GASTRONOMIE

Ce mancam in Liban?

Mancarea din Liban – un festin al papilelor gustative!

    O amica draga si apropiata, a revenit in tara dupa mai mult de 6 luni de stat in Liban si anume in Beirut. A avut darnicia de a ne impartasi experienta in ceea aici e Liban ce priveste mancarurile de acolo. Pentru ca a refuzat sa apara public, din descrierile ei va povestesc si voua.  Am priceput ca in Liban, gastronomia este un mixt ce imbina principiile dietei mediteraneneene cu o influenta orientala puternica, bucatarii moderni fiind infuentati in mod deosebit de bucataria franceza. Pestele, fructele de mare, salatele, carenea slaba, lactatele, se combina firesc cu fibrele din paine si orez. Uleiul de masline si usturoiul sunt lucrurile specifice, nelipsite aproape, acestea impreuna cu condimentele si ierburile aromate dand savoare produselor. Ingredientele sunt cumparate din Souk el Tayeb, un fel de piata principala a orasului, plina de mirodenii si produse proaspete oferite de negustori. Un obiectiv de neratat si pentru turisti!

   Masa, ca peste tot in Orient este extrem de importanta pentru locuitorii de acolo, si de multe ori se aduna toti si  prelungesc ca intr-un ritual frumos si traditional servirea ei. Gatitul intra in obligatiile femeilor din familie, cele in varsta fiind un fel de masterchef in bucataria respectiva. Autoritare dar si pricepute si dornice sa le invete pe ajutoare. Relatiile familiei se strang si se intaresc prin faptul ca mananca impreuna. La inceput asa se umple cu farfurii, antreurile se servesc simultan si poti manca ceea ce doresti putin cate putin.

souk el tayeb
Piata Souk el Tayeb

Care sunt mancarurile servite si mancate in Liban?

Aperitive reci sau calde, in stare cruda sau gatite.

     Nelipsitul hummus din zona – pasta de naut, susan si muguri de pin. Falafel – deasemenea intalnit peste tot, chiftelutele din naut impaturite in pita. Sambusak – pateuri din aluat ce imbraca amestecuri de legume sau carne. Fattoush– salata cu rosii, branza, masline, ardei, sucul de la rodii, lipie prajita bucatele. Muhammara – pasta de ardei cu nuci pisate. Salata de vinete – Ganoush sau baba ganoush – aceeasi salata de vinete dar facuta ca o pasta foarte fina. O alta salata din grau macinat, rosii si suc de rodii – Taboule. Acestea sunt doar cateva din antreuri si deschid masa pentru felul principal. Se mananca in bucatele de lipie fara tacamuri, folosind mana, si se pastreaza loc pentru felurile principale si deserturi.

BabaGhanoush
Baba Ghanoush
falafel
Falafel
fattoush
Fattoush

Felurile principale

   Felul principal traditional este kibbeh nayeh – carne tocata cruda in amestec cu ceapa, condimente, ulei de masline si ingrediente secrete ale masterchefului din bucatarie. Frigarui din carne de pui sau de miel sau tocanite din aceeasi carne. Carne prajita mai mare sau mai mica si servita cu sos de rodii sau de lamaie. Kebab – care nu prea seamana cu ceea ce stim noi in Romania. Toate aceste insotite de garnituri bazate pe naut, orez, fasole, linte in amestec cu migdale, stafide sau  nucsoara. Bucataria libaneza este extrem de ampla iar ceea ce scrie aici este doar o ica parte. Daca cineva stie mai multe o/il invit cu drag sa aduca competari.

Kibbeh Nayeh - oare ce gust are??
Kibbeh Nayeh – oare ce gust are??

Deserturi

   Stiti ce dulciuri au…cele mai dulci dulciuri din lume! Probabil cea mai cunoscuta ramane baclavaua pe care o stim deja foarte bine dar sunt preparate un pic diferit in sensul ca se foloseste apa de trandafiri si mai putina miere si zahar. Alte dulciuri pe care trebuie sa le incercati sunt osmalia, maamoul -ca fursecurile de la noi, sfouf  – prajituri la cuptor sau fructele confiate.

maamoul
Maamoul
sfouf
Sfouf

Masa se incheie glorios cu cafeaua traditionala la ibric, foarte dulce si aromatizata iar barbatii trag din narghilea si beau ceai. Festin nu-i asa?

Promisiunea pe care am primit-o a fost “Cand vii si sunt acolo o sa te pun la masa cu noi!” Abia astept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *