LUMEA MARE

O destinatie noua – Macedonia!

Destinatia de data asta este la doi pasi de noi. Macedonia este a…

     Nu stiu, nu m-am apucat sa numar tarile in care am fost pana acum, cu toate ca presupun ca sunt vreo 30 ( putine stiu dar am o gramada de timp! + ca in unele am fost de mai multe ori ) dar Macedonia nu a intrat pana acum in club. Nu-i nimic! Urmeaza! Deci, vorba lui Caragiale “ce cauta neamtu’ in Bulgaria? …ce caut eu in Macedonia? #fibula e vinovata! Mergem sa vedem ce ne ofera o tara prea putin cunoscuta pentru cat de apropiata este.

    Acum vreo doi ani o amica a fost in vacanta la Ohrid in Macedonia si mi-a adus un magnet ( ce radeti??) o spun cu mana pe inima ca nu-s chiar novice la geografie, Macedonia este destul de aproape de noi dar am trait pana acum vreo doua saptamani cu senzatia ca Ohrid tre’ sa fie un port, o statiune ceva la Mediterana, Egee…Adriatica…something. Noup. Nu-i! N-auzi sa nu razi!! Asa cum iudeii mi-au tras teapa cu Marea Galilee – care e un lac, asa mi-am luat pacaleala si cu asta. Ohrid este pe malul apei, este o statiune dar este pe malul unui mare lac!

    Ce ar fi sa aveti in orasul vostru cate o biserica pentru fiecare zi din an? Un oras cu o populatie de vreo 50.000 de oameni, Ohrid se pare ca avea  pe vremuri 365 de biserici! Multe domne, multe! E cunoscut si ca Jerusalimul din Balcani. De toate felurile, de toate religiile! Ganditi-va ca e parte din fosta Iugoslavie, in Balcani deci mixul de populatie este maxim. Macedoneni, turci, sarbi (putinii ramasi) ,crestini, musulmani…vorbitori de engleza!E cunoscut si ca Jerusalimul din Balcani. Paradoxal nu? Ohrid este patrimoniu UNESCO din 1980 alaturi de lacul pe marginea caruia se afla, lac ce poarta acelasi nume. Ohrid. Lac ce se afla la 700 metri altitudine si este inconjurat de munti. O adancime maxima de 300 de metri si o lungime de 30 de km. Cred ca e ceva…tare frumos.

    Din Bucuresti, prin Sofia, distanta pana in Ohrid este de 800 km. Vreo 12 ore. Mult? Cat faci pana in Kusadasi? Dar pana in Antalya? Sau Zakinthos…Deci e departe dar nu e chiar asa departe! Nu stiu alte amanunte, am aflat doar ca se fac bijuterii “perle de Ohrid” fabricate din cochilli de scoici. Am inteles ca e ieftin, ca mancarea este senzationala, ca apa este incredibil de curata, oamenii ospitalieri si…restul voi vedea!

     Azi plec. Ce va intereseaza? Ce vreti sa stiti? Preturile? Cum e drumul? Daca au plaje? Lasati un mesaj ca sa stiu dupa ce sa ma uit, intr-un final pentru voi ma duc sa ma “chinui” iar.  Si daca vreti sa vedeti ce vad si eu va invit sa ma urmariti aici.  Sau cautati unul din hastagurile #fibula sau #calatoriaperfecta. O sa va tin la curent.

PS

Nu, nu e pacaleala de 1 Aprilie!  Chiar plec 🙂

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *