre fondatorii Băncii Franței și bunicul unui președinte din timpul celei de-a III-a Republici). Cele mai vizitate morminte sunt cel al lui Frédéric Chopin si cel al lui Jim Morisson. La Chopin sunt totdeauna flori proaspete și lumânari aprinse, lucru rar aici, căci la francezi nu se aprind lumânari la morți, se aduc numai flori. Dar aici majoritatea vizitatorilor sunt polonezi și ei îsi mențin tradiția. La Jim Morisson, idolul unei generații,  adulat de tineri, o să gasești un copac plin cu gumă mestecată si lipită de scoarță. La 20 de ani de la moartea lui,  3000 de tineri au invadat cimitirul și a fost necesară intervenția poliției. În partea de nord, Colombarium, care adăpostește peste 50.000 de urne funerare. Crearea lui a fost necesara din lipsa de spațiu. Aici găsesti urna vestitei cântarete Maria Callas, – goală, căci la dorința ei, cenușa i-a fost răspândita pe Marea Egee. Poveștile celor care sunt aici sunt comemorate și azi cu diferite ocazii. Aici de exemplu are mormantul Imre Nagy, cel care a condus revoluția anticomunistă ungară din anul 1956.

O plimbare în timp, din vremurile cand oamenii se duelau pentru onoare și mureau pentru ea până în timpurile noastre,

victor_noir
Victor Noir – ziarist decedat intr-un duel

…un loc unde se odihnesc alături pentru eternitate o pereche poate pe nedrept mai puțin faimoasă decât Romea și Julieta,Heloise si Abelard, uniți pe vecie dupa ce au fost desparțiți în viață…o dragoste păcătoasă dar ireală.

Pere Lachaise Cemetery

Oscar Wilde cu mormântul plin de sărutari și inscripții…acum curățat și împrejmuit ca să nu mai poată ajunge la el nimeni. Mă intreb dacă el ar fi de acord cu asta…

wilde

Sunt multe de văzut si prea putin spațiu…Vreau să vă arăt un film găsit pe youtube unde puteți vedea imagini care poate vă conving să mergeți să îl vizitați data viitoare când sunteți în Paris.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

One thought on “Pere Lachaise Cemetery

Tu ce zici despre asta?